Генерал-майор Груди Ангелов, Военна академия „Г. С. Раковски“: Между Красимир Узунов и полк. Борис Дрангов имаше много прилики – и двамата бяха „влюбени безумно в България“

Благоевград. Между Красимир Узунов и полк. Борис Дрангов имаше много прилики – и двамата бяха „влюбени безумно в България“. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ по повод премиерата на филма „Срещи на първия ред: Красимир Узунов с полк. Борис Дрангов“ и 102-ата годишнина от героичната смърт на полк. Дрангов. По думите му това е било нещото, което го е провокирало да участва и в самият филм.

„Моето участие във филма се случи съвсем случайно. Един ден ръководителят на Регионалния телевизионен център – Благоевград Валери Яков ми се обади и каза, че са започнали филм, заедно с поручика – Краси Узунов, дори е трябвало заедно да идат до Македония, но внезапно поручика ни напусна. Яков ми сподели също, че няма да могат да довършат идеята на Краси – филма да бъде завършен в Македония. Идеята да се отиде до Македония е била свързана с това, че полк. Борис Дрангов всъщност е роден в Скопие. Там е израснал. Там е основал Скопската школа, където са се подготвяли запасни подофицери и подпоручици, които са заминавали на фронта. Та Яков ми предложи да взема участие във филма и аз се съгласих, изразявайки надежда, че това ще помогне идеята да бъде реализирана. Във филма говорихме основно за Борис Дрангов и Краси Узунов или както обичахме да му казваме всички приятели – поручика“, каза още генерал-майор Груди Ангелов. Според него Красимир  Узунов е посветил живота си на това да съхрани паметта на българите и да я предаде на поколенията – младите хора да знаят какво е било през Първата световна война, какви са били българите и че над всичко е стояла България. Във връзка с премиерата на самият филм  „Срещи на първия ред: Красимир Узунов с полк. Борис Дрангов“, която е трябвало да бъде месец по-рано, началникът на Военната академия коментира, че най-вероятно в случилото се има намеса на съдбата. „26 май е датата на гибелта на полк. Борис Дрангов. Според мен ако филмът беше излъчен по-рано, то не би му се отдало такова значение, защото в края на април всички бяхме фокусирани върху великденските празници и Гергьовден. Щеше да стане така, че делото на полк. Борис Дрангов и на Краси Узунов щеше да бъде размито и филмът щеше да премине по между другото, без да му се отдаде нужното признание и уважение“, подчерта генерал-майор Груди Ангелов.

Ливия НИНОВА