Генчо Генчев, кмет на Свищов: Над 70 хиляди са участниците, включили се във фестивала „Фолклорен извор“ за последните осем години

Фестивалът „Фолклорен извор“ получи наградата „Златна кобилица“ за принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство.  Призът бе връчен на специална церемония във Велико Търново. Той се присъжда за 13-ти път от Българската секция на CIOFF – Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на ЮНЕСКО. Повече за наградата, нейното значение и ползите от нея разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на общината Генчо Генчев. Прочетете пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Генчев, какво значи призът „Златна кобилица“ за Община Свищов, за фестивала и за Вас самия като един от основните организатори?

Генчо Генчев: Искам да започна с това, че Община Свищов подпомага фестивала „Фолклорен извор“, тъй като това е един от емблематичните фестивали не само за Свищов и региона, а и за цяла България. Качеството му като провеждане и отношението към участниците са известни навсякъде. През миналата седмица представители на сдружение „Фолклорен извор“, на Читалището, на организаторите и аз като председател на организационния комитет на фестивала бяхме поканени на Националната среща на CIOFF България, която е към Световната асоциация по фолклор и ЮНЕСКО, за да получим най-високото отличие на организацията, а именно „Златната кобилица“. Тя ни бе връчена след решение на Управителния съвет за принос в популяризиране и утвърждаване на нематериалното културно наследство и фолклор в България. Наградата е изключително важна както за самия мен, така и за целия организационен комитет, за всички доброволци, които осем години и тази година, девета по ред, дават всичко от себе си, в летните месеци, село Царевец да бъде оцветено от палитрата на богатото ни фолклорно наследство.

Фокус: Ние многократно сме говорили за фестивала „Фолклорен извор“, но нека обобщим кои са основните цели, които си поставяте при организирането му?

Генчо Генчев: Едната от основните цели е запазване идентичността на българските фолклорни обичаи и традиции. Освен това се стремим да „запалим“ този дух, не само сред младите,а във всички поколения – да пазят и съхраняват този дух. Винаги съм казвал, че човек трябва да познава миналото си, за да може да върви към бъдещето си. Именно тези традиции, тази вяра, тези обичаи са ни съхранили като народ, като идентичност. Знаете, че българският фолклор  е изключително специфичен, сложен и идеята на този род фестивали – като „Фолклорен извор“ е точно такава. Втората ни задача, която смятам, че също постигаме, е че ние утвърдихме фестивала като културен продукт.  Продукт, с който успяваме да развиваме културния туризъм в региона. Защото с всички издания, които съумяхме да проведем през последните осем години, Свищов е посетен от 70 хиляди участници. Това са само хората, които са се включили във фестивала. Те не просто са участвали, но са разгледали и нашите забележителности.  По този начин освен, че популяризираме Свищов, ние подпомагаме и местния бизнес в лицето на ресторантьорите, хотелиерите. Мисля, че вървим в правилна посока.

Фокус: Какво правите Вие за развитие на събитието?

Генчо Генчев: Тук е мястото да припомня, че Община Свищов и Кметство Царевец, читалищното настоятелство и сдружение „Фолклорен извор“ кандидатствахме заедно по програма Interreg Romania – Bulgaria, за надграждането на всички тези дейности, които до сега са извършени. С всичко това ние още веднъж потвърждаваме, че „Фолклорен извор“ е значим фестивал, един фестивал, който се превърна в емблема, марка и културен продукт, който се предлага не само на българската общност, но и на чуждестранните ни гости и състави. От няколко години сме си поставили цел да развиваме фестивала и да го изведем извън пределите на България.  През тази година получаваме и международен сертификат за представителен фестивал на CIOFF. Така всички елитни състави, от всички краища на света, могат да са наши участници.  Това още веднъж доказва, че оценката за фестивала „Фолклорен извор“ е изключително висока. Тя ни бе връчена след обсъждане от 50-членна комисия. Тази награда освен признание е изключителна отговорност към всички организатори на фестивала, за да съумеят да съхранят това, което са постигнали до момента. Аз и на церемонията по награждаването казах, че посвещавам приза на всички доброволци, които са ни помагали и ще продължат да ни помагат, на спомоществователите, организаторите – всички, без които ние нямаше да получим това високо признание. Заедно с мен бяха удостоени и съорганизаторите, а именно Росен Маринов като художествен директор на фестивала, НЧ „Светлина“ – село Царевец като организатор и Ганчо Ламбев като личност, която подпомага фестивала от неговото създаване.

Фокус: По време на церемонията, която е повод за днешния ни разговор, бе наградена и една танцова формация от Свищов. Кои са те  и какъв е техния приз?

Генчо Генчев: Арт център „Творецът“ от Свищов за втора поредна година бе сред класиралите се в Националния конкурс на CIOFF и за пръв път получи званието „Представителен фолклорен ансамбъл“. С него те имат възможност да представляват страната ни в едни от най-елитните международни фестивали за фолклор в света. Аз съм изключително горд с това постижение, тъй като смятам, че то ще донесе много на Свищов. Селекцията стартира през миналата година, танцовият състав мина през няколко етапа, но ето, че бе подобаващо оценен. Художествен ръководител е Явор Узунов. Те ще носят званието пет години и ще могат с гордост да показват всичко научено пред целя свят.

Луиза ТРАНЧЕВА