Генчо Генчев, кмет на Свищов: Изпълнихме на 100% целите си за 2019г., ще отговорим адекватно на нуждите на жителите и през настоящия мандат

Интервю с кмета на Община Свищов Генчо Генчев за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Коледен подарък за всички родители и деца в Свищов – детските градини в града стават безплатни от догодина. Таксата от 50 лева, която родителите плащат месечно за храненето на децата, напълно ще бъде поета от общинския бюджет.

Генчо Генчев: Да, наистина е така. Общинското ръководство взе решение от 2020 година да поеме изцяло издръжката на децата на нашата община, на нашия град. Мисля, че това е едно твърде закъсняло решение от наша страна, но все пак е изпълнено.

Водещ: Какво целите с това цялостно отпадане на таксите в детските градини в Свищов?

Генчо Генчев: От една страна целим да се справим с демографската криза, от друга страна – да можем да обхванем и да дадем равен достъп на всички деца, независимо от социалния им статус, да посещават образователната система в детските градини, да се социализират децата и да не остават в къщи. Другата причина е, че ние като политици трябва да поемем основно грижата върху младото поколение на България и на децата ни. Не само с еднократната парична помощ, която се предоставя при раждане на дете,  например, а ние да участваме в отглеждането на децата и тяхното възпитание.

Водещ: Колко деца от Община Свищов ще могат да се възползват от безплатното посещение на детските заведения?

Генчо Генчев: В 10 детски градини в населените места и 5 основни градини в град Свищов – близо 800 деца ще посещават детските градини през 2020 година. Радостен е фактът, че от месец август до момента имаме покачване на посещаемостта на нови деца – с 38. Това е показателно, че младите семейства се завръщат от някъде и децата им влизат в образователната система.

Водещ: Новината за отпадането на таксите в детските градини наистина е много радостна за общината. Родителите обаче може би ще се запитат това дали ще даде отражение върху качеството на услугата?

Генчо Генчев: Да, запитват се, и аз още в самото начало и продължавам да твърдя, че това няма да се отрази върху качеството на обгрижване на децата и основно върху храненето, защото реално това е таксата за храненето. Както винаги Община Свищов адекватно е отговаряла на тези нужди. На повечето места се използват външни фирми, кетъринг за хранене. Ние ще продължим изцяло да поддържаме кухните за детските градини за предоставянето на качествена и топла храна. Няма да се отрази върху качеството на храната, винаги това е било и ще бъде водещо и занапред – храненето да отговаря на изискванията на БДС и на Агенцията по храните.

Водещ: Откъде обаче ще осигурите тези средства за издръжката на децата и ще се наруши ли балансът в бюджета на общината?

Генчо Генчев: Няма да се наруши балансът. Знаете, че почти всички общини са изправени пред сериозни изпитания относно Такса „Смет“, която 2020-2021-2022 година се покачва от 57 лева да 95 лева. Радостното е, че вчера на срещата на общините г-н Даниел Панов – кметът на Община Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините и министърът на околната среда и водите Нено Димов са постигнали съгласие да имаме 3 години гратисен период отсрочка, с което тази такса плавно да се покачи, а не изведнъж, което беше доста притеснително относно бюджета. Аз винаги съм го казвал и продължавам да го казвам, че проблемът с отпадъците ще се задълбочава, а няма да се оправя. Но вече всяка община трябва много адекватно да разработи своята система за управление на отпадъци. И това е единият от основните проблеми, които стоят пред общините. Но той не зависи с обвързването с таксите на детските градини, както сега ще се опита да се манипулира обществото, че едно премахваме, а друго увеличаваме. Едното няма нищо общо с другото, защото в предния мандат общината положи много усилия по Програма „Региони в растеж“ и всички детски градини на територията на град Свищов са санирани, с модерна база, с отоплителна система, която дава изключително добри икономии. Също така разходите за електроенергия са паднали. И от всички тези пера като направихме сериозен анализ и разчет, видяхме, че имаме възможност да не просто да намалим, но и да премахнем таксата. Това изцяло мое решение и отговорността я нося изцяло аз.

Водещ: И един страхотен подарък за младите семейства в Свищов. Коледната украса в града вече озарява града. На прага сме на един от най-обичаните от малки и големи празници Коледа и Нова година. С какви празнични инициативи радва общината своите жители?

Генчо Генчев: Както винаги, богата е културната програма не само през коледните празници, но и през годината. Но отново през коледните празници Община Свищов се е погрижила да има за абсолютно всички възрастови групи, жанрове музика, песни и представления. Днес стартираме с няколко коледни спектакли, които ще бъдат подарък за децата от детските градини в града е в околните населени места. Много богата културна програма е подготвена от читалището „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ със собствените си състави и школата по изкуствата, която вече носи името на една наша обичана съгражданка – Стефка Филипова-Влахова. Също така сме подготвили празничен концерт на Веселин Маринов с коледните му песни. Той е благотворителен концерт, с който Община Свищов дава сериозна заявка, че със събраните средства от концерта ще започне изграждането на емблематичната порутена, изоставена мелничка, воденичната в местността Паметниците. Това е една историческа забележителност в нашия град, която възнамеряваме да възстановим. Ще имаме и новогодишна баница с късмети, разбира се – поканили сме и разчитаме на едни изключително млади изпълнители – Литаковската духова музика от Ботевград, с която заедно ще посрещнем Нова година. Също така и тази година очакваме много изненади на нашата община – традиционната вече томбола, която на връх Нова година ще раздаде своите награди на всички, които ще бъдат на празничното хоро и в първите часове на Новата година ще имат възможност да видят своя късмет. Също така на 25-ти Коледа точно в деня от 09.30 до обяд дядо Коледа ще посети абсолютно всички квартали на града и ще зарадва малки и големи с подаръци. Това е само малка част от програмата, която Община Свищов е подготвила. Също и във всички населени места усилено се подготвят читалищата и пенсионерските клубове, които да изнесат своите коледни концерти и програми пред местното население.

Водещ: Наистина богата празнична програма. На прага на 2020 година каква е равносметката ви за 2019 година?

Генчо Генчев: Равносметката за 2019 година е много добра. Всичко онова, което се беше заложило като цели от общината, е изпълнено на 100%, реализирани са много проекти, но пред нас стоят и много предизвикателства, които не са хич маловажни. И смятам, че ще отговорим адекватно и през този мандат на жителите на нашата община. Но 2019 година е изключително успешна за нашия град и за нашата община. Искам да използвам ефира да благодаря на вас, на Агенция „Фокус“, че бяхте неизменен партньор във всички хубави и не толкова хубави новини към нашата община – винаги отразявахте всичко актуално, което се случваше и давахте възможност да се чуе от нашите съграждани, въобще на цялата страна. Също така искам да благодаря на целия екип на Община Свищов, защото всичко това, което е постигнато през 2019 година и през целия мандат, в който аз бях кмет, се постигна благодарение на добрата екипност на служителите. И им пожелавам на тях преди всички да са здрави, защото когато човек е здрав, той има смисъл и да мечтае.

Водещ: От целия екип на Агенция и Радио „Фокус“ ви благодарим за признанието. И в края на разговора – какво е вашето предколедно пожелание към нашите слушатели?

Генчо Генчев: Винаги ми е трудно да отправям пожелания. Преди всичко искам да кажа да бъдем здрави. Това е изключително важно, защото в днешно време с толкова много заболявания човек е изключително притеснен. Нека има повечко доброта в сърцата си, нека да обгръщаме с любов и доброта близките си, приятелите си, и нека те да ни отвръщат със същото. Защото няма нищо по-ценно от добротата, любовта. Всичко друго е преходно.

 

Веселка ИВАНОВА