Генерал-майор Груди Ангелов: Отговорността ни е не само да подготвим добри студенти, но и да изградим лидери

 

Генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Военна академия „Георги Стойков Раковски“ чества 105-тата годишнина от създаването си. Най-старото висше военно училище в България е основната образователна институция в сигурността и отбраната, гражданско-военните отношения, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО. Наш гост е началникът на Военна академия генерал-майор Груди Ангелов, честит празник.

Груди Ангелов: Благодаря. Честит празник и на всички мои колеги, преподаватели, слушатели и студенти от състава на Военна академия.

Водещ: Какви чувства ви вълнуват след тържествената церемония по повод този ден?

Груди Ангелов: Чувствата са смесени, защото 105 години задължават. 105 години на една институция, която се е превърнала във водеща във военното образование. Институция, която е дала много военни лидери, много цивилни лидери. През годините е имало редица военнослужещи, завършили Военна академия, които са станали министри на отбраната, началници на Генералния щаб, началници на отбраната по-късно. В днешно време президентът на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили и министърът на отбраната също са сред завършилите Военна академия. Така че чувствата са смесени. Наред с празника ние разбираме и отговорността, която всички в ръководството на академията имаме, както и преподавателския състав. Трябва да даваме всичко от себе си, да поддържаме нивото и репутацията на академията. Да подготвим лидери, а не само добри студенти и слушатели. Да подготвим лидери, както за нуждите на Българската армия, така и за сериозното управление на държавата.

Водещ: Като се върнете назад в годините, каква роля е изиграла Военна академия в историята на България?

Груди Ангелов: Нека се върнем малко по-назад във времето. Защо е била създадена Военна академия. Защото до този момент, до 1912 г. в района на днешната Военна академия се е помещавало военното училище. Но има нужда от офицерски корпус от висши офицери, които да поемат управлението на армията, защото както знаете в началото на миналия век, с модернизацията, организацията, която се извършва в Българската армия, подготовката за Балканската война, се вижда необходимостта от добре подготвени, знаещи, можещи кадри, които да ръководят нашата армия. До този момент висшите кадри в армията са се готвили в чужбина, което е било от една страна скъпо, от друга страна е ограничавало броя на хората, които могат да завършат. Затова министърът на войната тогава генерал-майор Никифоров внася предложение в Народното събрание за създаването на Военна академия. И по-късно, през 1912 г., това вече е факт. Двете войни забавят приема и възможността Военна академия да произведе своя първи випуск. И от тогава директно от скамейката при завършването си офицерите са заминавали на фронта и са водели срежение на фронта. Така че, наистина, оттогава тя си остава стожер в подготовката на лидери на оперативно и стратегическо ниво.

Водещ: Г-н генерал, ако при създаването на Военна академия преди 105 години основните цели са били да обучи в изкуството да се организира и подготвя една армия, за да воюва с успех, както изкуството да се употреби най-разумно тази армия в боя, то днес какви цели си поставя ръководството и състава на Военна академия?

Груди Ангелов: В момента предизвикателствата не са малко. Промените в средата за сигурност се извършват сравнително бързо и ние трябва да реагираме адекватно, защото в днешно време Военна академия има и други задачи не само да подготвя лидери във военното дело, лидери за държавната администрация, но също така и да подпомага Министерството на отбраната, през различни изследвания в областта на отбраната и националната сигурност, да подпомага Министерството на отбраната и министъра на отбраната във вземането на решения, както и в оценката и преоценката на средата за сигурност. В момента сме разработили две нови програми – магистърски, които, според мен, отговарят напълно на тези предизвикателства, пред които сме изправени. Едната магистърска програма е „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“, а другата е „Киберсигурност“. Това са напълно адекватни за днешно време специалности. Друго нещо, което искам да подчертая, че съвместно с колегите от ДАНС, подготвихме курс, който е  предимно превантивен и практически насочен, за разпознаване на симптомите за радикализация, екстрадация и тероризъм, насочен предимно към държавната и местната администрация. Така че смятам,че Военна академия и днес намира своето място не само във военното дело, но и в помощ на всички държавни институции.  От друга страна участваме в различни европейски проекти по програмата „Еразмус“. Работим с Португалия, с Чехия и Румъния. В момента имаме наши колеги от румънската армия, които по тази програма се намират във Военна академия и се обучават.

Водещ: Защо Военна академия е гарант на българската държавност, г-н Генерал?

Груди Ангелов: Защо? Защото ние подпомагаме и подготвяме кадри, които са професионалисти в сферата на националната сигурност и във военно дело. това са двете основи на управления, по които ние работим. Имаме над 15 магистърски програми в тези две направления – „Национална сигурност“ и „Военно дело“. Както споменах и по-рано, наред със слушателите, които са военнослужещи, ние имаме и цивилни студенти, основно в сферата на националната сигурност. „Военното дело“ е преди всичко приоритет на нашите студенти с пагони. Така че затова смятам, че ние ги учим на това, което мигат да вземат. Да вземат да правят оценка на средата за сигурност, адекватна, на базата на която да могат да вземат и адекватни решения. Да бъдат истински лидери. Да могат да поведат народа.

Водещ: Генерал Ангелов, каква е ролята, какво е мястото на Военна академия в обществото? Как си взаимодействате с гражданството?

Груди Ангелов: Аз вече споменах и преди това. Ние поддържаме връзка почти с всички наши университети в България и не само в България. Много добре си взаимодействаме и с общините. Както споменах, имаме Институт за перспективни изследвания, където имаме историческа секция, подпомагаме общините с нашите специалисти, които наистина са  изключителни в областта на историята и те активно работят  с общините по места, в момента са в Петрич. Разработваме, подпомагаме общината, имаме съвместни планове за отбелязване на 100-годишнината от смъртта и 145-годишнината от раждането на един велик българин – полковник Борис Дрангов, който е бил и военен педагог, лидер, същият е преподавал във Военна академия, а също така и публицист. Изключително надарен българин. Подпомагаме Свищов в организацията и честването на 140-годишнината от Освобождението от турско иго, от Руско-турската освободителна война. Също така работим и с Тутракан. Просто не мога да изредя всички общини, с които работим. Така както споменах, работим и по проекти със Софийска община. Вие отразихте доста успешно инициативата, която беше инициирана от кмета на София г-жа Фандъкова – създаването на параклис-мавзолей в района на академията, за да почитаме паметта на загиналите в Първата световна война. Също така съвместни дейности развиваме с общината относно отварянето и стопанисването на парка на Военна академия, който е уникален, който е създаден преди 110 години, над 10 000 видя дървета са внесени от Кавказ под ръководството на тогавашния началник на Военна академия. Така че инициативите не спират. Ние сме отворени към обществото. Това е пътят, по който трябва да вървим , защото армия и общество сме едно цяло. Ние не можем да бъдем отделно от нашето общество.

Цоня СЪБЧЕВА