Генерал Иван Мечков, КОРС в СОС: Около 30% е разкриваемостта на престъпленията в столицата, те обаче са повече, тъй като между 20 и 40 % от хората изобщо не се обаждат в полицията

Интервю с генерал Иван Мечков, бивш общински съветник и настоящ експерт към Комисията по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“.

Водещ: Колко сигурен е животът в столицата и кои са основните проблеми в областта на сигурността?

Иван Мечков: Животът в столицата сравнително е сигурен и спокоен. Като гледам статистиката на страните от ЕС, ние сме някъде по средата. Нито много зле, нито много добре. Има доста проблеми, които трябва да се решават. Примерно, недостатъчно видеонаблюдение в места, където има концентрация на престъпления. По училища и детски градини се правят доста неща, но все още има какво да се желае. Един от проблемите, които малко хора си задават, това да се осигурят табелите по столичните улици. Има улици без табели, ако стане някакво престъпление човек няма как да съобщи на полицията къде точно се намира. Друг проблем са дупките по улиците, разкопаните улици, където стават ПТП-та. Някои хора не си задават въпроса, че това е част от сигурността на гражданите, защото благодарение на тия дупки стават доста катастрофи и има ранени и убити хора. Освен това проблемът с кучетата не бива да се забравя. Ние се връщаме към него, когато стане някой инцидент, но все още има стотици и хиляди кучета, които се разхождат свободно в София. Това са само една малка част от нещата, които могат да се усъвършенстват. Иначе в София, общо взето, като част от България престъпността е на най-високо ниво заедно с Бургас. Малко хора го знаят. За съжаление е така. Но по-нататък ще изнеса и някои данни.

Водещ: Можем да кажем какъв е процентът на престъпленията и съответно на тяхната разкриваемост.

Иван Мечков:  Направих си труда да вляза в сайта на СДВР и там за 2018 г. са регистрирани 22 615 престъпления. В сравнение с 2017-а са с около 3000, тоест уж намаляват. По различни статистики между 20 и 40 % от хората, които са акт на престъпно посегателство, изобщо не се обаждат в полицията. И това е абсолютно  обяснимо, тъй като МВР не се ползва с особено доверие в обществото. Така че за мен престъпленията са доста повече. Разкриваемостта, по данни на СДВР официални, е около 30 %. Тоест ако са регистрирани тия 22 615, са разкрити около 6736 престъпления. Интересен е фактът, че за 2018 г. се увеличава престъпността сред непълнолетните. Което буди тревога, но това всички го знаем, знаем за побоищата в училищата, знаем за ромските малки крадци и т.н.

Водещ: В този ред на мисли, от какъв тип са най-често регистрираните престъпления в столицата и можем ли да кажем, че в отделните райони се наблюдава по-голяма престъпност и евентуално кои са те и каква е причината?

Иван Мечков:  Най-често извършените престъпления това са битовите. Това са кражби от апартаменти, от мазета, от тавани. Разбиват ги, влизат, взимат каквото вземат за необходимо. И те са най-трудно разкриваеми. Самият аз съм бил 3-4 пъти по този начин обиран и да ви кажа честно като факт, който искам да дам, втория път изобщо не подадох жалба в МВР, защото нищо не се случи. Има райони, където концентрацията на престъпления в София е по-голяма. Примерно на територията на 6-о РЗУ и на 1-о РПУ са регистрирани най-голям брой престъпления в София за изминалата година. 6-о РПУ това е „Красно село“ и още няколко квартала – над 3000. В 1-о РПУ, което е в центъра, 2600. А най-малко имаме в 8-о и 9-о, което означава, че престъпността действително си избира места, където има по-големи възможности да се осъществява – кражби, грабежи, побои и други.

Водещ: Какви мерки предприема Столичният общински съвет за превенция и осигуряване на спокойствието на гражданите?

Иван Мечков: Столичният общински съвет, общо взето, много малко мерки може да предприеме. Защото той няма такива правомощия. Отговорността за сигурността в столицата е на СДВР. Преди няколко години беше създадена общинска полиция, горе-долу с около 140-150 човека личен състав, която изпълнява специфични задачи. И когато СОС иска да предприеме нещо, трябва да направи среща с директора или някой от заместниците на СДВР, да постави своите въпроси и те по някакъв начин да се решат. Но самият факт, че допреди 1-2 години имаше над 10 % некомплект в СДВР като личен състав, аз съм задавал няколко пъти тия въпроси. От 2011-а, бях общински съветник, тогава го констатирах още. Вече близо 8 години не знам тоя некомплект да е решен въпросът с него. Което означава, че трудно ще бъде да се борят с престъпността и със сигурността на гражданите, защото живият човек си е жив човек. Е, факт е, че доста полицаи биват арестувани и те самите извършват престъпления, но това вече е до морала на обществото. Защото те излизат от това общество и не могат да бъдат по-различни от него.

Водещ: И въпреки това трябва да бъдат предприети някакви мерки? Какви трябва?

Иван Мечков: Какви трябва ли? Ами 2014 г., още като бях общински съветник, направихме една стратегия за сигурността на София. Заделиха се, планираха се по-скоро едни средства, около 90 милиона. И очаквах, че Столична община ще започне да ги отпуска с цел да извърши редица действия, които биха подобрили сигурността на гражданите. Като например увеличаване на видеонаблюдението на опасните места, както казах, осветление и различни други  мероприятия. Но за съжаление последните бюджети показват, че това не се случва. И няма как тая стратегия да проработи, тя си остава само на хартия. И дори мога в това нещо да обвиня сегашното управление на София, че не смята сигурността за свой приоритет. Дори това, което е заложено като стратегия, не се изпълнява. Единствено мога да кажа, че звеното за действия при бедствия и аварии и катастрофи добре се развива и бих казал, че това е един много добър пример как и останалите дейности в сигурността могат да се развиват.

Водещ: И може би би било полезно за нашите слушатели да чуят вашите съвети, независимо дали става дума за защита от хора, бездомни кучета или битова престъпност. Какви мерки трябва да предприемат самите граждани, за да осигурят собственото си спокойствие?

Иван Мечков:  Много неща трябва да се предприемат. Първо, личната самозащита, така да се каже. То ще прозвучи малко нелепо, но има една стара българска поговорка „Покритото мляко котките не го лочат“. Ако не ходиш по дискотеки и по барове и по заведения, няма  да си случат някои неща. Ето това е един елементарен пример. Вярно е, че младите хора не могат да бъдат ограничени, но престъпният контингент се върти точно в такива заведения. И там стават най-често кражби, да не говорим за продажба на наркотици, употреба на наркотици и т.н. Второто нещо е, говорим за вече по-възрастните хора, да избягват късните часове, когато е тъмно, да се разхождат по паркове, алеи, градини, изобщо да се прибират. Или ако са, да бъдат поне двама. Не е лошо всяка една дама да си има в чантичката един спрей, въпреки че когато бъде нападната изненадващо, трудно ще го извади. Но ако си го държи в ръката, когато се прибира от автобуса или от тролей или от трамвая до вкъщи, може да има някакъв ефект. Следващото, самите жилища могат да бъдат по-добре защитени. Има доста фирми, които се занимават с тази дейност. Не говоря само за СОТ, но примерно  една стабилна врата, едни стапери по прозорците и най-вече може, като ходят някъде на почивка, да оставят светнато или да помолят някой близък комшия или приятел вечер да осветява някоя от стаите. По този начин ще се избегнат доста неприятности.

Водещ: И като за финал, как трябва да си спечелят отново доверието органите на реда?

Иван Мечков: С работа. С работа, не само да бъдат регистратори. Помня преди двайсетина-трийсет години разкриваемостта беше 70-80%, сега е около 30. И другото, което е, подборът на тия кадри. Но сложен въпрос, много сложен въпрос, който не може с едно изречение да му бъде отговорено.

Веселка ИВАНОВА