Генчо Генчев, кмет: Структурни промени предстоят в ръководството на Община Свищов

Структурни промени предстоят в ръководството на Община Свищов. Двамата от зам.-кметовете ще запазят постовете си, но другите двама ще са нови. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново новоизбраният за втори мандат кмет на Свищов Генчо Генчев. Какво ще се случи в крайдунавската община, кои са основните приоритети на новото ръководство и как ще работи то, прочетете в пълния текст на интервюто

 

Фокус: Г-н Генчев, нека на първо място Ви честитя изборната победа от екипа на „Фокус“, а след това да обобщим и кои бяха първите решения, които взехте, след като официално встъпихте в длъжност като кмет на община Свищов за втори мандат?

Генчо Генчев: Първо и аз искам да Ви благодаря, на Вас и на екипа на „Фокус“ за това, че през изминалия мандат бяхме заедно. Вие бяхте наш неизменен партньор във всичко, което се случи в Свищов и региона през изминалите четири години и се надявам това да продължи и в следващите четири. Благодаря също на моите съграждани, на всички онези хора, които отново ми гласуваха доверие и видяха в мен правилния човек, който да ръководи общината в следващите четири години. Смятам, че това е резултат от всичко, което съумяхме да направим до момента – аз и моя екип. През изминалите четири години ние показахме най-важното – отношението към хората и това, че работим в техен интерес. Такова ще бъде отношението ни и през новия мандат 2019-2023 година. Като всяко едно ново начало и това се оказа доста напрегнато. Днес ни предстои сесията, с която ще се определят постоянните комисии в местния парламент, техния състав, техните председатели, както и зам.-председателите на ОбС – Свищов. След това нормалното функциониране на новото управление ще стартира официално. Ще започнем и да взимаме правилните решения, които отново подчертавам, ще са в услуга на хората. Вчера проведохме среща с кметовете на 15-те населени места от общината. Заедно с тях начертахме ясен план за развитието както на Свищов, така и на селата от региона. Първото, с което се захванахме, бе подготовката за зимния сезон – обезпечаването с инертни материали, подготовка на техниката, сключване на договори с фирмите, които подпомагат тази дейност.  Направихме го, за да може при първите по-сериозни заледявания и валежи, ние да сме готови да реагираме адекватно и да няма изненади. Другото важно нещо е обезпечим общинската болница с гориво, да се запознаем с нейното състояние и да  видим от какво има нужда там.

Фокус: Един от въпросите, който вероятно вълнува всички жители на община Свищов, е какви структурни промени предвиждате, ако ще има такива, разбира се?

Генчо Генчев: Да, промени ще има. За сега е сигурно, че в състава на зам.-кметския ми екип продължават ресорните ми зам.-кметове д-р Анелия Димитрова – зам.-кмет по образование, социална политика и младежки дейности и Бедри Алиев, който е ресорен по отношение на чистота и мобилизационна подготовка. Предстоят разговори с другите двама ресорни кметове, но техните имена ще съобщя на малко по-късен етап, тъй като ще има още. Знаете, че през миналата година освободих един от заместниците си, който отговаряше за строителството и в началото на този мандат освободих и другият зам.-кмет – Борислав Замфиров. Така, че се очакват промени. Такива ще има в структурата на община Свищов, тъй като през отминалите четири години имах възможност да видя кои са слабите места, които сега ще бъдат подобрени. Не говоря само за общинската администрация, а за всичко, което е под ръководството на Общината като структури.

Фокус: Казахте, че зимната подготовка в момента е основен приоритет, но в края на предходния мандат имаше развитие и по друга сериозна тема – създаването на нова индустриална зона. Какво предстои в тази насока?

Генчо Генчев: Още преди да встъпя в длъжност като кмет имах възможността да се срещна с министъра на икономиката Емил Караниколов. С него начертахме ясни и точни стъпки, които ще следваме за развитието на индустриалния парк, индустриалните зони, които придобихме през 2018-та – 2019-та година. Другият основен проблем, който съм сигурен вълнува всички жители на Свищов, е свързан с водопровода на града. Имаме уверението на министър –председателя и Министерски съвет, че ще ни бъдат отпуснати средства за подмяна на новия-стар водопровод и цялостна реконструкция, с което да решим веднъж завинаги проблемът с водоснабдяването на Свищов. Знаете, че на няколко пъти през изминалия мандат бяхме изправени пред кризисна ситуация, но с това решение на МС, със зам.-министъра на околната среда, мисля, че намерихме начин, с който в следващите седмици и месеци ще имаме и решение на проблема.

Луиза ТРАНЧЕВА