Ген. Андрей Боцев: Готов е законопроектът за доброволна военна служба, връщането на казармата няма да е толкова скъпо

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, в интервю за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“

Водещ: На 22 септември, това е празничното издание „За честа и славата на България“ на Радио „Фокус“, посветено на българската Независимост. Честит празник на нашия гост, началникът на отбраната – ген. Андрей Боцев.

Андрей Боцев: Честит празник, честит празник на всички българи!

Водещ: Ген. Боцев, по традиция и днес армията се включва в тържествата по повод Независимостта на България, можем ли да кажем, че това участие на армията на всеки национален празник запазва жива връзката армия-народ?

Андрей Боцев: Неслучайно на всеки празник участваме. Днес е една бележита дата – 111 години Независимост, това е една изстрадана независимост и продължава да бъде значим повод за нашето национално самочувствие и гордост. Аз вярвам, че днешния тържествен дени винаги ще ни вдъхновява и ще ни дарява с оптимизъм за достойно европейско бъдеще на България и неслучайно на 22 септември най-силно звучат думите на Стефан Стамболов, че съединението прави силата и силата ражда независимост, като и Българската армия е част то това и ние трябва да сме достойни наследници на нашите деди и да продължаваме да защитаваме своята независимост.

Водещ: В днешния празничен ден и преди малко дискутирахме в студиото на Радио „Фокус“ един въпрос, който дава повод за дискусии, а именно трябва ли да има наборна военна служба, казано най-просто – трябва ли да се ходи в казармата?  Знаем, че това отпадна през 2007 г., но в определени периоди отново се връщаме на тази дискусия, която отново беше повдигната преди няколко дни от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, какво е вашето мнение?

Андрей Боцев: Аз много пъти съм казвал, че  задължително трябва да има закон за доброволност. Значи трудно можем да върнем задължителната служба, защото трудно може да се убеди обществото, че действително е необходимо, въпреки че доста държави от ЕС и НАТО правят първи стъпки към възстановяване на задължителната служба, разбира се в различни периоди.

Македония и Сърбия имат, също така в Дания, в Холандия, горе в северните републики също се прави, има опити в Германия и Франция. На нас това ще ни е много необходимо, говорим за доброволна, поради това, че това също е залегнало и неслучайно министърът го казва – има подготвен законопроект, пратен е междуведомствено съгласуване е между институциите и е залегнал в програмата на правителството.  Има приказки, че ще ни струва по-скъпо и т.н., има икономически изчисления – няма да е по-скъпо, но е необходимо тези хора да минат през казарма, за да могат да бъдат подготвени за най-елементарни неща. И съответно в закона е залегнало, че при желание тяхно, те могат да се приемат с предимство за военна служба. И аз мисля, че това ще е ефективно.

Водещ: Казахте има подготвен законопроект за доброволна наборна военна служба, кой го е подготвил, участвали ли са експерти от щаба на отбраната в него и кога очаквате той да влезе в пленарна зала или поне да мине в Комисията по отбрана?

Андрей Боцев: Този законопроект е изготвен от експерти от Министерството на отбраната, също така са участвали от щаба на отбраната и от видовете въоръжени сили, също така имаше и работни срещи с Министерството на образованието, защото ние искаме също така да се включи в този проект – повече часове за обучение на учениците, като основните теми, в които ще се обучават са действия при антитероризъм, действия при природни бедствия и стихии, също така да се обучат по оказване на първа помощ, защото това са неща, които задължително всеки един български гражданин трябва да знае, за да знае във всеки един момент как да реагира. В момента законопроекта е готов и е на междуведомствено гласуване, но все още има някои неразбирания от Министерството на образованието и Министерството на финансите.

Водещ: Всъщност да ни кажете обаче, защото винаги възниква този въпрос, какво всъщност означава – доброволна военна служба?

Андрей Боцев: Доброволна военна служба значи, че определени години, българските граждани в определените периоди, в които сме правили, те могат доброволно с тяхно съгласие да постъпят  на служба в  армията, като изкарат единична подготовка, определено време, специализирана подготовка по дадена специалност и след това в поделенията, зависи от местната служба, ако желаят да останат на служба, ако не желаят ще им бъде подписан документ  от Българската армия, като специалисти. За да  се привлекат тези млади хора трябва да има и социални придобивка, като една от двете придобивки е, че могат с предимство да започнат работа в държавни институции в сигурността и отбраната по точно. И ако желаят могат да останат на кадрова военна служба.

Водещ: Смятате ли, че ще има такива желаещи и също нещо много важно, предвижда ли се някаква форма на обучение, която после да дава на тези хора някакво развитие за друга професия, така както министър Каракачанов беше споменал, че е възможно тези хора да бъдат обучавани и да имат професия?

Андрей Боцев: При тези социални придобивки има предвидени тези неща, така че трябва да се приеме законът и да започне да действа. Аз ви казах, че има опит вече в други държави и всеобщо е мнението, че има бъдеще в това.

Водещ: Дано наистина, защото се оказва, че много от хора дори не умеят да окажат първа помощ – нещо което е животоспасяващо в критичен момент. Аз предполагам, че когато този законопроект влезе за обсъждане отново дискусиите ще се възпламенят, но това е разбираемо. Сега към една друга тема –  ген. Боцев, след като вече дадохме зелена светлина на сделката за изтребителите „Ф-16“, на дневен ред излиза въпросът с проектите за модернизация на Сухопътните войски, например. Питам, за сухопътните войски, защото съвсем наскоро предстои празник, какво се случва там, ще имали нова бойна машина за пехотата?

Андрей Боцев: Аз съм оптимистично настроен, че ще има нова бойна машина на пехотата, процедурата си върви, в момента трябваше до октомври месец да се подадат офертите от фирмите, които са поканени, но беше удължен срокът, имат право по процедура министърът да удължи срока с 30 дни, за да могат да се подобрят офертите и по-точни да са. Също така октомври месец ще имаме запитвания от фирмите и съответно ще отговорим на техни въпроси, за да могат до ноември да си подготвят официалните оферти и след това Междуведомствената комисия, която е назначена да започне процедурата по проучване на офертите и  съответното класиране и се надявам след Нова година, някъде февруари, март вече да има готовност за сключване на договор и съответно започваме придобиване на тази бойна машина. Така че процедурата върви.

Водещ: Що се отнася до Военноморските сили?

Андрей Боцев: За Военноморските сили също е удължен срокът за подобряване на процедурите, там вече се надяваме, че ако евентуално дано до Нова година да успеем да сключим договорите, ако не след Нова година.

Водещ: Съвсем скоро разбрахме за една реорганизация в армията ни, създава се ново командване, командване на силите за специални операции, какво налага това?

Андрей Боцев: Отделно командване налага визията за развитие на специалните сили и на Алианса. Абсолютно навсякъде специалните сили вече минават под съвместни командвания. Това са специални командвания, където ще се управляват операции на специални сили и навсякъде специалните сили, за да може да има пряка връзка и да се действа оперативно, без да изтича информация.

Водещ: Има ли яснота вече кой ще го оглави?

Андрей Боцев: Има, да.

Водещ: Ще ни кажете ли?

Андрей Боцев: Ще разберете скоро. Аз искам, ако позволите да кажа нещо, във връзка с тазгодишния църковно – военен ритуал на връх  Каймакчалан, който бе посветен на Красимир Узунов, на нашия скъп приятел, вечна му памет! На 20  септември се проведе църковно-военен ритуал вече трети пореден път от 2016 г. Знаете, че  там са загинали над  3 120 български офицери и над 5 500 сръбски. Събират се съмишленици, приятели, потомци на загинали и ранени  участници в тази битка. Тази година приятели на Красимир Узунов, по тяхна инициатива на славния връх беше закопана гилза с пръст от неговия гроб. Знаете какъв родолюбец беше. Така че продължаваме да уважаваме нашите приятели.

Водещ: Използвам случая, че повдигнахте темата, след малко ще излъчим и репортаж, който нашият репортер Деница Китанова ни е подготвила от Каймакчалан. Използвам случая да ви попитам, тъй като покойният Красимир Узунов много искаше този ритуал да стане традиция, тази година това се случи за трети път. Смятате ли, че тази традиция ще бъде продължена и ангажирате ли се да допринесете за това, тя да продължи в годините?

Андрей Боцев: Аз мисля, че първата беше 2016 г. със закъснение от точно един век. Българската армия се поклони пред паметта на героите от  Каймакчалан, останали завинаги високо на върха на Нидже планина, на границата между Македония и Гърция. И за първи път 100 години след боевете на историческия връх бе отслужена заупокойна молитва за душите на всички паднали българи и сърби. И по време на службата бяха прочетени имената на всички 80 загинали офицери, аз съм убеден, че това ще остане традиция, както вече три години го правим и ще продължим да уважаваме и да живеем с духа на нашите загинали български войни. Трябва да продължи и ще продължи, поне докато съм аз началник на обраната и най-вероятно моите наследници също ще го продължат, защото това е светъл пример  – да си тачим хората, които са загинали за свободата на България.

Евелина БРАНИМИРОВА