Генчо Генчев, кмет: През 2020-та година Община Свищов ще направи много важни крачки за развитие на дейността по отпадъците

Велико Търново. През следващата 2020-та година Община Свищов ще работи активно за справяне с проблема с отпадъците в региона. Все още се обмисля дали да бъде продължен договора с Регионалното депо в село Санадиново или да се потърсят алтернативи за това къде да се изхвърля боклука, обобщи пред Радио „Фокус” – Велико Търново кметът на Свищов Генчо Генчев. Той подчерта и, че от следващата година местната администрация ще даде възможност за намаляване разходите по сметоизвозване на бизнеса.

„До сега те поемаха по-голямата част от тежестта. Мисля, че това е една първа стъпка, която ни дава възможност да подадем ръка на местния бизнес, но няма да е толкова лесно и това няма да се усети веднага. Идеята ни е да въведем определена равнопоставеност между бизнеса и гражданите. Община Свищов има своите идеи за подобряване на дейността и за създаване на общински център за управление на отпадъци, с който да можем адекватно да действаме в Свищов и населените места”, коментира още Генчев.

Той допълни и, че през следващата година договорът с депото в Санадиново изтича, което ще даде възможност на Общината да потърси и по-добри възможности за извозване и съхранение на отпадъци.

„Искам да подчертая, че проблемът с отпадъците е изключително сериозен и няма как да се реши  еднолично от Община Свищов, ресорния зам.-кмет или Общинско предприятие „Чистота“. Тук всички ние заедно като граждани на общината трябва да си дадем сметка, че проблемът с боклуците стои на дневен ред както за България, така и за нас, защото не правим изключение от останалите региони в страната. Законодателят ясно е заявил – който мърси, той ще плаща. Затова аз и моят екип смятаме, че трябва изцяло да се промени програмата за управлението на отпадъците на територията на община Свищов”, каза още кметът и увери, че всички средства, които се събират като т.нар. „такса смет” отиват само и единствено за разходите по тези дейности.

Луиза ТРАНЧЕВА