Ген. Андрей Боцев: Достатъчно примери имаме в предишните години за сключване на сделки за въоръжение и техника, които нямат необходимите способности, за да ги позволим и сега

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната, в интервю за обзора на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Конгресът на САЩ е дал разрешение България да закупи изтребители F-1 Block 70 при таван на сделката от 1.673 млрд. долара, което се равнява на 2.925 млрд. лева. Българското министерство на отбраната очаква да получи конкретно предложение за 8 изтребители на стойност 1.2 млрд. долара, което прави 2.1 млрд. лева. Сами чувате, уважаеми слушатели, разликата  в очакванията е близо 1 милиард лева. На сайта на Агенцията за сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността на САЩ вече е публикувана информация за бъдещата сделка и тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще представи на българската страна проект на договора, т.нар. LOA. Според министърът на отбраната Красимир Каракачанов преговорите със САЩ за закупуване на нови 8 изтребители Ф-16 ще продължат, докато се намери приемливата и за двете страни пресечна точка. Постижимо ли е тя да бъде 2 милиарда лева, при положение, че Конгресът на САЩ е гласувал 3 милиарда лева или може би ще бъде по средата – 2 милиарда и 500 милиона? Възможно ли е сделката за изтребителите да се оскъпи още, ако се изпълни искането на България за разсрочено изплащане, тъй  като то преминава през взимането на заем? И още един въпрос стои в случая, възможно ли е да бъде намалена стойността на офертата в рамките на преговорите, без това да стане за сметка на бойните способности на изтребителите? Каква ще бъде окончателната цена и защо официално никой не говори за нея? Ето тези въпроси сме приготвили за началника на отбраната ген. Андрей Боцев. Г- н Генерал, започвам с логично най-задавания въпрос: постижимо ли е да получим 2 млрд. лв.  за сделката за 8-те изтребителя, при положение, че Конгресът на САЩ е гласувал 3 млрд. лв. за тях?

Андрей Боцев: Аз мисля, че е постижимо. Първо,  Конгресът на САЩ дава разрешение за продажба на въоръжение и техника, това е задължителна процедура, без тази процедура няма как да се случи сделката. И винаги, когато се взимат такива решения, цената максимално надхвърля цената, която евентуално ще се договори. Това е цена в рамка и се дава с цел, ако се включат някои допълнителни изисквания от наша страна и т.н., , тя винаги да бъде в повече, за да не влиза пак в Конгреса на САЩ, за да се преразглежда офертата. Така че нашите очаквания са: преговорите, които се водят между правителството на САЩ, в лицето на Военното министерство, по точно Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ и нашите преговорни екипи, които знаете, че включват представители на 4 министерства, цената значително да се понижи. Очакванията са да се понижи до към милиард, милиард и 100 милиона долара. Така че това е напълно нормално. Но ние като отстояващи военната експертиза държим да се запазят абсолютно всичките наши изисквания за придобиване на 8-те изтребителя, имам предвид техните способности с въоръжение, техника и допълнителни въоръжения. Следващото, което предстои, е: до две седмици ще бъде изпратено решението на Конгреса на САЩ до България и проекта на договор, в който ние очакваме да снижим цените, в хода на преговорите в рамките, които удовлетворяват и двете страни.

Водещ: Г-н Генерал, възможно ли е да бъде намалена стойността на офертата в рамките, в хода на преговора без това да стане за сметка на бойните способности на самолетите? Да не се получи – постигаме едното за сметка на другото?

Андрей Боцев: Ние от военната експертиза държим самолетът да има всички тези способности, които желаем и което са ни необходими. И ако се постигнат и за двете страни приемливи клаузи по договорите, естествено е, че да, снижението на цената няма да бъде за сметка на способностите. Достатъчно примери имаме в предишните години за сключване на сделки за въоръжение и техника, които нямат необходимите способности, за да ги позволим и сега.

Водещ: Възможно ли е сделката за изтребителите да се оскъпи още, ако се изпълни искането на България за разсрочено плащане? То преминава през взимането на заем и заради лихвите няма ли да се оскъпи?

Андрей Боцев: Не мога да отговора на този въпрос, защото преговорите са правителство-правителство. Ние участваме на експертно ниво, военнослужещи на експертно ниво участват. Всички е възможно, въпрос е на желание от двете страни, най-вече от другата страна.

Водещ: Къде на финала прогнозирате, че ще се закове сумата за 8-те изтребителя: на 2 милиарда или на 2 милиарда и половина?

Андрей Боцев: Според мен реалистичното е 2 милиарда, ако постигнем цена – милиард и 100 милиона долара. Това е реалистичната цена, при запазване на пълния пакет.

Водещ: И още един въпрос, г-н Генерал. Появи се информация, че Бахрейн купуват 16 изтребителя от същия клас, на същия модел, за същата цена. Защо се получава така, че ние договаряме толкова скъпо за 8, а те вместо 8 купуват 16?

Андрей Боцев: Аз ви казах, това е въпрос на преговорния екип, който с правителството на САЩ преговаря. Не съм запознат, не мога да отговоря на този въпрос, но какви ли не неща не се пишат в медиите, така че въпросът е: в края на краищата какво последно ще се случи. Така че аз вярвам повече на това, което е факт и реалност и ще се случи след няколко месеца евентуално, ако ни удовлетворява. Вижте сега, американците имат различни механизми за намаляване. Там има, ако си участвал, закупувал си друга техника или друго въоръжение от тях или същото, имат си определени лостове, с които намаляват цените. А ние по принцип със САЩ досега нямаме такива сделки, не сме участвали със закупуване на нещо – на въоръжение или техника от тях.

Водещ: За тези числа, за които с вас говорим, те с ДДС ли са или без ДДС? За тези два възможни милиарда при финала на сделката – те с ДДС ли са или без ДДС?

Андрей Боцев: За нас цената на изтребителите  няма таван. Няма таван, последното, което гласуваха в НС е да не се ограничава тавана на средствата, което между другото е практика във всяка държава, защото ние искаме дадено въоръжение и техника с определени способности, които нас ни удовлетворяват. Според мен е грешка да казваме – финансова рамка. А при нас знаете, че над 100 милиона лева трябва задължително да мине за одобрение през парламента, процедурата е дълга и т.н. и ако финансовата рамка е, примерно за 2 милиарда, а сделката е 2 милиарда и 1 милион, какво правим – пак се връщаме от начало и започваме процедурата наново. Което пречи, аз много пъти съм го казвал, тези големи сделки за въоръжение и техника, говоря за трите проекта, моето лично мнение е, че това трябва да се прави от правителството, за да може да е прозрачно и да е най-доброто което искаме за нашата армия. И след като искаме определени способности – следва да няма финансова рамка. Защото в един момент след дълга работа, знаете, получават се някои такива непредвидени неща и проектът трябва да тръгне отначало. Трябва да знаете, че и проектът на военноморските сили също е в ход, Междуведомствената комисия отвори подадените оферти и до 12 юни трябва да има протокол комисията за класиране на фирмите.

Водещ: Още два въпроса, ако позволите, за тази многострадална сделка с изтребителите, господин Генерал. Казвам многострадалните, защото ги купуваме от 2012-та година. Значи да разбирам от вас, че няма да се наложи прегласуване за сумата от българския парламент? Така ли е?

Андрей Боцев: Ние се надяваме да няма. И ще опитаме в оставащите преговорни дни цената на изтребителите да е такава, която да удовлетворява нас и естествено те да имат тези способности, които желаем. В противен случай вече правителството решава, но аз мисля, че правителството ще реши това, което нас ни удовлетворява.

Водещ: Възможно ли е България да се оттегли от сделката за F-16?

Андрей Боцев: България да се оттегли за F-16? Всичко е възможно на този свят. Ако не ни удовлетворява цената и способностите, които ни се предлагат спрямо тази цена, естествено, че България може да се оттегли. Но, пак казвам, това правителството може да го реши. Нас, военнослужещите, ни интересува да придобием изтребители с определени способности, които са ни необходими, за да си изпълняваме мисиите, задачите.

Водещ: Казахте, господин генерал, че корабите са на финалната права, че третият голям проект за модернизацията на армията за закупуването на нови патрулни кораби вече е към своя финал. Какво да очакваме там?

Андрей Боцев: Аз винаги съм бил оптимист и очаквам да има сделка и да се подпиша договор, и най-после армията да започне да придобива тези способности, които са й необходими. Също така и проектът на Сухопътни войски, до 7-ми юни е крайният срок, даден от министъра, да се подготви искането за оферти (RFP) и да се изпрати до фирмите. Така че до 7-ми очаквам и там да бъде изпратено до фирмите, които ще дадат оферти и желаят да участват.

Водещ: Появиха се информации, че четири компании ще участват за бронираните машини – финландската Patria, френската NEXTER, мултинационалната General Dynamics и германската ARTEC. Това ли са те?

Андрей Боцев: Това са, да. Те са консорциуми от доста фирми, така че се надявам и там да тръгне проектът и да се случи. Защото там също, както навсякъде, във всички видове въоръжени сили, крещяща е нуждата от нова техника. Защото сега е много трудно да поддържаме тези способности със старото въоръжение и техниката, но все пак нашите военнослужещи се справят блестящо. Има международни учения, има национални учения и целите, които си ги поставяме, ги постигаме. Но това е с много повече труд, натоварване на личния състав, за да може да бъдат изпълнени.

Водещ: Проектите за модернизацията кога очаквате, че ще бъдат финализирани? Тоест кога ще имаме изтребители, кога ще имаме бронирани машини и кога ще имаме патрулни кораби?

Андрей Боцев: За многоцелевите изтребители срокът е 3 години и няколко месеца, но въпрос пак е на договаряне. Затова ние искахме по-бързо Конгресът да приеме това решение, защото има доста кандидати за този вид изтребители и тази версия, и естествено във времето, ако закъснеем, срокът за придобиване се удължава. За модулните кораби, заложеният срок за първия кораб е 2 години, за бойната машина е също 2 години. Така че се надяваме, ако до края на годината можем да сключим договори, вече от края на 2021-ва – 2022 година да започнем да придобиваме новото въоръжение.

Водещ: И бронираните машини?

Андрей Боцев: Да, до две години трябва да ги предоставят първите машини. Наред с това ще върви и обучението, естествено, както на личния състав, който ги ползва, така и на техническия състав. Това всичко вътре е включено в пакета от документи и в сумата.

Водещ: Експертизата е със съответните изисквания към тези машини?

Андрей Боцев: Да. Но аз и друг път съм казвал, че там проблемът, който забави, беше личната експертиза за индустриалното сътрудничество. Министерство на отбраната няма такава експертиза.

Водещ: В тези проекти уточнен ли е въпросът за индустриалното сътрудничество? Тоест ще могат ли и български военни заводи да участват в дооборудване, поддръжка и т.н. на съответната техника?

Андрей Боцев: То е уточнено. Остава въпрос на преговори при сключване на договорите с фирмите, които ще спечелят. Но вътре всичко това е заложено.

Водещ: То е заложено в офертата за разговора, ако трябва да определим така?

Андрей Боцев: Да, в офертата за разговори е заложено и вече е въпрос на договаряне, точно в кои области какво ще правят български фирми, не само военно-промишленият комплекс, но и български фирми, които се занимават с такава дейност. По-точно с отбранителната индустрия.

Водещ: Правени ли са разчети, какви средства биха спечелили български фирми от отбранителната индустрия с модернизацията на армията?

Андрей Боцев: Ние такива разчети не правим, а настояваме, искаме българската отбранителна индустрия да се включи, в колкото се може в повече области и да работи. Има и европейско изискване – до 20% участие за съвместно производство. Така че това е приложимо за корабите и за бойната машина. Затова ние искаме до 20%, вече въпрос на преговори е колко ще постигнем, но колкото повече постигнем, по-добре, за да може и в България да се произвеждат тези неща.

Водещ: А за изтребителите?

Андрей Боцев: За изтребителите няма как. Там поне преговорите ще са за логистична поддръжка, за ремонтна дейност и обучаване на летателен състав. Имаме намерение в новото Висше военно-въздушно училище да има такъв център за обучение на пилоти и на наземен инженерен състав.

Цоня Събчева