Генчо Генчев, кмет на Свищов: С откриването на ТИЦ Общината постави началото на по-сериозна заявка за развитието на културния туризъм

Интервю с кмета на град Свищов Генчо Генчев за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Местоположението на Свищов създава предпоставки и за развитието на вътрешен и международен туризъм. Какви данни отчитате в началото на първото тримесечие от новата година?

Генчо Генчев: В Община Свищов в края на миналата и началото на тази година открихме Туристически информационен център, с което поставяме началото на по-сериозна заявка за развитието на културния туризъм. От година и половина Община Свищов сериозно се позиционира на всички изложения, както в България така и на международните изложения за туризъм и осъществяването на контакти с туристически агенции и туроператори, с които да представим нашият град и забележителностите и да стане част от тяхната дестинация. В началото на годината вече виждаме резултати от всичко, което сме направили и на всички изложения, на които туроператорите са проявили интерес към щанда на Община Свищов. Първите от тях вече в своите програми бяха заложили посещение на град Свищов и това се случи точно на 3 и 4 март, по повод Освобождението на България и първия освободен град. Имахме изключително много групи от цялата страна да посетят Свищов и да ги запознаем с историята на Освобождението и с прословутия десант на Дунав, с който се поставя началото на Руско-турско освободителната война през 1877-78г. Също така усилено работим по популяризирането на туристическите обекти. Много от тях вече са обновени със средства на Община Свищов, с програми, които Община Свищов кандидатства за по-добрата социализация на всички културни обекти. Най-новото, което е, че пред всички обекти, паметници на културата с национално и местно значение са поставени информационни табели и кратка информация за обекта, както на български, така и на английски.

Водещ: Какво могат да научат за крайдунавския град от тези табели туристите?

Генчо Генчев: Могат да получат информация кога е създаден обекта, кога за първи път има данни за неговото функциониране или построяване и забележителности или ценностите, които могат да открият в този обект или да го видят и да се докоснат до тях. Община Свищов е една от общините, които имат уникални църкви със своите стенописи и иконостаси, които са на Тревненската школа. Те са обявени за паметници на културата с национално значение. Такава хубава дърворезба е извезана в църквата „Преображение господне“, в църквата „Кирил и Методий“ стенописите, манастира малкото манастирче „св. Петър и Павел“, което се е сгушило в земята – много са забележителностите. Знаем, че по-рано Агенция „Фокус“ съобщи, че през май започват разкопките на табелата на „Калето“ крепостта на град Свищов, която никога досега не е проучвана толкова обстойно. Надявам се да разтворим тази страница и да разкрием тайните на местността „Калето“. Това е една емблематична за жителите на град Свищов местност и ще бъде интересна и за всички посетители. Тук мога да спомена и римския град Нове, който също предлага изключително нови неща, които досега не са били излагани и не са били излагани по този начин. Много може да се говори за историята на гард Свищов.

Водещ: А можем ли да очакваме продължаване на тази тенденция за поставянето на информационните табели пред най-напред на най-забележимите забележителности в града?

Генчо Генчев: Не може да очакваме, защото на всички обекти на територията на нашият гард вече са поставени тези табели и продължаваме с цифровизацията, рекламата, брошурите, с абсолютно всякаква информация, с която можем да привлечем както български туристи, така и международни туристически агенции, които да посетят нашия гард. Готови сме също с част от месната архитектура и традиции, които можем да представим пред публиката вече. На една международна група бяхме представили бяло сладко в Свищов, местните фолклорни традиции, също така римските боеве. Направихме възстанови на всички тези традиции на Свищов и мисля, че групите бяха изключително доволни и щастливи от това, което видяха в нашия гард.

Водещ: В началото на седмицата съобщихте, че започва разчистване на терена на бившите казарми в Свищов, на какъв етап са дейностите към момента?

Генчо Генчев: От тази седмица фирмата-изпълнител започна почистването на терена от 350 декара, бившите казарми, с което стартираха дейностите по изграждането на индустриален технологичен парк в Свищов. Това е една много сериозна инвестиция и мероприятие от страна на Общината, с което също поставяме началото за развитие на икономиката в нашия град. Жителите са в очакване на развитие най-вече на трудовия пазар, с което има възможност хората да работят и да се открият работни места. По план вървим доста бързо, всеки момент очакваме подписването официално на договора. Преди месец подписахме меморандума с национална компания „Индустриални зони“ и с министъра на икономиката. Всеки момент очакваме подписването на договора, с което държавата става съдружник в Дунавския индустриално технологичен парк на територията на Свищов. Ние участваме с терена, а държавата към този момент ще инвестира около 5 мил. лв. за изграждане на инфраструктурата на територията на бившите казарми.

Водещ: А кога се очаква проектът са бъде финализиран?

Генчо Генчев: Това не мога да кажа, защото се изисква много добре и прецизно да изградим и направим подробния устройствен план, който наистина да е функционален както за инвеститорите, които ще дойдат в зоната, така и за всички, които ползват Дунавския технологичен парк. Жителите на Свищов трябва да бъдат спокойни, че Общината ще запази мястото със свободен достъп за жителите, за да имат възможност от там да наблюдават река Дунав. Да има места за отдих, спорт и почивка в тази част на града.

Водещ: И в края на днешния ни разговор ви предлагам да завършим с култура. Какво предвижда културната програма на Община Свищов за месец април?

Генчо Генчев: Община Свищов се подготвя за великденските празници. Това са едни от най-хубавите светли християнски празници. Организират се културни програми по детски градини, училища и в други учредения. Този месец преминаха честванията за 3 март, първа пролет, излети и посещения на туристически обекти и училища и детски градини. На Великден отново след толкова години, първи български хор „Янко Мустаков“ заедно с квартет „Светоглас“ ще огласят храма „Преображение господне“, който близо десет години беше затворен. С общи усилия на Община Свищов, Църковното настоятелство, Митрополията в лицето на великотърновския митрополит Григорий и с помощта на държавата, реставрацията и консервацията на храм изцяло приключи и отново първи български хор е запял там в България и отново на Великден това нещо ще се случи във Великденските празници. Мисля, че няма по-хубаво събитие и по-хубаво мероприятие точно тогава отново да отвори врати емблематичния за Свищов църква „Преображение господне“.

Веселка ИВАНОВА