Генчо Генчев, кмет: Всички мостови съоръжения на територията на Свищовска община са в изправно състояние, с изключение на този в село Горна Студена  

 На територията на Свищовска община няма опасни мостове. Това обобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът Генчо Генчев. Той поясни и, че всички съоръжения са проверени и няма такива, които да създават предпоставка за инциденти, с изключение на един мост – в село Горна Студена. Повече за него, за състоянието на пътната мрежа и реките в региона прочетете в интервюто с градоначалника.

 

Фокус: Г-н Генчев, оказаха ли студеното време и рязкото затопляне от последните дни някакво влияние върху пътните настилки на територията на Свищовска община?

Генчо Генчев: Не, не бих казал, че са оказали някакво сериозно влияние. За сега нямаме никакви поражения, в следствие на снеготопенето и валежите.

Фокус: Обследвани ли са пътните участъци и има ли места, където ситуацията да е тревожна?

Генчо Генчев: Не, към този момент нямаме сигнали нито от кметствата, нито от жители на общината, за образуване на някакви нови свлачища или други подобни процеси, които да застрашават животът на хората.

Фокус: Предвидени ли са средства в бюджета на Общината за тази година за ремонти на пътища, били те планови или инцидентни?

Генчо Генчев: Мога да кажа, че Община Свищов заделя достатъчно средства, според възможностите си, за ремонт на пътни отсечки и улици в град Свищов. За останалите населени места тази организация ще бъде направена от съответните кметове. По отношение на републиканската пътна мрежа, там вече, заедно с директора на Областно пътно управление, след като времето се затопли, ще се направи план за ремонтите, в критичните участъци, там, където е неотложно асфалтирането.

Фокус: Преди време Вие бяхте монтирали обезопасителни мрежи, които да предпазват от свлачища, между селата Царевец и Совата. Непосредствено след това върху тях имаше посегателство. Каква е ситуацията сега?

Генчо Генчев: Ние, като управляващи, винаги се стремим да откликнем на нуждите на гражданите. Случаят беше такъв – имаше нужда от обезопасяване на пътя. Въпреки това, снегът беше толкова обилен, че огражданията, които поставихме не успяха да го спрат. Не послужиха дори и металните ограждания, които бяха поставени с основи в земята. от Пътно управление. Въпреки това, ние ще се постараем, заедно с Областно пътно управление, да поддържаме пътя в добро състояние, за да няма предпоставки за инциденти, затваряне на пътища и блокиране на населени места.

Фокус: Предвид трагичният инцидент в тунела „Ечемишка“, на територията на Свищовска община, разбира се, няма подобни съоръжения, но взети ли са някакви мерки за обезопасяване и почистване на мостовите съоръжения в региона?

Генчо Генчев: Ние нямаме такива мостове, при които да има опасност от падане на големи циментови блокове или други подобни материали, с които евентуално може да се застраши животът на хората. Всички те са обходени и е извършен обстоен оглед. Към този момент нямаме сериозни отклонения, няма и разрушаване на такива съоръжения. Единствено проблемен си остава мостът в село Горна Студена, който свързва главният път с Павликени. Там има едно сериозно свличане на бетонова маса от едната страна. Ние многократно сме отправяли искания и питания към Областна управа, но към този момент не са предприети абсолютно никакви мерки, специално за този мост.

Фокус: Отворен ли е пътят?

Генчо Генчев: Да, от там може да се премине, но има опасност от струване на съоръжението.

Фокус: Вземате ли мерки във връзка с непочистените ледени висулки от покривите на сградите, обръщат ли се със сигнали към Общината гражданите и има ли издадени актове , предписания, какви са санкциите?

Генчо Генчев: Още след спирането на снеговалежите служители на звено „Сигурност и охрана“ направиха оглед на всички общински и частни сгради. Те бяха извършени съвместно със служителите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Там, където е била необходима намеса, е реагирано незабавно и всички ледени късове, висулки и други подобни са били отстранени. До този момент не са получавани подобни сигнали от граждани за някаква евентуална опасност. Мога да кажа, че работата ни е изключително добре координирана – между служителите на Общината и пожарникарите.
Фокус: Следят ли се нивата на реките, предвид обилното снеготопене от миналата седмица? Такова очакваме и през следващите дни, а знаем, че брегът на реката край село Вардим е много нисък.

Генчо Генчев: Да, към момента обстановката е спокойна. Нямаме причини за притеснение. Информацията, която получаваме от станцията, отговаряща за следенето на нивата на реките се обобщава три пъти дневно. Ако има някакви критични състояние, сме готови да предприемем незабавни действия. Относно реката при село Вардим – там вече част от опасността премина, тъй като приключи първият етап от изграждането на подпорна стена. Сега само за една малка част от селото има опасност, но пак казвам, готови сме да реагираме в критична ситуация или при пълноводие на река Дунав, например. Но към този момент нещата са спокойни.

Фокус: И като финал да се прехвърлим на социална тема. В последните седмици, предвид лошото време, се заговори за много хора, които нямат домове и студът се оказва пагубен за тях. Дали Община Свищов има някаква специална политика, с която се грижи за такива хора в региона?

Генчо Генчев: Има, разбира се. Заедно с петнадесетте кмета на населените места от общината, още през есента, там където има бездомници,взехме мерки. Настанихме ги при близки,  когато това беше възможно, направихме оглед на местата, където живеят. Служители на пожарната направиха оглед на начините, с които се топлят. Един от бездомниците имаше проблем и лежа в болницата в Свищов. Кметът на населеното място, от където е , му извади лична карта и той беше настанен в старческия дом. При нас няма толкова много бездомни, които да се нуждаят от някаква по-специфична помощ. Всичко, което беше нужно, вече е направено.

Луиза ТРАНЧЕВА