Генчо Генчев, кмет: Социалните жилища, които изграждаме на територията на община Свищов няма да са за бежанци или само за роми

Велико Търново. Социалните жилища, които предстои да бъдат изградени в община Свищов, няма да са предназначени за бежанци или само за ромската общност. Това увери в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът Генчо Генчев. Той припомни, че средствата за тях са осигурени от резервите по ОП „Региони в растеж“.

„Избрахме сграда, която пустееше повече от 20 години, в нея ще се намират тези жилища. Това, че ние ще ги строим за бежанци или само за ромски общности е спекулация. Те са едно от изискванията при съставянето на интегрирания план – всички общини са задължени да изградят такива – за хора, които са в неравностойно положение, за да им се помогне“, обясни градоначалникът, като подчерта, че целта е създаване на равнопоставеност  между класите в обществото.

Освен това подчерта и, че Свищовска община е една от малкото у нас, които съумяха да заделят средства за резервни проекти, включени в инвестиционните програми. В ул. „Патриарх Евтимий“ и кв. „Симеон Ванков“ ще бъдат инвестирани 1, 380 млн. лв. – за облагородяване на градската среда. Друг проект, който предстои да бъде реализиран, е изграждането на Център за възрастни хора в неравностойно положение.

„Целенасочено Община Свищов предприема и мерки за справяне с демографската криза –има изготвена наредба за промяна на таксата от 50 лв. за изхранване на децата. Направили сме необходимото в бюджет 2020, осигурили сме 250 хиляди лева и таксата за родителите вероятно ще отпадне изцяло“, допълни още Генчев.

Луиза ТРАНЧЕВА