Генчо Генчев: Подготвили сме богата програма, с която ще отбележим рождения ден на патрона на Свищов – Алеко Константинов

Генчо Генчев, кмет на Община Свищов, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Започваме с проблемите, предизвикани от зимната обстановка. Разбрахме, че е имало прекъсване на електрозахранването в Свищов, но всичко вече е решено, преодоляно.
Генчо Генчев: Частично, на места в град Свищов имаше смущения в електрозахранването, в ранните часове, в една част от населените места от Община Свищов също беше нарушено електрозахранването. Искам да подчертая, че изключително добрата координация на кризисния екип, който беше свикан в 05:00 часа сутринта за предприемане на действия, относно снегопочистването и всичко, което ни предстои, действахме абсолютно адекватно и свеоевременно, за да овладеем ситуацията, която виждам в цялата страна е изключително затруднена.
Водещ: Каква е обстановката при вас сега, господин Генчев?
Генчо Генчев: Към момента мога да обобщя, че обстановката е спокойна, нормална е. Във всички 15 населени места има ток, вода, имаше паднал електрически стълб, имаше паднали жици, в следствие на катастрофа в електрически стълб, но беше създадена много добра координация между нас и екипите на ЕНЕРГО-ПРО, за да могат да стигнат до определените аварии с наша техника и своевременно да бъдат отстранени повредите, да бъде нормално водоподаването в населените места. Към момента е спокойно, всички пътища са проходи. Още рано сутринта бяха пробити с тежка военна техника и в следобедните часове беше нормализиран пътят към едно от селата
Водещ: С почистването как се справихте?
Генчо Генчев: Бих каза, че добре се справихме. Беше мобилизирана абсолютно цялата налична техника на Общинско предприятие „Чистота“, допълнително на земеделски кооперации такива, каквито сме сключили договор за допълнителна помощ при такива ситуации. Всички машини започнаха работа, още през 02:00 часа през нощ и мисля, че градът рано сутринта не усети някакво блокиране и напрежение, относно водачите на моторни превозни средства. Аз използвам възможността да изкажа благодарността към жителите на град Свищов, които чуха апела ни, всяка година за автомобилите да отстъпват от платното и да бъдат прибрани в гаражите или такова място, на което да не затрудняват снегопочистването. Тази година наистина това се случи, нямаше автомобили, които да пречат на снегопочистването и затова още в ранните часове всички пътища и главни артерии на Свищов бяха максимално широки и лесно проходими. През целия ден продължиха да работят, да опесъчават, включихме в употреба един нов препарат химически, с които да обработваме против силното обледяване и в момента 9 машини работят в град Свищов за допълнително почистване и опесъчаване на града.
Водещ: Как ще се справите с очакваните поледици?
Генчо Генчев: Пак ви казах, че разполагаме с нов препарат, който показва добри резултати към този момент. Имаме допълнително инертни материали и техника, с която своевременно да разпръснем, за да пресъздадем предпоставка за обледяване, все пак е зима, и апелирам шофьорите да бъдат внимателни и да карат, но мога да кажа, че много добра координация е създадена между всички организации, между органите на полицията, които ни съдействаха изключително бързо и адекватно при затварянето на пътища, които трябваше да бъдат почистени допълнително, за да може да се възстанови движението по тях, на органите на пожарната, на ЕНЕРГО-ПРО, подчертавам, че като тази година толкова адекватно и бързо не са отреагирали на авариите, също така на Центъра за спешна медицинска помощ, който в този ден беше изключително натоварен техният ден. В помощ се включиха Кризисният център в село Овча могила, който разполага също с медицински екипи и .линейка, която помагаше в съответни населени места, където не можеше да стигне Центърът за спешна медицинска помощ, бяха откарвани пациенти във Велико Търново, в Плевен и такива нуждаещи се, защото виждахме, че Спешна помощ се затрудняваше. Много добра координация, мога да кажа, имаше между всички институции на територията на Община Свищов.
Водещ: Господин кмете, днес освен, че имахме зимна, тежка, метеорологична обстановка, е един хубав Християнски празник – Богоявление, как го посрещнахте в Свищов, как го отпразнувахте?
Генчо Генчев: Да, наистина започват редица празници – Йордановден, Ивановден. Днес / 6 януари, б.р./ в 10:30 часа беше отслужен водосвет, архиерейският наместник и Отец Михаил в Църквата „Света Троица“, откъдето започна и шествието до река Дунав с всички млади момчета и мъже, които се престрашиха да се хвърлят в студените води на река Дунав. С много настроение, с вино, с топли напитки, с топъл и горещ огън, под звуците на кабагайди, музика и много настроение посрещнахме Йордановден. На момчето, което хвана кръста, пожелавам много здраве на него и семейството му, здраве и на всички, които успяха да се хвърлят в Дунава за кръста. Най-интересното е, че след хвърлянето на кръста, китката на отец Михаил замръзна в ръцете му, което е поличба за една хубава и успешна 2017 година.
Водещ: Дай Боже да ни случи такова години, такава да бъде за всички ни. Вие имате и още празници другата седмицата започват Алековите дни.
Генчо Генчев: 154 години от рождението на Алеко Константинов. Подготвили сме една богата културна програма, с която да отбележим това знаменито събитие и знаково за Свищов, патрона на град Свищов – Алеко Константинов. Аз отправям покана към всички, които имат възможност да посетят Свищов в тези дни, да се включат в мероприятията, по повод Алековите празниците – обявяването на тазгодишният лауреат на наградата за къс хумористичен разказ, която е наша съгражданка и аз много се радвам.
Водещ: Ще ни кажете ли името или го пазите в тайна за деня на наградата, рождения ден на писателя?
Генчо Генчев: В деня на наградата официално ще бъде обявено лауреата, която ще пристигне от чужбина за церемонията по връчването и другото е изненада, за да могат да дойдат повече хора, да се включат в тържествата.
Водещ: Освен да ви пожелая хубави празници и още по-спокойни и успешни дни през новата година.
Генчо Генчев: Благодаря, пожелавам и на вас, и на всички граждани на Република България да се радват на живота и да бъдат спокойни.
Цоня СЪБЧЕВА