Генчо Генчев, кмет: През 2020-та година Община Свищов ще направи много важни крачки за развитие на дейността по отпадъците

През следващата 2020-та година Община Свищов ще работи активно за справяне с проблема с отпадъците в региона. Все още се обмисля дали да бъде продължен договора с Регионалното депо в село Санадиново или да се потърсят алтернативи за това къде да се изхвърля боклука, обобщи пред Радио „Фокус” – Велико Търново кметът на Свищов Генчо Генчев. Той подчерта и, че от следващата година местната администрация ще даде възможност за намаляване разходите по сметоизвозване на бизнеса. Повече по тази тема и за проектите, които предстои Общината да реализира през следващата година, прочетете в пълния текст на интервюто.

Фокус: Г-н Генчев, в навечерието на Коледно-новогодишните празници Община Свищов направи подарък на всички семейства в града като премахна таксите за детските градини и яслите. В същото време обаче, е предвидено увеличение на т.нар. „такса смет”, което предизвика известни притеснения сред гражданите. Какво предвижда местната администрация, за да се справи с проблема с боклуците?

Генчо Генчев: Да, точно така. Искам на първо място да подчертая, че проблемът с отпадъците е изключително сериозен и няма как да се реши  еднолично от Община Свищов, ресорния зам.-кмет или Общинско предприятие „Чистота“. Тук всички ние заедно като граждани на общината трябва да си дадем сметка, че проблемът с боклуците стои на дневен ред както за България, така и за нас, защото не правим изключение от останалите региони в страната. Законодателят ясно е заявил – който мърси, той ще плаща. Затова аз и моят екип смятаме, че трябва изцяло да се промени програмата за управлението на отпадъците на територията на община Свищов. Всички трябва да станем по-отговорни по отношение  на отпадъците и всички трябва да си дадем сметка, че колкото повече замърсяваме, толкова повече ще плащаме. Знаете, че таксата, която се плаща за сметоизвозване и сметосъбиране е разходопокривна и тя отива единствено и само за извършване на тези услуги. Освен това всички проекти, които реализираме на територията на Свищов и населените места изискват устойчивост. Ние няма как да поддържаме хубави, зелени градини без Общинско предприятие „Чистота“, например. Това е допълнителен ресурс, който натоварва план-сметката и няма как ние да стоим в едни и същи промили и проценти. Въпреки това ние сме направили разчетите за 2020 година и предложението ни е средствата, които са отчетени като недостиг да бъдат осигурени от повишението на данъците.

Фокус: Това ли ще е мярката, която предвиждате за 2020-та година?

Генчо Генчев: Освен всичко изброено, искам да подчертая и, че от следващата година ние ще дадем възможност за намаляване разходите на бизнеса за сметоизвозване, тъй като до сега те поемаха по-голямата част от тежестта. Мисля, че това е една първа стъпка, която ни дава възможност да подадем ръка на местния бизнес, но няма да е толкова лесно и това няма да се усети веднага. Идеята ни е да въведем определена равнопоставеност между бизнеса и гражданите. Но пак казвам ние трябва сами да преосмислим и да си подредим приоритетите по отношение на отпадъците.

Община Свищов има своите идеи за подобряване на дейността и за създаване на общински център за управление на отпадъци, с който да можем адекватно да действаме в Свищов и населените места.

През 2020 година предстои да приключи прословутият договор за Санадиново /към момента Общината извозва всичкия си боклук в никополското село, което оскъпява процеса бел. а./. От тук нататък ни предстоят много важни решения за съдбата на регионалната система за отпадъците. Дали ще продължим да работим с тази система или ще търсим друга алтернатива, това ще е важна година за нас, защото ще направим първа крачка за развитие на дейността по отпадъците.

Фокус: С какви идейни проекти Община Свищов влиза в 2020-та година?

Генчо Генчев: Още в края на настоящата година ние започнахме работа по един много важен проект, който предстои да бъде реализиран през 2020-та. Става въпрос за осигуряване на енергийна ефективност на уличното осветление. Средствата ще са от т.нар. Норвежка програма.  С тях ние ще монтираме в Свищов и някои населени места от общината т.нар. „интелигентно осветление”. Целта е да се намалят разходите и всяка една точка от града и селата, които участват в програмата, да е осветена. Ще бъде изградено ново осветление, а там където има необходимост ще извършим подмяна и на стълбове. Започнахме сами с тази програма и добрите резултати вече са факт, а в следващите месеци ни предстои да осигурим финансиране и за останалите квартали и улици на Свищов и на населените места.

Предстоят  и още много хубави новини, но за момента ще се въздържа да ги споделя, защото не желая да хвърлям някаква непотвърдена информация в общественото пространство.

Фокус: А като финал не мога да не попитам какво се случва с изграждането на Дунавския индустриален технологичен парк, който е една от надеждите на свищовлии, а и на ръководството на Общината за развитието на региона?

Генчо Генчев: Както казах, предстоят още добри новини и добри неща за Свищов и региона. Предстоят ни хубави моменти по отношение развитие на индустриалната зона. Пак казвам, във времето община Свищов е загубила много и сега ние се опитваме да наваксаме. Мисля, че от това, което сме предприели в последните две седмици, скоро ще стане ясно на обществеността какво възнамеряваме да направим с индустриалната зона, какво ще има там. Не искам да го хвърлям в обществото, докато не се случи не искам да давам празни надежди. Така, че пак казвам ще има с какво да се похвалим още в началото на 2020-та, живот и здраве!

Луиза ТРАНЧЕВА