Генчо Генчев, кмет: Над 80 хиляди лева задели АПИ за ремонти на пътища в Свищовска община, първата отсечка е почти готова

Над 80 хиляди лева влага Агенция „Пътна инфраструктура“ в ремонт на компрометираните след валежите пътища в Свищовска община. Средствата бяха отпуснати, след като кметът на Свищов Генчо Генчев проведе разговори с директора на Областно пътно управление в старата столица. В предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново градоначалникът припомни, че дейностите  стартираха и в края на миналата седмица. Прочетете пълният текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Генчев, в края на месец май интензивни валежи нанесоха доста щети по пътната инфраструктура в Свищовска община, става въпрос  основно за междуселищните пътища. Незабавно след това Вие проведохте разговори с Агенция „пътна инфраструктура“  и от там Ви обещаха да бъдат извършени ремонти. Дали вече има средства и започнаха ли дейностите?

Генчо Генчев: Точно така. Бяха проведени срещи с Областна дирекция на Агенция „Пътна инфраструктура“. Направихме пълен оглед в община Свищов и бяха набелязани мерки за спешни, неотложни текущи ремонти на пътищата.  Определихме и местата, където трябва да се извърши отстраняване на храстова растителност. За моя радост и за радост на жителите на община Свищов дейностите стартираха в края на миналата седмица. Прави се рехабилитация на отсечките Свищов – село Царевец, ще бъде извършен ремонт на участъка село Морава – от главния път до границата със село Драгомирово, както и от Свищов до село Ореш. Паралелно започва изчистването на храсти и дървета по банкетите в тези участъци. Средствата, които са заделени, са над 80- хиляди лева. Смятам, че към този момент най-критичното ще бъде поправено.

Фокус: Ще има ли и други ремонти?

Генчо Генчев: Да, другото важно, което искам да подчертая е, че вече е готова документацията за ремонта на пътя между село Вардим и Свищов. Всичко е подписано и съгласувано с отговорните институции. Предстои да стартират дългоочакваните дейности. Започва се от село Новград, на първи етап и стига до края на село Вардим, след гробищния парк. Мисля, че това беше дългоочакван ремонт за жителите на селото и всички, които пътуват по този участък. Снощи имах среща с хората от Вардим, на които обясних какво предстой, тъй като те изпитват притеснение за състоянието на пътя, което е критично и опасно за всички пътуващи. Опазването на човешкия живот е най-важно.

Фокус: Кога започва ремонтът?

Генчо Генчев: В края на следващата седмица. Вече е зададен проекта на фирмата изпълнител и започваме. Също така, докато трае изпълнението на първия етап, което е на стойност малко над 4,1 млн. лв., ще бъде извършена рехабилитация и изкърпване на дупките по пътя от село Вардим към Свищов, тъй като той ще бъде рехабилитиран на втори етап. Тук средствата са отделени от държавата, от държавния бюджет. Не се финансира по европроект или някаква друга програма , а са целево предоставени от Републиканския бюджет, след решение на АПИ и Министерство на регионалното развитие. Зам.-министър Николай Нанков и министър Петя Аврамова помогнаха много, за което им благодаря.

Фокус: Има ли някакви срокове за приключване на ремонтите?

Генчо Генчев:  Те, както казах вече, започнаха в края на миналата седмица. Участъкът от Царевец до Свищов и обратно е изкърпен и се продължава по другите лотове, на които предстои да бъдат ремонтирани. Ще бъде направена частична рехабилитация и на участък в село Драгомирово, където един отводнителен колектор създава големи притеснения на едно семейство по този път. При всеки дъжд къщата на този човек е заливана заради запушването на отводнителния колектор. Сега това ще бъде поправено.

Луиза ТРАНЧЕВА