Генчо Генчев: „Фолклорен извор 2017 г.“ е един изключително престижен фестивал, който ще посрещне 5500 участиници и много туристи

 

 

Кметът на Свищов Генчо Генчев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ за предстоящия фестивал „Фолклорен извор 2017 г.“

 

Водещ: В следващите минути насочваме вниманието си към Свищов, където в началото на август започва голям фолклорен фестивал „Фолклорен извор 2017 г.“ Очакват се и много международни гости на събитието. Повече за фестивала и как богатата културна програма на общината привлича посетители през лятото? Наш гост е кметът на Свищов Генчо Генчев.

Генчо Генчев: Да, наистина така свищовското село Царевец се подготвя усилено, за да посрещне над 5500 участника, които ще вземат участие в тазгодишното 7-мо издание на Националния фолклорен фестивал с международно участие. На сцената ще присъстват групите от Полша, гр. Хрубешов, a също така много интересна е френската група „Месечинка“ от Франция, която са изцяло французи и ще изпълняват български традиционен фолклор. За всички нас ще е интересно по какъв начин ще изпълнят български народни песни. Наистина тече трескава подготовка. Официалното откриване е на 3 август от 10.00 ч в Летния театър, където започват и конкурсните програми на фестивала. Така е всяка сутрин от 9.00 ч през целия ден конкурсна програма и за всички гости, и за всички жители на с. Царевец, за цялата община сме подготвили вечерни концерти, в които първата и втората вечер ще вземат участие представители на ансамбъл на Хрубешов, Полша. В събота вечер сме подготвили един спектакъл на фолклорния ансамбъл „Българи“ и в неделя ще закрием фестивала с изпълненията на Конушенски народен оркестър. Наистина има една богата празнична програма, изпълнена с много музика и с много настроение. Както всяка година фестивалът се опитва да надгражда и да добавя все по-нови, атрактивни неща за жителите и за гостите, които ще присъстват в рамките на фестивала.

Водещ: Както казахте, всички присъстващи ще имат и уникалната възможност да чуят на живо български народни песни в изпълнение на чужденци. Пленява ли наистина българският фолклор чужденците и как песните, традициите могат да бъдат обект на туристически интерес? Стреми ли се към това Общината, използвайки даденостите, които има?

Генчо Генчев: Да, точно така. Виждаме, че в последните години със създаването на клубовете за традиционни хора все повече хора се приобщават, защото наистина фолклорът е средство за възпитание най-вече на малките поколения. Това е доказателство, защото тази година за поредна е бих казал с най-много участници и индивидуални изпълнители от школи, училища по фолклор, които ще вземат участие. Близо над 160 индивидуални изпълнители и надпреварата ще бъде много голяма, журито ще бъде затруднено. Голямата награда, за която ще се борят всички изпълнители, е именно „Гласът на Фолклорен извор 2017“. Тази година също новото е, че ще бъде оценявани изпълнителите по време на фестивала от Националната секция на ЦИОФ, където ще бъдат избрани най-добрите колективи, които ще представят България на международни фестивали и форуми. Това е още един път доказателство, че това е един изключително престижен и авторитетен фестивал на територията на Община Свищов. Наистина това е едно средство, с което успяваме да привличаме много гости, много туристи, които да имат възможност да се запознаят със забележителностите на града. Над 120 доброволци ще посрещат всички гости, ще бъдат настанявани в хотелските бази на нашия град и е подготвена програма от самите доброволци за всеки един колектив, за да могат да разгледат всички забележителности на Свищов. Другото интересно е, че имаме организирани екскурзии на групи, които са заявили желание през ферибота да посетят през някои от дните на престоя си и Република Румъния, Букурещ и всичко останало. Грижим се абсолютно да бъдат добре, да бъдат спокойни и да прекарат наистина едно хубаво настроение по време на рамките на Националния фестивал. Другото ново, което тази година предстои, че Национално сдружение „Фолклорен извор“ ще удостои институции, такива които са показали добри резултати със своите състави, с компютърни конфигурации, които са изцяло подаръци от Национално сдружение „Фолклорен извор“, за да могат да развиват дейността си – читалища, общински центрове, които работят с деца. Наградният фонд надхвърля близо 10 хиляди лева. Това мисля, че е един фестивал с най-големият парични и материални награди. Ще бъдат раздадени много телефони, смартфони на изпълнителите, предметни и други награди и най-вече конкуренцията ще бъде за лауреат и големия призьор на годишното издание на фестивала. Аз използвам ефира да благодаря на Радио „Фокус“, че са неизменен медиен партньор на това събитие от няколко години и въобще партньор на Община Свищов. Правите всичко възможно това, което правим за нашия град, в нашата Община да достига до всички кътчета на нашата страна. Вярвам, че и тази година отново ще направим съпричастни всички слушатели на Радио „Фокус“ какво се случва по време на четирите фестивални дни на седмото издание на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“.

Водещ: Няма как да не кажем на нашите слушатели, че не само богата културна програма има през лятото общината, но и спортни събития предстоят. Съвсем скоро, на 29-ти юли е юбилейно масово преплуване на р. Дунав. Бяхте и спирка на веломаршрута „Дунав ултра“, така че има не само култура, но и спорт. Надявам се, че ще има интерес.

Генчо Генчев: Да. Има голям интерес, много събития, много хубави неща се случват. Някои от тях ще запазя в тайна, защото предстоят наистина едни проекти, които разбрахме, че са одобрени, но това нека да бъде официално обявено.

Албена ИВАНОВА