Генчо Генчев, кмет: През следващата година предстои да приключим подмяната на уличното осветление в Свищов и населените места с енергоспестяващо

Велико Търново. Един от първите проекти, които предстои да приключи през 2020-та година Община Свищов е този за подмяната на уличното осветление в Свищов и населените места с енергоспестяващо. Дейностите стартираха още в началото на декември от крайдунавския град, припомни за Радио „Фокус” – Велико Търново кметът Генчо Генчев. Той уточни, че финансирането е осигурено по т.нар. Норвежка програма.

„С парите ние ще монтираме в Свищов и някои населени места от общината, които отговарят на изискванията, т.нар. „интелигентно осветление”. Целта е да се намалят разходите и всяка една точка от града и селата, които участват в програмата, да е светла. Ще бъде изградено ново осветление, а там където има необходимост ще извършим подмяна и на стълбове. Започнахме сами с тази програма и добрите резултати вече са факт, а в следващите месеци ни предстои да осигурим финансиране и за останалите квартали и улици на Свищов и на населените места”, поясни кметът Генчев.
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ  е 8.2 млн. евро, а бюджетът на всеки отделен проект може да бъде от 200 хил. до 600 хил. евро. Няма изискване за съфинансиране от страна на кандидатите.

Луиза ТРАНЧЕВА