Генчо Генчев: Независимостта е дала пътя България да се развива до това, което е в момента и което ще бъде занапред

Генчо Генчев, кмет на Свищов, в интервю за празничното издание на предаването на Радио „Фокус“ „За честта и славата на България“

Водещ: Празничната програма на Радио „Фокус“, посветена на независимостта на България, продължава. В минутите на предаването се насочваме към първия освободен град – Свищов. Как днес жителите на крайдунавския град разбират събитията, случили се преди 109 години на тази дата и кои са важните уроци, които историята ни оставя? Темата ще коментираме с кмета на Свищов Генчо Генчев. Добър ден и честит празник!

Генчо Генчев: Добър ден. Честит празник на екипа на Радио „Фокус“ и на всички слушатели, които слушат празничното издание! Наистина празнично е настроението, защото то съвпада с традиционните празници на град Свищов, на които днес ще бъде даден официално стартът – 22 септември  „Свищовските лозници“. Както подобава, ние започнахме празника с поднасянето на венци и цветя на Паметника на свободата в 09.30 часа, с което отдадохме нужната почит към всички онези знайни и незнайни люде, които са помогнали България да бъде свободна, да бъде независима, да бъде самостоятелна, и това, което сме и да вървим към по-модерни неща и към Обединена Европа, да бъдем заедно сплотени и всичко, което е необходимо за един народ – да има мир, да има свобода, да има независимост.

Водещ: Безспорно поводи за празник в Свищов днес не липсват. Какво за вас лично е датата 22-ри  септември и как бихте я наредили в историческия календар?

Генчо Генчев: В историческия календар както всяка нация, както всеки българин, всичко е извоювано с много жертви – материални и морални, но важното е, че тя, Независимостта, е извоювана и е дала пътя България да се развива до това, което е в момента и което ще бъде занапред. Затова подреждам Независимостта след Освобождението и след Съединението. Защото е показала на България пътя, че иска да върви самостоятелно и да се развива като устойчива държава, с древна история.

Водещ: Има ли подобни важни каузи, около които да се обединим и да насочим усилията си днес? И как определяте необходимостта от създаването на такива?

Генчо Генчев: Ние като управници сме длъжни да инициираме каузи в полза на обществото, не само по определени празници, а винаги, защото хората всички имат нужда най-вече от своите управници, от своята държава. Тя е на всеки един в сърцето, и ние трябва да работим и да служим за всеки един гражданин в нашата страна.

Водещ: Какво могат да почерпят като опит днешните управници от тези от началото на ХХ век?

Генчо Генчев: Много неща могат да почерпят. Най-важна във всяко едно отношение е дипломацията. Честното и откровено отношение на партньорите един между друг и тогава има доверие. Когато има доверие между партньорите, тогава се случват хубави неща. Всичко е преговори, всичко се случва с доверие. Аз много пъти съм казвал, че доверието много трудно се гради, много бързо се разваля. И ние не трябва да губим доверието към хората, към избирателите, към тези, които са ни дали отговорността да ги управляваме и да се грижим за тях.

Водещ: Г-н Генчев, има ли зависимости обаче, от които трябва да се отървем днес?

Генчо Генчев: Да, по един или друг начин зависимостите са много, но човек, когато следва правилния път, той трябва да неглижира зависимостите, било то морални, материални или политически най-вече. И когато човек следва правилния път и насоките, мисля че няма как да бъде зависим от нещо.

Водещ: Както вие споменахте в началото, днешният празник съвпада и с празника на „Свищовските лозници“, как продължават тържествата до края на деня за вас днес?

Генчо Генчев: Празненствата продължават, те текат и в момента, имаме представяне на книги, литературни четения, откриване на изложба за 50 години от съществуването на свищовската художествена галерия „Димитър Павлович“. От 19.00 часа вече започва официалното откриване и стартът на празниците, за които сме се погрижили през всички дни с богата развлекателна програма, с различни изпълнители и жанрове за всички хора с различен вкус, който каквото предпочете да заповяда на празниците и да се чувства 3 дни празнично, за да се отърве от проблемите. Затова са празниците, да се съберат близките, да се съберат приятели, познати и да се видят, да общуват, да се повеселят. И смятам, че Община Свищов се е погрижила наистина да се чувства празнично градът в тези три дни.

Виктория Месробович