Ген. Андрей Боцев: Ако до 2024-а година бюджетът на армията се вдигне до 2% от БВП, тя ще излязе от тежкото си положение

Снимка: Министерство на отбрана

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: На фона на събитията в Сирия и на Балканите, на фона на все по-влошаващата се среда за сигурност какъв е отбранителния капацитет на България? Въпросът е към генерал Андрей Боцев, началник на отбраната. Господин генерал, какви са нуждите на Българската армия?

Андрей Боцев: Нуждите на Българската армия са много, поради недостатъчното финансиране на отбраната, така че те продължават да се трупат във времето. Но най-необходимото в момента е да стартират трите проекта, като доброто е, че проектът за батальонните бойни групи, за бойната машина на пехотата и за нов малоцелеви изтребител се очаква да бъдат внесени в Министерския съвет и след одобрението да бъдат одобрени и от Народното събрание. И се надявам до края на този месец това да се случи. Също имаме и уверение. Доработва се и проектът за многофункционален патрулен кораб, който, се надявам, до края на месец май също да влезе в Министерския съвет и да започне изпълнението на трите проекта. Основните.

Водещ: А какво се прави за изграждането на необходимите за България отбранителни способности, господин генерал?

Андрей Боцев: Имаме много заложени проекти освен тези трите, имаме също така и поддръжка на фрегатите клас Е-9071, докато влезе в ефективна способност новият кораб, което, предполагам, че ще се случи. Също така имаме проекти за придобиване на нови трикоординатни радарни системи, изграждане и функциониране на съвместен оперативен център на съвместното командване, развитие на автоматизираната система на Министерството на отбраната и българската армия. Също така се работи много и по киберзащитата. Така че доста проекти има, по които трябва да се работи, за да се подобри отбраната на страната.

Водещ: Тези проекти, за които вие говорите, допускам, че те са и част от Програмата за модернизация на въоръжените сили. Тази програма като цяло как се разгръща?

Андрей Боцев: Тази програма като цяло има някъде около 43 проекта, като основните са 9, повечето от тях ги споменах. И също така знаете, че се прие план за нарастване на бюджета до 2% до 2024-а година, така че в момента се изготвя пътна карта за разработване на дългосрочна и всеобхватна програма и финансово осигурена за развитието на въоръжението до 2032 г., която ще инициира и преглед на отбраната като основа за нейното разработване. И се надяваме, че планът за достигане до 2% от брутния вътрешен продукт за армията ще доведе до ревизиране на много от тези проекти, които сме предвидили.

Водещ: Генерал Боцев, на какво може да разчита България в случай на военен конфликт, не дай, Бог, но ако се случи?

Андрей Боцев: България може да разчита на колективната отбрана. Има разработени планове за степенуван отговор, има адаптирано предно присъствие в Черноморския регион. Но ние сме преди всичко, за да осигурим в нашите възможности конституционните си задължения за запазване териториалната цялост на Република България и това е мото в НАТО-вските държави.

Водещ: Разполагате ли с информация, къде се намира състоянието на българската армия, военновъздушните сили и флота, съпоставени с тези на съседните около нас държави? На Балканите, например.

Андрей Боцев: Имаме тази информация и ние се стремим, макар и с малко закъснение, да ги догоним тези наши съседни държави във въоръжението и модернизацията на техниката. И се надявам с третия план за увеличаване на бюджета това да започне поетапно да се случва.

Водещ: Какви модернизационни програми правят държавите на Балканите, какви разходи дават за въоръжение?

Андрей Боцев: Ами всеки според възможностите дава. Част от тях също са в НАТО и доста проекти са започнали. Като пример мога да дам Румъния, която до 2028 г. са отпуснали за превъоръжаване и модернизация 10 млрд. евро.

Водещ: Какво е отношението, каква е оценката на нашите партньори в НАТО към състоянието на българските въоръжени сили?

Андрей Боцев: Оценката на нашите партньори в НАТО към българските въоръжени сили при участие в мироопазващи и мироналагащи операции е, бих казал, много добра за справянето на нашите военнослужещи в тези мисии. Но като цяло по цели на силите 2017 г. имат доста забележки и има доста неща, които трябва да се желаят и да се случат.

Водещ: Тоест, господин генерал, ние имаме компетентни офицери, но, за съжаление, все още не ни достига техника, модернизация, технически и финансов капацитет?

Андрей Боцев: Ние офицерите, сержантите и войниците ги имаме подготвени и това много ме радва, за което им благодаря, че се представят, въпреки това снаряжение и бойна техника, се представят достойно при участието си в учения, занятия и мисии. Но проблемът е във въоръжението и техниката, модернизацията при нас доста закъсня. Дай, Боже, имаме уверение, че ще започне да се случва и ако се изпълнява третият план до 2024-а година бюджетът да достигне 2%, мисля, че ще почнем да излизаме от това състояние.

Водещ: На предстоящия при президента Консултативен съвет за национална сигурност смятате ли да поставите исканията на армията?

Андрей Боцев: Докладът е изготвен и ще се представи за реалното състояние на армията и мерките, които незабавно трябва да се вземат, за да се излезе от това състояние. Така че не мислим нищо да замазваме или крием, по-грубо казано. Но също така е голям проблем и некомплектът от личен състав в Българската армия и доста мерки сме набелязали за поетапното попълване на вакантните длъжности. Но всичко опира до материалните ресурси, за да сме конкурентни на пазара на труда.

Водещ: Какви мерки набелязвате в този доклад за излизане от ситуацията?

Андрей Боцев: За излизане от ситуацията сме набелязали постепенно да се попълват вакантните длъжности, като за тая година са осигурени пари за заплати, за назначаване на длъжности до 1 300 военнослужещи и следващите 4 години, за по 800 военнослужещи. Също така сме предложили различни варианти за вдигане на заплащането на военнослужещите и допълнителни стимули, като ще искаме да се обвърже с минималната работна заплата за страната. Анализираме опита на НАТО-вските държави да се вдигнат годините, за да се запази личният състав.

Водещ: Господин генерал, преди сходен консултативен съвет при президента преди година водехме аналогичен разговор. Там бяха набелязани решения, обаче, какво се случи в последствие? Да не би сега и след този съвет да се повтори историята?

Андрей Боцев: Доста неща по линия, говоря за Българската армия, са изпълнени – направен е преглед за развитие на въоръжените сили, също така пътната карта до 32-а година е направена, какво трябва да се случи. Така че сега на Консултативния съвет при президента ще отчетем до момента какво сме направили и какво предстои да се направи.

Водещ: И най-важният въпрос, за чийто отговор всъщност правим този разговор: спокойни ли да бъдат българите за своята сигурност?

Андрей Боцев: Българите за своята сигурност трябва да са абсолютно спокойни. Българската армия неведнъж се е доказвала, че е достоен защитник на отечеството си. Така че с това, което разполагаме, ще направим всичко възможно да осигурим изпълнението на нашите конституционни  задължения. Но също така, пак повтарям, ако се изпълни третият план до 2024-а година за вдигане на бюджета до 2% от брутния вътрешен продукт, мисля, че ще се справим и ще излезем от това положение.

Цоня Събчева