Генчо Генчев, кмет:  Санкция наложи Община Свищов на фирмата, която ремонтира повече от 45 улици в града, дейностите текат в срок

Санкция наложи Община Свищов на фирмата, която ремонтира повече от 45 улици в крайдунавския град. Глобата е за опит за подмяна на материалите за работа. Дейностите към момента вървят по план и в срок, съобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът Генчо Генчев. Той уточни, че във връзка с нарушението е съставен предупредителен протокол към фирмата.Повече за нарушение, за това какво се прави и какво предстои в крайдунавския град, прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: В срок ли текат ремонтите, които се изпълняват в Свищов – имам предвид подмяната на водопроводите, преасфалтирането на улици?

Генчо Генчев: Всичко се изпълнява в срок. На фирмата – изпълнител до този момент е наложена една санкция поради опит за подмяна на материалите, с които работят. Съставен е предупредителен протокол на фирмата, но в този момент се работи в срок. Наистина когато се прави една толкова мащабна подмяна на водопроводи, изгражда се нов воден цикъл, това винаги създава неудобства и притеснения. Но мисля, че сме създали необходимата организация, за да може всичко да се случва по-внимателно и по-леко, за да може да не създаваме притеснения на нашите съграждани. Другият проблем е свързан с това, че с пускането и спирането на  водата за привързванията на новите участъци, се размътва силно водата. Това също създава определени неудобства за жителите на община Свищов. Но това няма как да се избегне, тъй като ВиК мрежата е силно амортизирана. Повече от 40 години не е подменяна. Всичко е ерозирало. Има метални тръби, има и такива, които са с изключително много отлагания, и тези ремонти, които правим в момента, са единствено в полза на нашите съграждани.

Фокус: Освен тези дейности, които текат в града, дали предвиждате други ремонти по общинската пътна мрежа през лятото?

Генчо Генчев: След направата на ВиК мрежата, след технологичното улягане на изкопите на ВиК проекта, започва цялостно преасфалтиране, като на местата, където сме готови подготовката за полагане на нов асфалт вече тече. Вече имаме четири улици, които са изцяло преасфалтирани. Също така предстои цялостен ремонт с 52 отводнителни колектора в един много засегнат квартал – ж.к. „Химик“, където години наред има голям проблем с отводняването. Мисля, че след като реализираме проекта  за отводняване, цялостно преасфалтиране и управа на вертикалната планировка, неприятностите на жителите на квартала ще бъдат решени. За там са  заделени близо 700 хиляди лева. Приключиха законоустановените срокове по проекта и дейностите вече текат. Иначе в община Свищов текат текущи ремонти на тротоарната мрежа, започва изграждането на няколко възлови тротоара. Голяма е капиталната програма Община Свищов, които предстои да се извърши през това лято, дано всичко върви по план, както до сега.

Фокус:  Една друга тема, която вълнува не само жителите на Свищов, но и тези от населените места от общината е състоянието на църквите и манастирите в региона. През последните две години Вие извършихте много ремонти на храмовете в селата, реставрирахте и църква в Свищов, която бе затворена за повече от десетилетие. Дали ще има средства за подобни дейности и през тази година?

Генчо Генчев:  Да, предвиждаме и нови ремонти. Имаме да довършваме църквата в село Червена, а също така в момента се изготвя цялостен проект за рехабилитация, ремонт и спасяване на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Свищов. Тя е паметник с национално значение. От около 25-30 години, след голямото земетресение, тя е затворена и нефункционираща. Покривната конструкция е изцяло унищожена и съборена. Това е един уникален паметник на културата, за чието възобновяване ние ще търсим средства, защото тя по своята същност е една от емблемите на Свищов – уникален архитектурен обект.

Луиза ТРАНЧЕВА