Генчо Генчев, кмет на Свищов:Трябва да се прави повече да се съхрани националната идентичност и историята, за да сме наистина независими и свободни

Интервю на Генчо Генчев, кмет на Свищов за Радио „Фокус“ по повод 110 години от обявяване на Независимостта на България

Водещ: Г-н Генчев, какво място заема датата 22 септември в историческия календар?

Генчо Генчев: 22 септември е значима дата за България, с която се обявява Независимостта на България, и една дата, която решава съдбата на България, политиката, която води, и пътя, по който вървим към днешна модерна  Европа и България. Това е дата, която начертава пътя към това. Наистина българската страна заема своята независимост, своята самостоятелност и възможността да решава своята съдба.

Водещ: Какво трябва да влагаме днес в понятието независимост?

Генчо Генчев: Това е една много трудна, една много сложна дума по своя смисъл. В понятието „независимост“ трябва да влагаме това, че всеки човек има своите права, всеки човек има своята свобода и няма нищо по-голямо, от по-висша ценност от свободата и независимостта.

Водещ: Как образованието на младите хора може да съдейства за запазването на историческата памет в този контекст?

Генчо Генчев:  Да пазим историята, да я съхраняваме и да я предаваме на идното поколение по начин, по който наистина тя да стане разбираема, както от учениците, така и от учителите, а в  учебния материал да се влага задължително и възпитателен момент. Защото в днешно време тези ценности липсват и някак изкривяваме историята и отиваме към нещо друго, което обърква. Има поколения, които знаят, например каквито сме ние. Но младите хора не чак толкова чувстват и свободата, и Съединението, и Независимостта по този начин, по какъвто през годините назад ние сме го чувствали. И наистина трябва да се прави повече, за да може да се съхрани националната идентичност, да се съхрани абсолютно  всичко онова, което през тези години назад се е случило, за да сме наистина независими, наистина да сме свободни.

Водещ: Продължаваме ли да бъдем независими днес?

Генчо Генчев: Това също е много труден въпрос. Много пъти са ми го задавали. Мисля, че това зависи от всеки човек, по какъв начин той чувства независимостта, по какъв начин чувства самостоятелността, да е самостоятелен и да трябва да решава всички. Мисля, че в днешна дата винаги се съобразяваме с определени политики, с определени нации, но трябва човек сам да извоюва своята независимост и да я поддържа, да отстоява тази независимост. Много труден въпрос, много труден въпрос, защото в днешно време наистина се стараем да подражаваме на други нации, на други сили и това изключително много ни обърква като процеси, които вървят в обществото.

Водещ: От 28 до 30 септември предстоят празниците „Свищовски лозници“. Общината обяви два конкурса. Да ни кажете повече за тях, както и за празничната програма.

Генчо Генчев:  Ами, да. Това са „Дунавско перо“, Конкурсът за домашно вино. Това са традиционните конкурси, които, откакто съществуват празниците „Свищовски лозници“ Община Свищов провежда. Спазва традициите, спазва това, което сме наследили от нашите предци. И празник бих казал на приятелството. Един празник, в който ще има възможност всички гости на нашия град, които ще дойдат да се наследят на всичко направено през тази година, през миналите години. Да се видят със своите близки, да се видят със своите познати и да се насладят културно-музикалната програма, която сме подготвили. Тя хич не е малка. Стартираме даже в неделя на 23 септември с един концерт на група „Турнето“, който ще изнесат на централния площад. Подготвили сме и фолклорна програма на Ансамбъл „Българи“. Тази година отново сме се спрели на чужд изпълнител от Сърбия, това е  Неда Украден. И накрая завършваме традиционно. Помня в своето детство, че винаги неделята беше най-вълнуваща, когато се разливаше червеното вино от бъчвата, осигурено от местния Винпром Свищов. И под звуците на тогавашните народни оркестри до късно вечерта се люлееха хора на площада. Тази година тези звуци ще бъдат от Берковската духова музика. Една емблематична музика, защото северният край всички знаем, че духовата музика винаги е носила своя трепет в сърцето и под нейните звуци наистина се извиват едни кръшни хора. Направили сме така че да има за всички. Има и още много съпътстващи програми през целия ден, както културни, и симфонични, и за деца както сме подготвили. Наистина сме направили програмата да има за всички стилове, да има разнообразие за всеки който каквото обича като жанр, като музика, като изпълнения на дадени изпълнители. Надявам се всичко да премине при изключително добро присъствие, спокойно и всичко останало. Община Свищов е направила нужната организация да се чувстват всички добре. Също така тази година за първи път в панаирните дни ще имаме възможност с Националната камара на занаятчиите да има цяла улица в градския парк, която да представя българските занаяти в рамките на панаирните дни.

Елеонора ЧОЛАКОВА