Генчо Генчев, кмет: 63 млн. лв. са вложени в различни проекти, реализирани на територията на община Свищов за последните четири години

63 млн. лв. са вложени в различни проекти, реализирани на територията на община Свищов за последните четири години. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът Генчо Генчев. Той уточни, че 45 млн. лв. от тях са европейски средства, останалите около 20 млн. са държавно финансиране. Собственото участие на местната администрация е едва около 2.8 млн. лв. Работено е във всички сфери – инфраструктура, образование, социални политики. Повече за това какво е направено до момента и какво предстои прочетете в пълния текст на интервюто.

Фокус: Г-н Генчев, какво се случи в Свищов и общината за последните четири години?

Генчо Генчев: Един от най-големите проекти на Община Свищов е рехабилитацията на водопреносната мрежа на повече от 45 улици, които в последствие се увеличиха допълнително. Със съдействието на ВиК „Йовковци“ и общински ресурс подменихме водопроводите на над 55 отсечки. Мога да обобщя, че в момента на 85% водопреносната мрежа е подменена в тези улуци. Остават довършителни работи. Освен това около 40% от тях вече са и преасфалтирани. Продължават строително-монтажните работи, както и облагородяването на отсечките. Изключително щастлив съм, защото това беше един дългогодишен проблем за жителите на кв. „Академик“. Там водопроводът беше изцяло подменен, в което бяха вложени 700 хиляди лева, като осигурихме и още 500 хиляди. Това беше държавна помощ и мога да кажа, че жителите на комплекс „Химик“ са изключително удовлетворени от дългоочаквания ремонт. Бяха подменени водосъбирателните шахти, бяха добавени нови, тъй като при обилни валежи от дъжд и сняг, в района често имаше наводнения. Изцяло бяха почистени водните шахти, отклоненията и всичко, което водеше до такива усложнения. Допълнително беше подменено и цялото осветление на квартала, поставихме и нови пейки за отдих на живущите. Искам да уверя всички, че облагородяването на града ще продължи и в следващите години, ако разбира се избирателите ми гласуват доверие.  Направихме много и в други квартали на града, но има още какво да се желае.

Фокус: Инфраструктурните проекти не са единствените, които осъществихте. Вие работихте много и за развитие на социалната сфера, подпомогнахте и общинската болница.

Генчо Генчев: Така е, да. Дейността, която извършвахме в последните четири години беше широкообхватна. Много пъти са ми задавали въпроса „Какви са Вашите приоритети?“. За мен винаги всичко е било важно и не съм степенувал нуждите на хората. Аз и моят екип винаги сме се старали да отговорим на техните потребности. Бяха реализирани много социални проекти. Знаете, успяхме да разширим Дневният център за деца с увреждания, направихме цялостна реконструкция на Домашния социален патронаж, което даде възможност да се увеличи обхвата на услугата и така тя да достигне до по-голям кръг от хора, нуждаещи се от топла храна. Към момента приключва процедурата за изграждането на Център за хора в неравностойно положение, които не могат да се обслужват сами. Услугата ще е 24-часова. Също така направихме голяма реконструкция и на Дома за стари хора „Мария Луиза“. Приключи и проектът за модернизация на кухнята там. Много са проектите в социалната сфера, насочени към децата с увреждания. От октомври започва да тече и другият ни важен проект – за патронажаната  грижа, който ще предоставя на място, в дома на всеки един потребител, грижи както от личен асистент, така и от медицински лица. Назначени са медицински сестри и лекар, които да извършва прегледите по домовете.

Фокус: Да кажем няколко думи и за образованието?

Генчо Генчев: Да, на образователната сфера също бе отделено внимание. Изключително съм щастлив, защото успяхме да обновим повече от 10 детски градини не само в Свищов, но и в населените места от общината, които от години не бяха ремонтирани. Много ремонти направихме на пенсионерските клубове, както и в болницата. Много съм горд, че с реализирания проект, за пръв път нашето лечебно заведение от 20 години насам, се сдоби с така необходимия и желан високотехнологичен апарат – компютърен томограф. С него лекарите вече могат да дават по-точни диагнози и да назначават адекватно лечение. Свищовската болница е единствената, освен Правителствена, която разполага с напълно оборудван реаномобил. Всичко това е реализирано по проекта за трансгранично сътрудничество между Румъния и България. Ние работим изключително добре с нашите партньори от Румъния. Мога да кажа, че успеваемостта на проектите, които реализирахме в последните четири години, е на 100%. Предстои и приключването на проекта за един безопасен и сигурен район при бедствия, авария и катастрофи.  Пристига оборудването – водоноски, вишки, много агрегати и помпи, с които да можем при евентуални проблеми да помагаме адекватно на нашите съграждани. В общи линии мога да кажа, че Община Свищов е реализирала програма за 63 млн. лв., от които 45 млн. са европейски средства, останалите са държавно финансиране, а средствата от местния бюджет са в много малки размери – около 2.8 млн. лв. Това наистина е една богата програма, с която през тези четири години Община Свищов работи, за да можем да направим Свищов по-добро място за живеене.

Фокус: Кои са първите стъпки, които трябва да бъдат продължени и през новия мандат?

Генчо Генчев: Ние продължаваме уверено напред. Основното, което Община Свищов ще направи, както и в последните четири години, ще е да работи за развитието на Индустриалната зона. Знаете, че през този мандат ние придобихме терените на бившите казарми в Свищов. Беше учреден Дунавски индустриален технологичен парк. Беше сключено и партньорство между държавата и Общината за изграждането, ситуирането и развитието на този индустриален парк. Имаме и уверение, че Министерство на икономиката ще подпомогне процеса на изграждането с вноски, които възлизат на 5 млн. лв. Това е основното, по което продължаваме да работим, защото жителите на Свищов и региона имат изключително огромни очаквания. Ние ще продължим да работим, за да ги покриваме.

Фокус: Остава да пожелая успех в предстоящия вот, за да можете да реализирате всичко планирано.

Генчо Генчев: Искам да подчертая, че това не са само планирани дейности. Община Свищов е подготвила проекти в областта на спорта – за модернизация на спортния комплекс на стадиона. Проектите, които чакат своето реализиране по различните оперативни програми, са изключително много. В момента изчакваме и подписването на договора за рехабилитация на пътя Драгомирово – Овча могила, което ще струва близо 7 млн. лв. Друго предизвикателство пред нас е предстоящото бъдещо газифициране на Свищов. Това са все дейности, които сме стартирали и се надявам през новия мандат да довършим. Усилията ни са насочени, пак казвам, към абсолютно всички сфери – култура, образование, социална политика, развитие и най-вече повишаване стандарта на живот на свищовлии.

Луиза ТРАНЧЕВА