Генчо Генчев, кмет на Свищов: Общината ще развие индустриална зона с изглед към река Дунав

Община Свищов

Кметът на Свищов Генчо Генчев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Какво ще прави Община Свищов, след като придоби бившите казарми в града? За индустриализацията и бизнеса, подобряване качеството на живот, жизнената и работна среда, разговаряме с кмета Генчо Генчев.

Генчо Генчев: След дългогодишна битка с институциите, Община Свищов официално придоби свищовските казарми, около 350 дка бяха върнати официално с представители на Министерство на отбраната, на Областна управа и Община Свищов. Предадоха имотите на бившите казарми за стопанисване и управление на Община Свищов, една дълга и измъчена процедура, започната още от моите предшественици. Но се радвам, че най-накрая се увенча с успех. Това бяха едни жизненоважни терени, с които Община Свищов да има възможност да развие своя индустриална зона, зона за обществени места, зона за излаз към река Дунав. Това за първи път се случва. Общината да има толкова голяма ивица от бреговата ивица към река Дунав, защото река Дунав е една предпоставка за развитието на индустрия, за развитието на туризъм, за развитието на рибарството, за развитието на дейности, които реката предполага, тъй като много години сме загубили и не използваме нейното значение. Но с този излаз ни дават изключително големи възможности. Предстои ни много голяма работа по оправяне на статута, създаването на Подробния устройствен план /ПУП/, с който да се развие територията, да се определят зоните за инвестиции, зоните за свободен достъп, зоните за отдих и всичко останало. Това е на първа линия. И на второ, не по-маловажно, е заедно с Национална компания „Индустриални зони“ да предприемем мерки за благоустрояването, създаването на благоприятната среда в бившите казарми, за да може наистина това да стане едно привлекателно място за инвеститори и за инвестиции. Мисля че до момента, това което сме водили като разговори, с времето в края на тази година, началото на следващата, ще се увенчае с успех. Много работа ни чака, но мисля че една част от тежката работа е свършена. Оттук нататък ни чака развитието на зоната, да се изгради цялата инфраструктура в самата зона. Екипи от специалисти, които да консултират и най-вече да имаме възможност това нещо да го обсъдим с нашите съграждани, да чуем и тяхното мнение точно по какъв начин и да представим нашия модел за управлението на тези казарми.

Водещ: Каква индустрия смятате да развивате там? Казвате, ще се допитате и до хората за тяхното мнение.

Генчо Генчев: В последните години хората са насочени с единствената си мисъл за индустрия, която да създава работна среда. Работна среда не за 10 човека или временна, или всичко останало, а работещи предприятия, работещи цехове. Такава е идеята на Община Свищов, наистина да направи така и да привлече сериозни инвеститори, които да създадат благоприятна среда и с добри възнаграждения, защото това е жизнено важно за нашия град, за неговото икономическо развитие.

Водещ: В града обновявате и емблематичната църква на Колю Фичето.

Генчо Генчев: Да, така е.  Там няколко години предвиждахме някакви козметични ремонти, но тази година това вече е факт. Община Свищов задели немалка сума от собствените средства, заедно с архиерейския наместник отец Руслан Личев и със средства, отпуснати от Комисията по вероизповедания към Министерски съвет, започнахме мащабно, цялостно пребоядисване на емблематичната църква, защото от години такъв ремонт не е правен. Беше много обрушена, опушена от свещите, което не създаваше привлекателен вид. Поставили сме си за цел курбанът, който ще дадем за празниците на гр. Свищов, то не е курбан, а един обяд за социално слаби хора, които нямат възможност да си приготвят храна и да празнуват емблематичните празници на нашия град, тогава да бъде осветен храмът. До 25 ще приключат строително-монтажните дейности. Започнахме облагородяване и на двора, бяха поставени пейки, и всичко останало, за да се получи една наистина благоприятна среда около храма и вътре в самия храм. Това, което наблюдавах през тези дни на половината част, която е вече почти готова, се получава нещо изключително и блестящо, като чистота, което подхожда на един такъв храм. И не само, а всички църкви нашите в  България и в страната трябва да изглеждат по този начин.

Водещ: Предстои началото на учебната година. Засилени ли са мерките в Свищов? За съжаление днес знаем, че траурен ден е обявен в Павликени заради загиналите при катастрофа футболисти.

Генчо Генчев: Всичко необходимо е направила Община Свищов за стартиране на учебната година, за безопасността на децата. Маркировката, която се намира на територията пред училищата, там където ще пресичат учениците, е подновена, обезопасени са парапетите и местата за преминаване. Също така от няколко години общинската охрана звено и охрана и контрол на Община Свищов, всяка сутрин има представител пред всяко едно училище, там където става пресичането на главните входове. Заедно със съдействието на Районно управление „Полиция“, извършваме пропускане на пешеходците, за да можем да гарантираме по този начин безопасността на децата, които ще посетят учебните заведения. Също така проведени са срещи с директорите на всички училища, с директорите на детските заведения, материалната база е готова за стартирането на учебната година както в детските градини, така и в училищата на територията на Община Свищов. Погрижили сме се абсолютно за всичко. Имаме готовност да започнем учебната година. Ремонтните дейности през летните месеци са приключили. Почистено е и очакват своите ползватели да започнат на 15 септември учебната година.

Водещ: Господин Генчев, какво още е предвидено в общинския план за развитие на Община Свищов? Къде е поставен акцентът в програмата ви?

Генчо Генчев: Целият ни фокус е поставен в развитието на територията на казармите. Хората са в голямо очакване какво ще се случи на територията, защото Община Свищов през годините е разпродавана и за първи път получава такъв по-масиран имот на едно място от 350 дка, които дава възможност наистина Свищов да се сдобие с Индустриален парк, на който да се развива индустрия, да се развива икономика, да се развива среда за работа нашите съграждани. Също така и здравеопазването винаги приоритет са ни абсолютно всички дейности. Днес ни предстои откриването на Дневния център на деца с увреждани, с 10 годишна история. Обновихме го, разширихме го, защото имаше нужда за по-добра среда и работа на служителите. Във всички аспекти работим усилено и мога да кажа смело, да твърдя че това, което е заложено в програмата, стриктно го спазваме. И търсим начини и средства за решаването на всички проблеми, както и с водопреносната мрежа. Там ни предстоят изключително големи инвестиции по отношение на водопреносната мрежа. Близо 1 милион лева бяха инвестирани до сега в подмяната на градската водопреносна мрежа. Във вторник стартира изграждането на подмяната на водопроводната мрежа в с. Хаджидимитрово. Едно населено място, където години наред е на воден режим. Мисля че с първите стъпки, които започваме, в най-скоро време ще бъдат решени проблемите на тези жители и след това предстои мащабното подмяната на водопроводите за близо 2,5 милиона в града на 45 улици, заедно с преасфалтирането по отношение на инфраструктурата. Всичко това се дължи на добрата работа и екипност на целия екип на Община  Свищов, който работи усърдно да се случва всичко това и с подкрепата както на областната, така и на националната власт, за което им благодаря, изключително на нашите народни представители от Област Велико Търново и лично на господин Цветанов, който се ангажира с областта и нейното развитие. Иначе няма как да се случи. Когато се работи ръка за ръка, нещата се получават безпринципно.

Йоланда ПЕЛОВА