Генади Велков, СДС: Обединението на десницата за местни избори е факт и дава резултати, остава да го постигнем и на национално ниво

 

 Генади Велков, председател на Областния съвет на СДС във Видин в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

 Водещ: Г-н Велков, на фона на обстановката във вътрешнополитически и външен план, често обръщаме поглед към предстоящия Европейски вот. Позабравяме като че ли, че ни очаква и местен такъв. Как оценявате готовността на структурите на СДС по места за тези избори и конкретно във Видин, разбира се?

Генади Велков: Ние винаги сме се представяли много добре на местните избори и винаги сме успявали на местните избори да обединим всички от така наречената стара десница. Факт е, че в момента сме трета по големи група от бившия „Реформаторски блок“ с шестима съветници. Само за информация – БСП има пет. Това означава, че сме се представили много добре на местните избори. За най-голямо съжаление национално не се случва това. И аз съм изумен, че много от националните лидери не виждат какво правят структурите на местните, защото в много градове имаме изключително добро представителство на местни избори. СДС по мои спомени има около 250 съветници, имаме няколко председатели на Общински съвети, което е изключително добър показател.

Водещ: Структурите във Видин  избрахте ли вече как точно ще се явите на този вот? Стана ясно, че по места всеки ще може да избира формата, в който да се яви за предстоящия местен вот.

Генади Велков: На този вот есента ще се явим както бяхме и преди 3 години и няколко месеца на изборите. Като очаквам към това обединение, където са десни формации, да се присъединят и надявам се част от патриотите. Имам предвид Националния фронт – най-вече, който има прилична стъпка, защото останалите не мисля, че имат някаква.

Водещ: Споменахте доброто представяне на СДС на местни избори. Смятате ли, че сега този резултат ще бъде затвърден и дори надграден?

Генади Велков: Мисля, че ще успеем да повторим тези шестима съветници. Надявам се да направим и един-двама повече, дай боже. Ще работим в тази посока. Имаме запазени добри структури, имаме повече от 230 членове в община Видин – хора, които си членуват, плащат си членски внос, колкото и да е символичен той, защото той е символичен – 1 лев е за пенсионери и учащи и 5 лева за останалите. Но все пак хората си членуват, имаме си клубове, които си живеят собствен живот, тоест има някаква нелоша структура.

Водещ: На този етап как работите с останалите политически формации на местно ниво? Има ли диалогичност, чуваемост по важните въпроси?

Генади Велков: Тук ние помагаме на ГЕРБ в управлението и мисля, че се справяме добре. От десните формации, които сме влезли под формата един вид на „Реформаторски блок“, нямаме никакви проблеми помежду си и работим много добре. С ГЕРБ също работим добре и смятаме, че осигуряваме много добри условия на кметската администрация да работи и в Общинския съвет всички важни решения са минали, разбира се и от други групи са подкрепени. Нямаме решения, които са свързани с проекти, с финансиране, които да не са минали. И мисля, че Общинския съвет се справя много добре, за което съм благодарен на всички съветници.

Водещ: Вие сте близо до гражданите. Какво казват те? Кои са основните проблеми за региона, които те извеждат?

Генади Велков: Аз не приемам това клише колко беден е регионът и как е „северозападнал“. Мисля, че Видин е един изключителен град с добро място за правене на бизнес. Разбира се, на нас ни липсват няколко големи предприятия, които биха могли да поемат 1500-2000 работници, които да са с неособено висока квалификация, както са примерно предприятията, които сега ще се изграждат във Враца и които са свързани предимно с производства на детайли за автомобилната промишленост. Във Видин имаме две работещи хубави немски предприятия и те се справят изключително добре. Имаме  доста местни фирми, които са в много добро състояние. И смятам, че сега след като имаме мост, след като имаме филиал на един от най-добрите университети – Русенския университет – и когато, дай боже, се изгради един хубав път до Видин, това ще доведе до много бързо развитие на региона и затова работим. Иначе успяхме за този мандат с помощта, с усилията на кметската администрация и с усилията на Общински съвет да сведем тези задължения, които имаше община Видин до едни нормални рамки, които не са нещо, което е обезпокоително.

Водещ: Усещате ли промяна в инвестиционни интерес към Видин през последните години?

Генади Велков: Към Видин има изключителен интерес. Непрекъснато идват и при мен и кмета хора, които желаят да инвестират. Това, което трябва да направим в следващия мандат, което трябва да направят в следващия мандат – не се знае кои ще бъдат в управлението – е да създадат една хубава индустриална зона. Ние имаме такива терени – общински терени, които са 15-20 декара и да предлагаме на инвеститорите, ако трябва и на преференциални условия. Ние имаме вече изградена такава наредба за инвеститорите и сме една от малкото общини, която има наредба за инвестициите в различните класове. И смятам, че в следващия мандат това ще се случи. И че има наистина много сериозен инвеститорски интерес.

Водещ: Очевидно успешно се осъществява работата на местно ниво. Има ли обаче необходимост от промяна на отношенията с централната власт?

Генади Велков: С централната власт има много добри взаимоотношения в момента с общинската администрация, защото аз мисля, че централната власт наистина е отзивчива към всички проблеми, които имат общините. И аз съм много доволен от това, което получи Видин от централната власт, защото ние получихме безлихвен кредит, получаваме всяка година и допълнителни средства за капитални разходи. Половината от този безлихвен кредит го върнахме и в тази година – до края на годината ще върнем и останалата част. Имаме много добро взаимодействие с централната власт.

Водещ: Това вижда ли се от гражданите в общината, усеща ли се, припознават ли СДС като готова да поеме управлението?

Генади Велков: Всичко това се вижда от гражданите, защото хората много-много не ги интересува как се оправя общинската администрация и Общинският съвет. Те искат неговата улица да е почистена, да е асфалтирана, да е осветена, искат междублоковото пространство да е направено. Сега пускаме и допълнително местни инициативи, което изключително добре се прие тази година – 108 000  лева се отпускат за всички проекти, които си ги избират самите хора – в блока, на улицата. Направихме доста детски площадки и обновихме някои стари детски площадки. Просто ремонтирахме някои неща. Отпускат се средства за това, което самите хора си правят и Инициативния комитет иска да се случи, защото те най-добре знаят на тяхната улица, пред техния блок какво искат да се случи.

Водещ: Връщам ви отново с поглед към предстоящия местен вот. Виждаме какво се случва около промените в „Изборния кодекс“. Здравият разум подсказва, че подобни сериозни корекции не се правят в толкова кратки срокове преди изборите. Имаше ли основание според вас да се посяга на тази тема сега?

Генади Велков: Не. За мен беше изумително, че се опитаха да премахнат преференциите или да ги направят в такъв вид, че на практика да не работят. Защото мисля, че преференциите са изключително важни и те дават на хората да подредят листите, все едно какви са листите – дали за местни, или за национални избори. Те дават възможност на хората да ги подредят по начина, по който им се иска. Особено за местните избори от тези шест човека, които ви казах, че има нашата група, трима са влезли с преференции. Което означава, че десните избиратели, които са ни изпратили нас, са предпочели 16-ят, 17-ят и 19-ят да влязат. Това е тяхно право.

Водещ: Как гледате на идеята, която доста бързо беше отхвърлена, за въвеждането на видеонаблюдение в изборните секции? Щеше ли да окаже влияние на честността на процеса?

Генади Велков: Винаги е добре да има видеонаблюдение, въпреки че не мисля, че пък чак трябва да се влиза в толкова подробно наблюдение на това какво ти се случва, защото освен хората от секциите, там има достатъчно наблюдатели, достатъчно застъпници на всички политически партии и аз не мисля, че в самите секции се вършат някакви изключително незаконни неща, че да има чак такова видеонаблюдение.

Водещ: Ако все пак трябва да се правят някакви промени, кои аспекти според вас подлежат на корекция в правилната посока?

Генади Велков: За мен е правилно да се разреши в още по-голяма степен хората да подреждат листите. За мен това ще е правилно. Може би дори не трябва да бъдат поставени под номера. Хората да ги подреждат. Особено за местни избори това е изключително важно, защото хората всеки ден се срещат със съветници, с хората от администрацията, с кмета, с неговите заместници и е нормално те да си ги избират в най-голяма степен.

Водещ: Повишава ли това активността на местния вот?

Генади Велков: Винаги повишава активността. Затова на местни избори активността е най-голяма, защото всеки човек е задължен да си избере кмета на населеното място, кмета на селото, кмета на общината, съветниците в общината. На това хората държат изключително много. Освен това за мен не е приемливо, че се въведе някакъв праг за числеността на населеното място, под който хората не могат да избират кмет. Смятам, че кметове трябва да се избират, както си беше  – над 100 човека.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА