Генчо Генчев, кмет на Свищов: Все още сме в трескава подготовка за деветото издание на фестивала „Фолклорен извор“, но вече нанасяме последни щрихи

Трескава подготовка тече за деветото поредно издание на фестивала „Фолклорен извор“, който се провежда в свищовското село Царевец. В навечерието му се поставят последните щрихи от организацията, уточни в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на крайдунавската община и председател на събитието Генчо Генчев. Кои и от къде са съставите, какво да очаква публиката и повече за предстоящите изненади, научете от пълния текст на интервюто.  

 

Фокус: Г-н Генчев, как върви подготовката на деветото издание на фестивала „Фолклорен извор“, който се провежда в село Царевец? Какво е направено до момента и какво предстои?

Генчо Генчев: Народно читалище „Светлина“ , сдружение „Фолклорен извор“и цялото село Царевец са в трескава подготовка за посрещането на над 5500 участника, които ще се включат в деветото издание на Националния фестивал „Фолклорен извор“. Това , което ни предстои, са последните уточнения по пристигането и посрещането на групите. Програмите вече са готови. Всички участия са подредени по часове, като информацията е достъпна на сайта на фестивала. Тук искам да вмъкна, че имаме около 120 доброволци, които ще се грижат за участниците, които пък идват от цялата страна. Знаете, че съставът на нашето жури е само и изцяло от специалисти и личности, доказали се във фолклорното изкуство.  Конкуренцията при нас се увеличава с всяка изминала година. Пламъкът, който започва да гори още от първия ден на събитието се поддържа и до последното изпълнение, тъй като разнообразието на българския фолклор е много голямо, а подготовката на съставите е изключително добра. Те са на ясно с нивото на фестивала и с прецизността, с която ги оценяват, затова и искат да покажат най-доброто от себе си и да получат за това достойна оценка. Все пак всички се борят за големите награди –призът за гласа на „Фолклорен извор“, а също така и лауреатското звание. А не са малко и наградите на нашите партньори и спомоществователи, които са както парични, така и материални.

Фокус: Нека разкрием част от изненадите, които подготвяте.

Генчо Генчев: И тази година, вече по традиция, всеки един от дните ще приключва с вечерни фолклорни концерти, на които ще могат да се насладят както участниците, така и всички, които са дошли да ги гледат. Отново ще имаме и международно участие. Този път сме заложили на състави от Колумбия и Кипър, които ще изнесат два последователни концерта. Има и едно съпътстващо събитие – тези изпълнители ще изнесат концерт и на площада в село Овча могила, като това ще е случи в съботната вечер. В същия ден на сцената на „Фолклорен извор“ ще се изяви емблематичният български ансамбъл „Зорница“ . В съботния ден ще се проведе и официалното закриване на фестивала с изпълненията на народната певица Цветелина. Мисля, че програмата, която сме подготвили и през тази година е на много високо ниво. Искам да подчертая и, че този път се изправихме и пред едно ново предизвикателство – участието на духови оркестри в нашата проява. Ще се включат 15 състава, от цялата страна. Те ще участват в първия по рода си конкурс за духова музика, който ще е в петък. Наградният фонд ще е от 1500 лв. за първо място, 1000 лв. за второ и 500 за трето.  Остава да си пожелаем хубаво, слънчево време и добро настроение, и още един незабравим фестивал.

Фокус: Нека допълним за нашите слушатели кога, как и къде могат да се насладят на всичко това?

Генчо Генчев: Освен в село Царевец, на живо, изпълненията могат да се наблюдават и в интернет, както и по една от фолклорните телевизии. Местната телевизия също ще излъчва всичко. Отново и нашите партньори, сред които и „Фокус“ , ще предават много от изпълненията на живо. Така, че всеки, който иска да стане част от духа на събитието, но няма възможност да дойде на място, ще може да намери своя начин да се включи. Тук е мястото да спомена и, че за девета поредна година фестивалът е под почетния патронаж на Министерство на културата, което е доказателство за високата оценка, която получаваме за всичко, което правим. През настоящата година имаме и нови партньори, сред които Съюза на музикалните и танцови дейци, които също ще връчат специална награда за високи творчески постижения. Виждаме, че с всяка изминала година все повече сериозни организации застават зад фестивала. Искам да разкрия и малко от изненадите за следващата година. Очакваме, през 2020 година, на официална церемония в Унгария, нашият фестивал да бъде обявен за международен от  Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали.

Фокус: Още преди да е започнало това издание, Вие мислите за следващото – то вероятно ще е много по-разширено, да очакваме ли и повече изпълнители?

Генчо Генчев: Точно така, да. То ще е по-разширено и с оглед на това, че ще е десето – юбилейно. Възнамеряваме да направим нещо голямо, грандиозно и уникално, което не се е случвало на българска сцена. Но, нека да дойде 2020 година и тогава вече ще имаме повече яснота, ще можем да разкрием и повече подробности. Сега искам, още преди да сме реализирали деветото издание, да благодаря на всички наши партньори и спомоществователи за подкрепата, която ни осигуряват и за всичко, което правят за нас. Едно е да видиш по телевизията или да го чуеш по радиото, но съвсем различно е да си на място и да се потопиш в духа на българския фолклор, затова искам да поканя всички любители да заповядат в Царевец от 1 до 4 август.

Луиза ТРАНЧЕВА