Генерал-майор Явор Матеев: Отбелязването на годишнината от атаките срещу българската армия в Кербала показва, че съществуваме като род и отечество

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. Отбелязването на годишнината от атаките срещу българската армия в Кербала показва, че съществуваме като род и отечество. Това каза Генерал-майор Явор Матеев, командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия, в интервю за Агенция „Фокус“ по повод навършването на 16 години от атентата срещу българската военна база „Индия“ в Кербала. „Ние за за поредна година направихме така, че да отдадем дължимото на наши двама бойни другари – офицерски кандидат Антон Петров и старши лейтенант Николай Саръев. И двамата загинали вследствие на терористичния атентат в Кербала срещу нашата база „Индия“, добави генерал-майор Матеев.

Командирът на„Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия отбеляза, че за поредна година в рамките на два дни наши военнослужещи от специалните сили на българската армия участваха във възпоменателни мероприятия в Русе и Крумовград. „Съвместно с роднини и приятели, със съответния воински ритуал, ние отдадохме нужната почит на нашите другари и уважението на техните близки“, каза още той.
„Тези възпоменателни мероприятия няма как да ги забравим. Те ще продължат във времето. Ние се стремим най-вече да си извличаме поуки от историята и да показваме нужното уважение към техните майки, братя, сестри, роднините. В края на краищата това е част от нашата история, историята на специалните сили, историята на българската армия и историята на България. По-важното е да си извадим поука и да тачим история. Макар че, събитието по същество е трагичен инцидент, ние не трябва да забравяме, че сега бяхме в края на Рожденственските дни, вчера почитахме Свети Великомъченик Стефан, първият християнски мъченик и това, което отбелязах и вчера, макар да има тъжно начало все пак е изключително символично още веднъж да покаже, че ние съществуваме като род, родина и отечество, най-вече заради славните победи на българската войска на бойното поле и заради нашата вяра. Няма как да не го пазим, да не го почитаме и да не се учим от него“, посочи още генерал-майор Явор Матеев.
Виолета СИМЕОНОВА