Галя Мандева: Община град Добрич изгражда площадка за депониране на електроуреди, излезли от употреба

Галя Мандева, главен инспектор „Опазване на околната среда“ в Община град Добрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Общината обяви инициатива за почистване на града през този месец?

Галя Мандева: Община град Добрич обявява от 24 до 30 април Дни на пролетно почистване и призовава всички граждани и фирми да се включат в почистването на дворовете, прилежащите им площи и околоблоковите пространства.

Фокус: Това е инициатива извън националните?

Галя Мандева: Да, това е наша инициатива, на Община град Добрич. В нея могат да се включат отделни граждани, всички фирми, а също така детските градини и училищата. Има определени участъци за почистване. Те са 12 на брой, техният списък е публикуван на интернет страницата на Общината. Даден е също телефонен номер, на който желаещите могат да се обадят и да заявяват своето участие. Също така до всички фирми са изпратени уведомителни писма по имейли. Община град Добрич осигурява ръкавици и чували. На място в стая № 420 в сградата на администрацията ще бъдат раздавани. Заявка за това може да бъде направена на телефон 058 604 573. В тази инициатива ще се включи и целият кметски екип, начело с кмета. Очакваме да се включат в инициативата повече граждани. Важно е да се знае, че отпадъците ще се събират в чували, които трябва да бъдат оставяни до контейнерите, за да може фирмата да извози отпадъците.

Фокус: Години наред има проблем с изхвърлянето на строителни отпадъци, гражданите не спазват изискванията за това. Нека припомним как се извършва това?

Галя Мандева: За изхвърлянето на строителни отпадъци се подава заявление в Общината. Ние издаваме едно предписание за това. С него граждани и фирми депонират строителните отпадъци в Регионалното депо край село Стожер. След това с кантарната бележка трябва да дойдат при нас в Общината и да си заплатят таксата. Тя е в размер на 15 лева за тон. Все още няма изградена площадка за депониране на електроуреди, излезли от употреба, но в момента такава се изгражда. За такива отпадъци гражданите също се обаждат на нашия „зелен телефон“, оставят ги отстрани на контейнерите и фирмата, с която имаме договор, ги извозва. Същото е и със строителните отпадъци.

Фокус: Периодично ваши специалисти правят огледи в града, все още ли е голям проблемът с микросметищата?

Галя Мандева: Да имаме все още микросметища и след като бъдат почистени, те отново се образуват. Най-уязвими зони са покрай Околовръстния път и в горичката в близост до сградата на Пожарната. В момента след направен оглед се изготвя списък на тези места. Бих искала да спомена, че гражданите използват така наречения „зелен телефон“ за подаване на сигнали, свързани с опазване на чистотата в града, но по-предпочитан вариант са обществените форуми в интернет, където се съобщава за нередности.

Жулиета НИКОЛОВА