Генчо Генчев, кмет на Свищов:  Над 1 700 човека ще нощуват в хотелската база на Свищов за осмото издание на фестивала „Фолклорен извор“

Снимка: Община Свищов

Над 1 700 човека от цялата страна ще нощуват в хотелите в Свищов. Всички те идват в региона за осмото издание на Националния фестивал „Фолклорен извор“, разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на града и член на оценяващата комисия на състезанието Генчо Генчев. Той припомни, че през настоящата година на сцената на фестивала ще се представят над 5 хиляди участника. Повече за събитието, прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Генчев, предстои поредното осмо издание на традиционния вече фестивал „Фолклорен извор“, който се провежда в свищовското село Царевец и е  под патронажа на Министерство на културата. Какви са Вашите очаквания за него?

Генчо Генчев: Тазгодишното издание отново разгръща страниците на своята приказка, която ние създадохме пред осем години, за да продължи летописа и през 2018 година. На сцената на „Фолклорен извор“ ще се явят над 5 хиляди участника от цялата страна, като започнем от Златоград и стигнем до Видин, от Хасково до Дулово и Силистра. Ние събираме едно изключително многообразие на българския фолклор, което ще  бъде представено в рамките на четири дни на сцената на фестивала „Фолклорен извор“, който се провежда в село Царевец.  Усилено тече подготовката за посрещането на участниците от цялата страна. Над 1 700 човека ще нощуват в хотелската база на Свищов, която е изцяло запълнена.

Фокус: Как Община Свищов се справя с логистиката на едно толкова мащабно събитие?

Генчо Генчев:  Преди всичко ние влагаме сърце, любов и желание във всичко, което правим. В подготовката участват над 20 доброволеца само от село Царевец. Имаме подкрепата на Кметство Царевец, както и на  Народно читалище „Светлина – 1927“. Община Свищов също се включва в организирането и провеждането на фестивала, тъй като наистина логистиката е много важна, за да може да се чувства всеки един изпълнител спокойно, да прекара дните на престоя си хубаво и да си тръгне с приятни спомени от село Царевец. Искам да подчертая, че може би около 150 от колективите, които идват, са при нас от началото на фестивала и те са го припознали като свой, а това го прави изключително устойчив. Освен това ние винаги се стараем да разнообразяваме програмата и да сме атрактивни. Организацията е много трудна, но всеки дава от себе си сърце и душа. По този начин, в тези четири дни, ние се превръщаме в едно голямо семейство – участници и организатори.

Фокус: Вие споменахте разнообразието и атрактивността, които се опитвате да постигате при всяко издание. Дали може да разкрием някои от изненадите, които подготвяте?

Генчо Генчев:  Както чрез официалния сайт на фестивала, така и чрез Вас и всички останали медии, които са ни партньори, ние се стремим да достигнем до сърцата както на участниците, така и на всички гости, които ще посетят фестивала. По традиция ние организираме вечерни празнични концерти с участието на различни състави и колективи. Тази година отново няма да изневерим на нашите традиции. Пълната програма на събитието всички читатели могат да открият в интернет. Искам да подчертая, че срещаме изключително голямо съдействие от всички държавни институции. Тази година Министерство на културата отпусна целева субсидия по проект, която е в размер на близо 10 хиляди лева. С тях ще имаме възможност да дигитализираме и цифровизираме фестивала, както и да покрием част от разходите по отношение на организирането и  провеждането му. Искам изключително много да благодаря на Министерството, което от второто издание на фестивала е наш основен наш партньор. Искам да благодаря и на Вас, като една от медиите, които прегърнаха нашата идея и работите рамо до рамо с нас, за да я реализираме все по-успешно.

Фокус: Освен всичко, което правите за организацията на фестивала, Вие отново сте част и от журито, което ще оценява участниците.  За какво ще следите през тази година?

Генчо Генчев:  Задачата на журито никак не е лека. Всички знаем, че негов председател е Юлия Цанкова, един утвърден лидер в областта на фолклорното изкуство. Такива са и членовете – Гуна Иванова, проф. Елена Кутева, Даниел Спасов, представител на Министерство на културната е д-р Силва Хачарян, Димитър Манов, също. Ние винаги сме държали на истинското и изворното, да няма интерпретации на българския фолклор. Когато едно изпълнение е чисто, когато чуваме истинското, изворното – българската народна музика, предадена по такъв начин, това е основното, което впечатлява журито. Ние гледаме, разбира се, и костюмите, и сценичното поведение, и музикалния съпровод. Всичко това е много важно за доброто представяне на всеки един участник. За мен всички участници, които ще се изявят на сцената на „Фолклорен извор“ са достойни за мен. Всеки пресъздава по изключително добър начин своето изпълнение. И винаги, всяка година, журито е много затруднено, когато трябва да определи къде да отидат специалните големи награди. Другото, което искам да кажа е, че за пръв път в осмото издание на фестивала имаме представители на всички 28 области на България. Това е още едно доказателство, че „Фолклорен извор“ е един устойчив и успешен фестивал, който се прави само и единствено от любов към участниците. Това е истината, когато имаме сърце и душа, раздаваме се, за да се чувстват те наистина добре. Както се пее и в химна на фестивала – „В Царевец добре дошъл е всеки“. Използвам възможността да отправя покана към Вашите читатели, към любителите на фолклора, както и към хората, които се занимават професионално с него. Нека всички те заповядат от 2-ри до 5-ти август в село Царевец, община Свищов, за да се насладят на българското фолклорно богатство. А то няма да е малко. Нека разкрия още нещо – най-малкият ни участник ще е на 4 години, а най-възрастният – на 91.  Това е приемствеността, това е българското – когато има приемственост от поколение на поколение. Тази година имаме и изключително голямо присъствие на професионални състави и изпълнители от музикалните училища в Котел и Широка лъка, от националните училища по изкуствата във Варна, София и Русе. Това е още едно доказателство, че фестивалът е изключително авторитетен. Очакваме още едно уникално издание и си пожелаваме добро време.

Фокус: Екипът на Радио „Фокус“ – Велико Търново също пожелава едно много успешно и безпроблемно издание!

Генчо Генчев: Благодаря отново!

Луиза ТРАНЧЕВА