Генчо Генчев, кмет: Вече два поредни месеца свищовската болница изкарва над 200 хиляди лева на месец

Два поредни месеца МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов отчита много добри финансови резултати. Постъпленията за януари са 214 хиляди лева, а за февруари 208 хиляди, като преди това те не са надвишавали 150 хиляди лева. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът Генчо Генчев. Той благодари на медицинския и немедицински персонал на лечебното заведение за положените усилия това да се случи. Повече за състоянието на болницата прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Генчев, през настоящата година бюджетът на общинската болница в Свищов  бе почти тройно увеличен, това е резултат от дългогодишни усилия. Нека разкажем как се стигна до повишението и каква е цифрата?

Генчо Генчев: Едно уточнение ще направя. Не беше увеличен точно бюджетът, а средствата, които се дават за отдалеченост на лечебните заведения. Знаете, че в края на миналия месец Министерство на здравеопазването взе сериозни мерки относно субсидирането на общинските болници, тъй като повечето от тях изпаднаха в голямо затруднение, в колапс. Някои затвориха, някои излязоха на протести. Свищовската болница не отстъпва по нищо на останалите колеги от страната, които работят в общинското здравеопазване. Знаете, че със Закона за приемането на държавните помощи, общините вече нямат право да финансират, субсидират и подпомагат заведенията си по никакъв начин. Това ни изправя пред изключително голямо предизвикателство относно нормалното функциониране и работа. Още в края на миналата година проведох редица срещи с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, със зам.-министъра и шеф на надзорния съвет на касата Жени Начева. Заедно с тях, и със съдействието на народния представител от Великотърновски многомандатен район Цветан Цветанов, набелязахме конкретни мерки за справянето със ситуацията в нашето лечебно заведение. Тогава те поеха ангажимент за финансово стабилизиране на болницата. Започна се с повишаване на лимитната дейност. Тук искам да благодаря на всички служители на лечебното заведение, защото години  на ред не е имало месец, в който да се изкарат повече от 150 хиляди, а тук става вече няколко месеца болницата показва изключително добри резултати. За по-предния месец имахме 214 хиляди, за миналия месец имаме 208 хиляди лева. Смея да кажа и, че когато персонала вижда подкрепа и от държавата, и от общината, тогава има стимул за своята работа. Заповедта за разпределение на средствата бе получена през миналата седмица. Според нея Община Свищов получава 469 хиляди лева за отдалеченост. Това е повече от три пъти повече, спрямо предходни години.  За 2018 година бюджетът бе в размер на 144 717 лв. Това не само ни дава глътна въздух, но и много ще ни помогне да си покрием разходите. Тук искам да уточня, че в някои от лечебните заведения болниците имат проблеми с възнагражденията на медицинския персонал. Ние имаме проблем с  доставчиците  на консумативи. Така всяка болница, сама за себе си, взима решение как да оползотвори средствата. И ние ще ги използваме за разплащане ни с контрагенти и доставчици на лекарства и консумативи.  Благодаря на медицинския и немедицински персонал за това, че наистина показаха усилия, за да можем всички заедно да издържим и да я има нашата болница. Отново благодаря и на държавата в лицето на министъра, зам.-министъра и г-н Цветанов за подкрепата.

Фокус: Споменахте, че средствата ще се използват за разплащане с доставчици и това е един от основните проблеми. Кои са другите?

Генчо Генчев: Другите проблеми са основните трудови възнаграждения на персонала, особено на сестрите и санитарите,  след увеличението на минималната работна заплата. Имаме проблем и с клиничните пътеки, че се правят по-големи разходи за лечение, отколкото се плаща по Каса. С енергийната ефективност на сградата, с отоплението. Много са проблемите, но пак казвам – когато държавата застане зад здравеопазването и го подпомага, с общи усилия могат да работят всички болници, не само общинските, а и държавните и всички останали.

Дай Боже да продължим да вървим в тази насока. Ще имаме възможност и за повишение на възнагражденията на медицинския персонал, медицинските сестри. Всички знаем, че това е основният проблем на всяко едно лечебно заведение – кадрите. Започваме от медицинските сестри и лекарите, които са в пенсионна възраст, а в същото време няма подхранване с нови млади лекари. Това е проблем във всички общински болници. Тук трябва да се замислим какви възможности и гаранции можем да предоставим на младите, за да могат общинските болници да привличат лекари, особено в отдалечените райони.  Трябва да предотвратим сриването на системата, защото тогава каквото и да правим в последния момент, няма да имаме успех.

Фокус:  В предходната година дълговете на свищовската болница намаляваха, както показват разчетите за тази година?

Генчо Генчев: Дълговете на лечебното заведение са около1.3 млн. лв. но това са средства с разчетения заем. Иначе реално болницата има задължения в размер на около 800 хиляди лева. Знаете, че лятото на миналата година изтеглихме заем, лечебното заведение изтегли заем от половин милион лева, с които да разплати просрочените си задължения и да успеем по някакъв начин да оцеляваме. Нямаме просрочие на заема, изпълняваме го добре и с тази финансова помощ, която ще получим мисля, че нещата ще придобият по-добър характер. Не казвам, че ще излезем от затрудненията изцяло, но ще ни помогне.

Луиза ТРАНЧЕВА