Генчо Генчев, кмет: 2018-та година беше изключително успешна за Свищовска община

2018-та година беше изключително успешна за Община Свищов. Това каза в интервю за за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът Генчо Генчев. Двете основни инициативи, които го доказват са придобиването на терена на бившите казарми в града, който ще бъде превърнат в индустриална зона и договарянето за прекарване на природен газ в Свищов през 2019-та.Повече за това какво бе направено и какво предстои, прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Генчев, нека започнем с една кратка ретроспекция за отминаващата вече 2018 година. Вие си поставихме много задачи в началото на годината, все важни за развитието на Свищов. Какво успяхте да направите и за какво не остана време?

Генчо Генчев: Мога да кажа, че 2018 година беше успешна за Община Свищов. Ние имахме възможност да привлечем и реализираме средства по европроекти, от еверофондовете, от правителството. За мен двата ни основни успеха са придобиването на терените на бившите казарми в града и превръщането им индустриална зона, както и договарянето за прокарване на газова тръба до Свищов, което също предстои през 2019 година. Това са два жизнено важни икономически проекта, които ще спомогнат много за развитието на Свищов.

Освен това, през 2019-та, предвиждаме и ремонт на още над 60 улици в града. Поставили сме си за цел те, както и останалите дейности, които текат  в града, да приключат до края на лятото на 2019 година, за да не създаваме проблеми на гражданите. Всички знаем, че при едни толкова мащабни инфраструктурни проекти се създава неудобство – водата спира често, има много дупки и разкопавания. Но ние ще направим всичко необходимо, за да създадем добра организация и всичко да се случва в поставените срокове. Заложили сме много проекти, както в поименния списък, така и в капиталовата програма на Общината. Има за реализиране и още проекти, които през 2019-та година предстои да стартират.

Фокус: При предходния ни разговор проекта за казармите бе все още на етап „планиране“, а вече са факт първите сключени договори. В  началото на януари предстоят и реални дейности там. Нека разкажем малко повече за това какво ще се случи в първите дни на новата година?

Генчо Генчев:  Точно така. В последното си за годината заседание Общински съвет – Свищов взе окончателно решение, с което отправи покана към Министерство на икономиката и „Национална компания индустриални зони“, с които да сключим договор за съвместно партньорство за предоставяне на акции от имотите. Цялата процедура вече приключи. С вливането на „Национална компания индустриални зони“ държавата влиза в този изключително важен за нашия град проект. За пръв път това се случва в Северна България – държавата да партнира на Община за изграждането на индустриална зона, за което аз съм изключително благодарен. Искам да изкажа и признанието си към министъра на икономиката – Емил Караниколов за ангажираността му, с което спомогна нещата да се случат в толкова кратки срокове. Знаете, че ние получихме поделенията през месец август. Вече сме в края на годината и ние сме с цялостен оправен юридически статут. Новото наименование на ЕАД-то е „Дунавски индустриален технологичен парк“.

Фокус: А дали може да говорим вече за това кога се очаква да започнат ремонтите. Още при подписване на първите договори Вие казахте, че всички средства, които получите от държавата ще бъдат вложени в инфраструктура. Вероятно ще има и изградени нови помещения. Реално първият милион ще дойде през 2019 година, а договорката е за получаване на 5 млн. лв. Къде ще отидат те?

Генчо Генчев:  Точно така, един милион веднага ще осигури „Национална компания индустриални зони“, с което Община Свищов до края на месец януари ще обяви процедурата за изработка на Подробния устройствен план. Паралелно с това ще бъдат направени инженеринг, проектиране и строителство в едно, за да може като бъде одобрен ПУП-ът за развитието и възстановката на цялата зона, веднага да започнат строително-монтажните дейности с другите средства, които ще бъдат предоставени от държавата в размер на 4 млн. лв.

Фокус: Това означава ли, че през 2019-та можем да очакваме първите инвеститори в Свищов?

Генчо Генчев:  Точно така. Ако си свършим добре работата и всичко върви в  срок, през 2019-та може би ще са факт първите стъпки, с които да привличаме инвеститори в новата индустриална зона на Свищов.

Фокус: Нещата са обвързани, ремонтът на тези 60 улици, които споменахте също ще благоприятства тези процеси с инвеститорите, предвиждате ли още неща в тази насока или ще изчакате?

Генчо Генчев:  Разбира се, една добра инфраструктура много би улеснила работата ни. На срещата с министър Караниколов и с неговия екип коментирахме именно това, че държавата може да участва в партньорство, заедно с инвеститора, ако е необходимо допълнително да му бъде подобрена инвестицията и да му се гарантира производството и пътната инфраструктура, държавата да участва в изграждането на нов път или скоростна отсечка за по-добра връзка към главните пътища. От голямо значение ще е и предстоящото изграждане на пътя Русе – Велико Търново. След това, чрез него, ние ще имаме възможност да се свържем и с АМ „Хемус“. Това са едни по-нататъшни действия от страна на Община Свищов и държавата, които предстоят. Нека започнем поетапно и да вършим нещата едно по едно. Мисля, че ще успеем да направим всичко, което зависи от нас. Крайната цел на всички ни е привличане на нови инвеститори, а това няма как да се случи без да им осигурим определена гаранция за техния бизнес. Другото, което искам да кажа е, че след срещата със зам.-министър Нанков и Цветан Цветанов договорихме и ремонт на проблемния участък Вардим – Свищов. Това е един път, който вече 20 години „отлежава“, а е важна връзка за Свищов и с Русе, и въобще с други части на страната. Вече има изготвен технически  проект и рано на пролет ще започне реконструкция, рехабилитация и ремонт на 7-километровия участък.

Фокус: Предстоят много положителни неща в Свищов. Дано остане време за всичко. Ясно ли е вече колко средства е бъдат вложени в 60-те улици, които споменахте и какво се случва с онези 45, които бяха започнати през 2018-та?

Генчо Генчев:  Мисля, че до края на лятото ще успеем да завършим всички улици. Ще бъдат вложени средства в размер на около 6 млн. лв. Ние получихме безвъзмездна финансова помощ от Предприятието за управление на отпадъците по ПУДОС в размер на 1,5 млн. лв. Имаме 2.8 млн. лв.  собствените средства, целево от държавата  и със заем, който Община Свищов изтегли. Допълнително в края на годината при нас дойдоха 700 хиляди лева. Общо са близо 6 млн. лв., заедно с 5-те, за които говорихме. С тях ще бъде подменена водопреносната мрежа и ще бъде извършено преасфалтиране на всички тези улици. Там където има компрометирани тротоари и те ще бъдат ремонтирани. Предстои Свищов да се превърне в една голяма строителна площадка. Предварително искам да се извиня на всички жители и гости на града за неудобствата, които предстоят. Но мисля, че това е жизнено важно за всички ни – да имаме по-добри условия за живот.

Луиза ТРАНЧЕВА