Галя Тонева, директор на Основно училище „Даскал Димитрий”: Виртуалната класна стая е крачка към модерното образование

Директорът на Второ основно училище „Даскал Димитрий” – Кюстендил Галя Тонева, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Тонева, Второ основно училище „Даскал Димитрий” въведе първата виртуална класна стая на територията на Община Кюстендил, какво представлява тя?

Галя Тонева: Това е една класна стая, която е оборудвана с интерактивна техника. Пред всеки ученик има таблет, няма вече учебници, няма тетрадки, има мултимедия и интерактивна дъска, където учителите могат да преподават своите уроци, да прилагат иновативни методи на преподаване. Всеки ученик работи на таблет, както ви казах, където изпълнява задачи, работи по проекти. Това е в общи линии, което мога да ви кажа като организация в класната стая. По всеки учебен предмет може да се преподава там, във всеки клас. Софтуерът, който ни е предоставен от фирмата, е съгласуван с Министерството на образованието и науката. Той предполага работа от подготвителна група до осми клас ученици да работят там. Има готови уроци, които могат да използват учителите, съответно могат да правят промени в тези уроци, да добавят свои неща, да разработват собствени уроци, които да преподават на учениците, изобщо това е една модерна, съвременна техника, която дава предпоставка за едно модерно, ново, иновативно обучение на учениците.

Фокус: Как стигнахте до реализацията на тази виртуална класна стая?

Галя Тонева: Ами, училището ни разработи проект, с който кандидатства да бъде включено в списъка на иновативните училища в България и този проект е за 4-годишен срок на изпълнение, като за първата година ние залагаме създаването точно на тази виртуална класна стая и използването на информационните технологии в обучение. След това се свързахме с една фирма, която ни достави оборудването напълно безплатно. Цялото оборудване е както казах, абсолютно безплатно, софтуерът е безплатен, те обзаведоха стаята, в смисъл свързаха всички необходими техники и започнахме обучението. Виртуалната класна стая вече е факт.

Фокус: Има ли възможност учениците да учат и да решават домашни задачи в къщи, чрез този софтуер?

Галя Тонева: Да, значи обучението е изцяло онлайн обучение, където те вкъщи пишат домашните работи и ги изпращат на специално създадения акаунт на учителя, който ги проверява, може да им върне рецензия отново по имейл по регистрацията на ученика и така те си контактуват онлайн.

Фокус: Как се справят вашите колеги, предполагам, че учениците нямат проблеми?

Галя Тонева: Като нещо ново винаги може да се очаква, че има проблеми, че има изненади, но колегите са изцяло отворени към съвременните технологии, приемат предизвикателството да работят по нов начин, преминаха един курс на обучение съответно от фирмата, която ни достави техниката и смятам, че се справят доста добре. За учениците наистина е безсмислено да говорим, за тях тази техника  е до болка позната, справят се чудесно.

Фокус: Родителите как го приемат?

Галя Тонева: Тази класна стая е факт само преди една седмица, така че нямахме възможност с всички родители да говорим, но тези, които станаха свидетели при откриването и които след това проявиха интерес, дойдоха на живо да видят какво представлява тази класна стая, приветстват идеята, одобряват я много. И факт, че се създаде голям интерес тук, в Кюстендил и от областта , много обаждания имам от колеги, от колеги – директори, които проявяват интерес и смятам, че наистина това е крачка към бъдещето, към модерното образование.

Фокус: Как стои въпросът с безопасността в училището и агресията сред учениците, какви мерки предприемате?

Галя Тонева: Не мисля, че има някаква опасност в учебния процес по каквито и да е показатели, защото тук имаме видеонаблюдение, което е действащо 24 часа в денонощието, освен това предприехме една мярка, която е за борба срещу стреса, срещу агресията в учениците. Всяко междучасие в училище звучи музика- лека, приятна, забавна музика, която всъщност децата възприемат много добре. Разбира се, това е наша идея и мога да ви кажа, че има голям ефект, защото децата вместо междучасието  да тичат, да се гонят,  да се бият, те танцуват. Музиката, която се пуска по училищната уредба е по тяхно желание, те я избират, те донасят песни, които искат да слушат и е наистина удоволствие когато видите едни дечица, които са се събрали във фоайето и танцуват през междучасието. Наистина е прекрасно!

Фокус: Имате ли охрана и пропускателен режим?

Галя Тонева: За пропускателния режим нямаме специална охрана, но има непрекъснато дежурни учители, има и тези служители в училище, които са организатор обучение те непрекъснато са на входа на училището, те осъществяват пропускателния режим, както и дежурни учители има навсякъде по коридорите в училище, на двора, на павилиона, на спортните площадки, смятам, че децата са в пълна безопасност и родителите могат да бъдат спокойни, че децата им са на сигурно място.

Венцеслав ИЛЧЕВ