Галя Бояджиева, ДАМТН – Благоевград: С увеличаването на категорията на дадено пиротехническо средство, нараства й възрастта на потребителя, който може да го ползва

Галя Бояджиева, началник на Регионален отдел Благоевград към Държавна агенция по метрологичен и технически надзор, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Какво трябва да знаем, когато купуваме детски играчки, играчки за елхата и коледни гирлянди?

Галя Бояджиева: Най-напред, когато потребителите купуват тези продукти, трябва да гледат за инструкция за употреба на български език. Инструкцията за употреба е много важна, относно това дали един потребител ще купи продукта, тъй като в нея производителят е предвидил за кого точно е предназначен този продукт и за кого не е. Другото, за което трябва да се гледа е маркировка за съответствие СЕ, както и за обявен вносител и производител.

Фокус: А за какво трябва да внимаваме, когато си избираме светещи лампички и как да ги експлоатираме правилно?

Галя Бояджиева: При светещите електрически гирлянди най-напред трябва да гледаме за инструкция за употреба на български език и обявен вносител. Освен това при гирляндите клиентите трябва да гледат за дължината на кабела между щепсела и първата лампичка. Тя трябва да е не по-малко от 1.5 метра – това е изискване по стандарт за светлини гирлянди. Но пак повтарям, че за всяка една продуктова група е особено важна инструкцията за употреба на български език. Също така нека да се гледат всички знаци и рисунки, които са върху опаковката на светлините гирлянди. Те са предвидени от производителя и показват за какво са предназначени, защото има гирлянди, които са за вътрешна употреба и които е недопустимо да се полазват в двора, в градината, върху къщата. Има и такива, които са предназначени за външна употреба, но пък биха могли да се сложат вътре в къщи. Съществуват и такива, които са предназначени и за външна, и за вътрешна употреба. Знакът е една къщичка, в която има стрелка – когато тя е вътре, то това означава, че са предназначени за вътрешна употреба, когато стрелката е извън къщата, то те са за външна употреба. Това означава, че те имат необходимата защита от външните атмосферни условия като прах и влага.

Фокус: По отношение пиротехническите изделия – как да си изберем кои са безопасни, как да ги съхраняваме и как да ги използваме, така че да не се стигне до неприятен инцидент?

Галя Бояджиева: Същото важи и за пиротехническите изделия. Това е една много опасна продуктова група за потребителите. Затова е задължително да се чете инструкцията за пиротехнически изделия, защото в тях производителя е предвидил за каква възраст може да бъде използвано то. Трябва да се има предвид, че категория 1 е най-безопасната. Пиротехническите изделия в тази категория не трябва да се използват от потребители под 12 години, тоест от деца. С увеличаването на категорията на пиротехническото изделия, съответно се увеличава и възрастта на потребителя, който я използва. Освен това в инструкцията за пиротехнически изделия има и много предупредителни текстове – след като бъде запалено на какво разстояние потребителя да се отдалечи от нея, за да бъде безопасно, но и да не нарани някой от тези, които ги използват или гледат ефекта от тях. Така, че естествено най-важно е да се чете инструкцията за употреба на български език. Освен това има пиротехнически изделия, които не могат да се използват от всеки, тоест не може всеки да ги пали. Те се използват само от пиротехници, които знаят как и по какъв начин да ги запалят.

Фокус: Какви проверки ще се извършват във връзка с коледно – новогодишните празници?

Галя Бояджиева: В момента тече нашата кампанийна проверка „Безопасна Коледа – 2019 година“. Тя ще продължи до 20 декември. Тя се провежда на територията на цялата страна като обект на проверки са както големите търговски обекти, така и по-малките. Проверяват се не само големите областни градове, но и по-малките. Имаме инспектори на територията на цялата страна. Там, където нямаме се командироват инспектори от Главна дирекция „Надзор на пазара“. Така, че навсякъде следим за стоките, които се предлагат на пазара. Тъй като пиротехническите изделия, светещите гирлянди и коледните украси не са все сезонни стоки и тяхното предлагане в момента е най-голямо, то затова проверката извършваме точно в този момент.

Фокус: Колко и какви нарушения са констатирани през 2018 година? Кой беше най-фрапантния сред тях?

Галя Бояджиева: Да Ви кажа не съм забелязала да има кой знае колко фрапантни случаи. Мога да кажа, че са съставени около 200 акта за установяване на административно нарушение при проверки, извършени по време на кампанията „Безопасна Коледа 2018 година“, като най-често срещаното нарушения на Закона за техническите изисквания към продуктите е липсата на обявен вносител – производител, след това е липсата на инструкция за употреба на български език и вече най-малко е броят на продуктите без нанесена маркировка за съответствие СЕ.

Ливия НИНОВА