Геновева Зашева, Специално училище за деца с нарушено зрение във Варна: Адаптираме учебници, тестове и матури на Брайл на специален принтер

Снимка - Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928”

Адаптираме учебници, тестове и матури на Брайл на специален принтер. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Геновева Зашева, която адаптира учебните материали в Специално училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна. Тя разказа, че принтерът е един от малкото такива в България и функционира във варненското училище от 2008 г. „Ние адаптиране и разпечатваме учебници на брайлов шрифт.

Освен учебниците, разпечатваме всички учебни материали, като например тестове. Тук се адаптират и разпечатват матури и изображения“, съобщи Геновева Зашева. По думите й, процесът по адаптиране на един учебник на Брайл е сравнително дълъг, в зависимост от страниците му и броя изображения, които съдържа. „Процесът по адаптиране на един учебник е сравнително дълъг тъй като в началото се сканира плоскопечатния учебник т.е. един стандартен учебник.

От там се извлича само текста или съответно само изображенията, които биха могли да влязат в последствие в употреба при следващо адаптиране“, обясни Геновева Зашева. Учебникът се преглежда от специалистът по дадения предмет, който адаптира конкретните задачи или описания, които трябва да бъдат съобразени с нуждите на децата с нарушено зрение, каза още тя.

След това се връща при мен учебник адаптирам, транслира се на програми за Брайл и се разпечатва на брайловия принтер. Изображенията се правят отделно, на микрокапсулна хартия се разпечатват. После минават през една машина, която им придава релеф“, допълни Геновева Зашева. Последната стъпка по оформянето на текста е свързана с неговото комплектуване и подвързване. По думите на Геновева Зашева, на 4 януари се отбелязва Световния ден на Брайл, когато е роден знаменитият изобретател Луи Брайл, който създава системата, която позволява на хората с нарушено зрение да четат.

Десислава ВАСИЛЕВА