Генчо Генчев, кмет: 11 проекта на стойност близо 40 млн. лв. се очаква да бъдат реализирани в Свищов през 2018 година

Снимка: Община Свищов

Разширено заседание на Обществения консултативен съвет към кмета на община Свищов се проведе в града през миналата седмица. На срещата бе представен отчет за извършените дейности през втората година от мандата на общинското ръководство. Според данните всичко поставени цели са реализирани, но прочетете повече в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с кмета на Община Свищов Генчо Генчев.

 

Фокус: Г-н Генчев, нека обобщим какво бе свършено и за какво не остана време от началото на Вашия управленски мандат?

Генчо Генчев: Като цяло в политиките, които Община Свищов изпълнява, абсолютно всички дейности са приоритетни. Едни с по-слаб характер, други с по-изявен. Обхванахме всички сектори на общината – социални и образователни дейности, здравеопазване, инфраструктура и всичко, което  касае подобряване на жизнената среда  и условията за живот в общината. Във всички сектори бяха инвестирани не малко финансови средства както с общински приходи, така и осигурени чрез национално и европейско финансиране. Около 3 млн.  лв. бяха вложени в развитието на образователната система.  С тях бяха ремонтирани училища и детски градини. По отношение на социалната сфера, също вложихме не малко средства, чрез спечелените социални проекти. С европейското финансиране, което ни беше отпуснато, се погрижихме за намаляване на безработицата, осигуряване на условия на труд за граждани, които имат някакви здравословни проблеми. Имахме и проекти, насочени към младежката безработица. Финансирането бе осигурено основно по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. По инфраструктурата – успяхме да реализираме всички проекти, които Общината си беше поставила за цел и като част от Интегрирания план за градско развитие. Дейностите по голяма част от  този план вече приключват. Ремонтирахме и реновирахме много сгради от публичната и образователната инфраструктура със средства по ОП „Региони в растеж“. Предстои ни изграждане на ново социално жилище, а в сферата на културата – изграждане и ремонт на три читалища в нашата община. Единственото, което към момента върви по-слабо, е създаването на добра икономическа среда в региона и привличането на сериозни инвеститори и инвестиции в нашия град. Това е един от сериозните въпроси, който стои пред ръководството на Община Свищов, но тук трябва да се намеси и държавната политика, за да се случват по-добри неща за развитието на бизнеса.

Фокус: През настоящата година Вие извършихте и много ремонти на църкви в малките населени места. Такива не бяха правени от доста години. Може ли да обобщим какви средства бяха вложени в тази дейност?

Генчо Генчев: Още в началото на мандата си поставихме тези ремонти като цел. През 2016 година Комисията по вероизповедания към Министерски съвет ни отпусна близо 40 хиляди лева. Тази година средствата бяха много повече. Близо около 100 хиляди лева се инвестираха в църквите в град Свищов и населените места. Наистина се получава нещо много красиво, тъй като  кметовете по населените места се ангажират много сериозно, намират и допълнителни средства. Заедно и с помощта на доброволците храмовете придобиват един изключително приветлив и добър вид. Сега те могат да изпълняват спокойно и основната си функция, след като бяха подобрени условията за богослуженията в тях. За пръв път манастирът „Покров Богородичен“, който се намира в Свищов получи на два пъти по 10 хиляди лева. Извърши се цялостен ремонт. През 2018 година отново ще настояваме за средства, за да можем да продължим благородната инициатива, която Общината и кметовете от населените места реализират. Проблемът ни остава църквата в село Хаджидимитрово , тъй като тя е съборена. За нея тече процедура, тъй като е паметник на културата. Очакваме решението на Комисията, която е отговорна, за да можем през пролетта да започнем и нейното изграждане.  Има и средства, които са набрани от дарители, така че се надявам, че ще успеем да изпълни и тази си цел.

Фокус: Можем ли да обобщим, че основните проблеми, които имаше Общината при встъпването Ви в длъжност, вече са решени и сега се налагат нови приоритети?

Генчо Генчев: Точно така. Предстои ни да решим основно проблема с довеждащия водопровод на Свищов, който създава много проблеми. Той е изграден със средства в размер на 2 млн. лв. , които правителството е отпуснало само преди около 2 години, но от тогава има регистрирани 60 аварии. През настоящата година успяхме да подменим около 500 метра от проблемния  участък, но все още има какво да се прави. Това е един от основните проблеми , които Общината решава. Друг наболял въпрос в града е състоянието на Общинската болница, но смятам, че през 2018 година ще успеем да решим и тези проблеми.

Фокус: Това ли са основните приоритети за 2018 година – болницата и водопровода?

Генчо Генчев:  Не, ние ще се борим, както споменах, и за подобряване на икономическите условия за развитие на бизнес. През настоящата година Община Свищов разработи бизнес портал, който може да се използва за реклама и да представя Общината като подходящо място за инвестиции. А и преди броени дни, благодарение на министър Каракачанов и депутатът Цветан Цветанов, Администрацията получи терените на бившите  казарми, които също са много подходящи за развитие на различни икономически дейности.  Сега предстои да започнем процес, след който ще вземем решение какво ще се случа на това място и какво ще се изгражда там. Предстои и обществено обсъждане, защото искаме да включим всички граждани в този процес. Ще търсим възможност , както и през настоящата година, за инвестиции във всяка една сфера. Ще се постараем и да инвестираме средства, с които да подобрим живота на гражданите на община Свищов. През 2018 година ще се постараем да решим изцяло проблемите на града по отношение на пътната инфраструктура.  Подменихме много водопроводи, ще продължим и този процес. Правителството отпусна 800 хиляди лева за подмяна на водопроводите в четири села – Морава, Драгомирово, Хаджидимитрово и Козловец.

Фокус: Относно бизнес порталът, който споменахте, той пуснат ли е вече и кой може да се възползва от него?

Генчо Генчев: Банер на бизнес портала е качен на официалния интернет сайт на Общината. Той е с няколко различни секции, а съдържанието е на български и английски език. По него все още предстои много работа, ще качим и много допълнителна информация. Обръщаме се към всички бизнесмени и производители от региона, които имат желание да представят бизнеса и продуктите си. Всяко публикуване на дадена реклама е напълно безплатно. Целта ни е осигуряване на публичност за местния бизнес, за да може всичко, което се произвежда тук, да достига до по-голям кръг от хора.

 

Фокус: Като финал можем да обобщи, че много е свършено, но в същото време предстои и много работа за 2018 година?

Генчо Генчев:  Работа винаги ще има, проблеми – също. Ние се опитваме да реагираме адекватно на всички предизвикателства , които възникват пред нас. Община Свищов не спира, а продължава напред, поведена към поредния успех, който предстои при нас. Аз мога да обобщя в заключение, че съм изключително доволен от постигнатите през настоящата година резултати от Общината, от обема от работа, който е свършен и финансирането, което вече е факт за нашия град. Ние имаме изготвени 11 проекта за близо 40 млн. лв. , които се очаква да бъдат финансирани през 2018 година. Те са в различни сфери – образование, здравеопазване, социална инфраструктура, безопасна среда, защита и превенция при бедствия и аварии. Мисля, че вървим на прав път, но пак казвам, че ни остава много работа.

Луиза ТРАНЧЕВА