Генчо Генчев, кмет на Свищов: Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител по случая с магистралния водопровод

Велико Търново. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител по случая с магистралния водопровод. Това каза пред журналисти в старата столица кметът на Община Свищов Генчо Генчев, предаде репортер на Радио „Фокус“-Велико Търново. Той уточни, че от местната администрация дълго време са се опитвали да водят преговори с фирмата-изпълнител „ВТ инженеринг“, но проблемът все още не е разрешен.

„Сагата е повече от 10 години. През 2010 г. се изгражда нов магистрален водопровод, полиетиленов, тъй като водозахранването в Свищов се извършваше до тогава по стар метален водопровод повече от 60 години. Проблемите с водоснабдяването започнаха още с изграждането на новия водопровод, като той работеше едва половин година. Високото съдържание на манган е бич за Свищов. Морално остарялата водопреносна мрежа на града е допълнително усложнена заради мангана както за водоснабдяването, така и за качеството на водата. Търсим средства за пречиствателна обезманганителна станция, с което да бъде решен един от основните проблеми с качеството на водата. За наша радост вода има, но не можем да я доставим на потребителите. През 2010 г. Община Свищов изтегля средства в размер на 2 млн. лв., Министерството на регионалното развитие и благоустройството също е отпуснало 2 млн. лв. и така се е изградил магистралния водопровод в Свищов“, припомни кметът Генчев и уточни, че основният проблем е, че тръбите са некачествени, а проектът не е добре направен.

Генчев уточни, че към днешна дата магистралният водопровод не е доведен в експлоатация. „През 2015 година Община Свищов стана асоцииран член и се присъедини към ВиК „Йовковци“, които отказаха да приемат водопровода, тъй като той не е в експлоатация и всеки опит той да бъде пуснат в действие е безуспешен, защото се регистрират аварии. В момента авариите са над 70, а всеки опит да се достави вода по него трае не повече от 2 седмици. Сагата започна през 2016 г. , когато ние започнахме да водим кореспонденция и да си търсим правата от фирмата-изпълнител. Направени са много срещи, но в началото те отказваха да извършват гаранционните обслужвания на водопровода, след което с много трудности подмениха няколко проблемни участъка“, посочи кметът. Генчев допълни, че в началото на тази година 8-годишният гаранционен срок на водопровода е изтекъл.

„След като проблемите бяха установени от експерти, веднага пуснахме сигнали до Районна прокуратура-Свищов и до Окръжна прокуратура-Велико Търново. През 2016 г. започнаха преписките, а през 2017 г. и двете инстанции доказаха, че има безотговорно и безстопанствено отношение по случая с изграждането на водопровода и тъй като се касае до публични средства в изключително голям размер преписките бяха предоставени на Специализираната прокуратура през 2018 г. В двете преписки са посочени лицата, които са отговаряли за изграждането и изпълнението на проекта, както и за усвояване на средствата и вчера вече получихме информация, че е започнато досъдебно производство за извършена безстопанственост по отношение на изграждането водопровода в Свищов. Срокът за приключване на проверката е до края на месец февруари“, обясни Генчо Генчев. Той допълни, че вече са събрани допълнително доказателства и изрази надежда, че до месец март отговорните лица ще си понесат последствията.

Рени АТАНАСОВА