Галя Бояджиева, ДАМТН: Инструкциите за употреба са особено важни при покупката на коледни играчки и светещи гирлянди

Благоевград. Най-напред, когато потребителите купуват  играчки, коледни украшения за елхата и гирлянди, трябва да гледат за инструкция за употреба на български език. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Галя Бояджиева, началник на Регионален отдел – Благоевград към Държавна агенция по метрологичен и технически надзор.

По думите ѝ инструкцията за употреба е много важна, относно това дали един потребител ще купи продукта, тъй като в нея производителят е предвидил за кого точно е предназначен този продукт и за кого не е. „Другото, за което трябва да се гледа е маркировка за съответствие СЕ, както и за обявен вносител и производител“, каза още Бояджиева.

По отношение светещите електрически гирлянди най-напред, експертът заяви, че най-напред трябва да гледаме за инструкция за употреба на български език и обявен вносител. „Освен това при гирляндите клиентите трябва да гледат за дължината на кабела между щепсела и първата лампичка. Тя трябва да е не по-малко от 1.5 метра – това е изискване по стандарт за светлини гирлянди. Но пак повтарям, че за всяка една продуктова група е особено важна инструкцията за употреба на български език“, допълни Бояджиева.

Началникът на регионалния отдел Галя Бояджиева прибави, че също така трябва да гледаме знаците и рисунките, които са върху опаковката на светлините гирлянди. „Те са предвидени от производителя и показват за какво са предназначени, защото има гирлянди, които са за вътрешна употреба и които е недопустимо да се полазват в двора, в градината, върху къщата. Има и такива, които са предназначени за външна употреба, но пък биха могли да се сложат вътре в къщи. Съществуват и такива, които са предназначени и за външна, и за вътрешна употреба“, отбеляза тя.

Галя Бояджиева поясни, че самият знак представлява къщичка, в която има стрелка – когато тя е вътре, то това означава, че са предназначени за вътрешна употреба, когато стрелката е извън къщата, то те са за външна употреба. „Това означава, че те имат необходимата защита от външните атмосферни условия като прах и влага“, подчерта тя.

Ливия НИНОВА