Генчо Генчев, кмет: Кризисният център в село Овча могила е изключително полезна институция и за това свидетелстват всички международни признания

Генчо Генчов

Кризисният център в село Овча могила, община Свищов, е изключително полезна за всички жители на региона институция. За това свидетелстват и всички международни признания, които тя получи. Помощ в кризисни ситуации винаги оказва и доброволното формирование към Общината, което бе създадено през 2013-та година. Повече за това как се справя крайдунавската администрация в критични моменти прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с кмета на крайдунавската община Генчо Генчев.

 

Фокус: Г-н Генчев, вие бяхте едни от първите в областта, които създадохте специален общински отряд за реакция при бедствия и аварии. Как работи днес тази структура и как върви съвместното Ви сътрудничество?

Генчо Генчев: Те работят безпроблемно и ни помагат винаги, когато имаме нужда. Звеното, което бе създадено като доброволен отряд е винаги в готовност да откликне във всяка една бедствена ситуация. Още повече, че ние с проекта, който реализираме по Програмата за трансгранично сътрудничество, надграждаме това доброволно формирование, което е към Община Свищов, с допълнителна техника и екипировка. Те са подсигурени с всичко необходимо за реакция при евентуални проблеми на пътя, пожари, аварии или други бедствия, които могат да сполетят региона.

Фокус: Този проект, който споменахте, дали продължава. Очаквате ли нещо ново по него и нека припомним на нашите читатели какво е подсигурено до момента?

Генчо Генчев: Да, разбира се. Този проект се реализира съвместно между Община Свищов и Кметство Зимнич, Румъния. Целта му е създаване на един по – сигурен регион. Община Свищов достави 16-местен микробус, който се използва именно от доброволното формирование, за което говорим. Имаме и високопроходим автомобил, както и ремарке, което е оборудвано с абсолютно всички изискуеми и необходими техники за оказване на помощ в различни ситуации. Разполагаме с термокамера, резачки за метал и дърво, с няколко отводнителни помпи. Мога да обобщя, че това е едно оборудвано ремарке, което се кара на мястото на бедствието и разполага с всичко необходимо за адекватна реакция. Както казах имаме и много голям високопроходим трактор, с мулчери, с автовишка. Обхватът на проекта е много голям. Оборудването е в пълен комплект и качеството му е изключително добро.

Фокус: Колко човека членуват във формированието?

Генчо Генчев: Общо хората, които членуват във формированието са 35. Дори в момента, със средствата, които се отпускат за тази дейности, се купува специална екипировка, която е огнеупорна и ще може да се използва при пожари. Тя включва ботуши, каски, фенери, въжета, колани, всичко което е необходимо, за да гарантираме безопасността на доброволците. Това е много важно, защото ако доброволецът не е оборудван, той не само няма да може да помогне адекватно, но ще застраши и своя живот.

Фокус: Щом работите активно за развитието на добрата практика с доброволното формирование, предполагам, че смятате, че тя е полезна за обществото. Какво предвижда за близкото бъдеще?

Генчо Генчев: Разбира се, че е полезна и то изключително много. Аз мога да заявя с гордост, че създаването на Кризисния център в село Овча могила, което е едно оперативно звено, доказало се вече не веднъж в критични ситуации, се оказа много полезно за всички жители на общината. Тук е мястото да спомена и доброто сътрудничество с местната пожарна, което е двустранно, защото и едните и другите винаги се отзовават в помощ, ако възникне някакъв проблем.  Кризисният център разполага с екип от медици, имат линейка с необходимата апаратура за оказване първа помощ. Те реагират незабавно и извършват всичко необходимо до пристигане на екипите на Спешна медицинска помощ, пожарната и полицията. Мисля, че това е едно добро надграждане и един добър модел. Преди около седмица имахме възможност да го представим на форума за добри практики и добро управление, който се проведе в София. Там Община Свищов беше наградена за иновации в тази сфера. Знаете, че през миналата година получихме наградата на Съвета на Европа точно за въвеждането на този Кризисен център и мисля, че това е един успешен модел, който продължаваме да развиваме, за да реагираме своевременно на нуждите на нашите съграждани.

Луиза ТРАНЧЕВА