Ген. Андрей Боцев: До средата на тази година искаме да дадем в дългосрочен план до 2032 г. развитието на въоръжените сили

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната, в интервю за обзора на деня на радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Пред Паметника на Незнайния воин в София се състоя традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия.  Богоявленски водосвет бе отслужен и във всички гарнизони на Българската армия. Богоявление е повод да разговаряме с началника на отбраната на България ген. Андрей Боцев. Г-н Генерал, какво ни носи в съвременността традицията с великият Богоявленски водосвет да се извърши освещаване на бойните знамена на Българската армия?

Андрей Боцев: Знаете, че това е един от най-старите християнски празници, който се чества и добре е това, че сме запазили традицията за освещаване на бойните знамена на българската армия, и както казахте във всички гарнизони, където има военнослужещи се отслужва този водосвет, и това е за здраве на воините, за здраве на българските военнослужещи, които и в мирно и във военно време изпълняват своите задължения. И по този начин след като се осветят бойните знамена, те се освещават, както за здраве, така и за по нататъшни победи и постигане на по-високи резултати в нашата дейност.

Водещ: Г-н Генерал, каква бе 2019 г. за българската отбрана? Какви предизвикателства стоя пред нея за 2020 г.?

Андрей Боцев: Мисля, че 2019 г. за българската армия беше една от добрите години, понеже знаете, че се прие План 24 за достигане на бюджета на армията от брутния вътрешен продукт до 2% – отделиха се пари, започнахме да изпълняваме проект за придобиване на многофункционален многоцелеви изтребител „Ф-16“. Също така в момента се разглеждат от междуведомствени комисии другите два проекта за многофункционалния модулен патрулен кораб и за бойната машина, където комисиите работят съгласно заповедта на министъра, която е отдадена и следват съответно процедурите, които трябва да спазват. Надяваме се в най-скоро време да излязат с решение, за да може да се договорят, да се сключат договори и да започнат доставките и обучението на новото въоръжение и техника, което ще придобием. Също така имаме доста проекти, които са започнали, но те са в рамките по-малки, като средства, които ще се похарчат и основно са за повишаване на способностите, които сме декларирали пред НАТО, че при определени случаи могат да се задействат и да се използват.

Водещ: Вие самият г-н Генерал, очаквахте до края на 2019-та година да се финализират трите проекта за модернизацията на армията, но от тях бе постигнат успех само по този за военновъздушните сили. Как ще се преодолее забавянето? Какво отражение има то?

Андрей Боцев: Ние достатъчно сме закъснели във времето, че да има кой знае какво отражение забавянето на проектите, но двата проекта бяха забавени по обективни причини, поради това, че фирмите искаха допълнително време, да се удължи периода за подаване на офертите, за да могат по-точни оферти да предложат. Така че, аз не мисля, че това време е загубено, защото това го наложи и самата процедура, за да може всички детайли по двете сделки да са прозрачни и да няма съмнение за какво се харчат парите на българския данъкоплатец. Съответно и за това удължихме сроковете, за да може комисията да си свърши добре работата, да огледа от всяка страна предложенията, за да можем действително да закупим най-новото и най-модерното, което мисля, че се полага на българските военнослужещи.

Водещ: А до колко са справедливи критиките, че кабинетът забави покупката на бронираните машини и кораби заради сделката за „Ф-16“?

Андрей Боцев: Не, според мен няма, поне аз нямам такава информация да са забавени двете сделки, заради закупуването на „Ф-16“, защото знаете, че „Ф–16“ беше заплатен кеш веднага. Така че, процедурите си продължиха, единствената причина за забавянето на тези два проекта, ви казах, е искане на фирмите за удължаване на сроковете за предоставяне на офертите. Даже, включително имахме и преди нова година искане на една от фирмите за бойната машина да удължим срока с още 2 месеца, на което министърът отказа и с право отказа, защото го удължаваме два пъти.  И ако са сериозни и са решили да участват, би трябвало офертите, достатъчно време мина, би трябвало офертите да им са направени така, както се полага, и ако имат намерение да участват – да спечелят.

Водещ: Г-н Генерал, за трета поредна година се увеличават доходите на военните, обърна се и тенденцията и броят на военнослужещите се увеличава, т.е. добри новини започнаха да идват, но на техния фон какво е самочувствието в Българската армия?

Андрей Боцев: Самочувствието в Българската армия все още не е на необходимото ниво, но с времето аз мисля, че самочувствието на Българската армия трябва да се увеличи и войниците, българските военнослужещи да се гордеят, че служат в Българската армия. Не един път съм го казвал, че за това говорят и нашите партньори в НАТО при мисии, които абсолютно, много ласкаво се изказват за възможностите на българските военнослужещи. И до сега, където сме участвали в мисия, в учение, занятие винаги нашите партньори и колеги искат да участват в съвместно учение с нас, поради това, че виждат българските военнослужещи, на какво са способни. Също така предполагам, че и за 3-та година, тази година за 3-ти път ще вдигнем заплатите с 10% – това също ще повдигне малко самочувствието на военнослужещите, но ние работим усилено с политическото ръководство в тази насока и мисля, че това няма да е за последно, а ще има още доста други увеличения. Също така се опитваме и по друг начин да подобрим заплащането, чрез допълнителни заплащания при определени наредби, което също ще спомогне за повишаване самочувствието на българския военнослужещ. Иначе като знания, умения и възможности, той ги има.

Водещ: Вие самият, който сте преминал през всички 15 стъпала в йерархията на Българската армия – какво си мислите, когато чувате особено от наши партньори да се възхищават какви качества имат българските войници и офицери и колко жалко е, че нямат все още добри условия ? Тогава вие какво си мислите?

Андрей Боцев: Аз отдавна по тези въпроси мисля, и да ви кажа, че на абсолютно всяка длъжност, която съм заемал съм се стремял, колкото се може повече неща да подобрим в Българската армия, но по една или друга причина не са се случвали. Плюс това на нашите партньори то няма какво да им обясняваме, те сами виждат на какво са способни нашите военнослужещи. Те виждат, че българските военнослужещи независимо къде са – дали има учебно занятие, дали са на мисия, те поемат задачата и я изпълняват – не задават излишни въпроси, както военнослужещите на много наши партньори го правят. Това в Българската армия го няма. Значи, безпрекословно каквото е разпоредено,  се изпълнява по най-добрия и по най-безопасния начин. Защото всяка задача може да се изпълни, но винаги трябва да се спазват мерките за безопасност и най-важен момент, за мен специално, е: животът на личният състав стои на първо място и трябва да го съхраним с цената на всичко.

Водещ: А какви предизвикателства от външнополитически характер стоят пред българската отбрана за 2020 г.?

Андрей Боцев: По-принцип знаете, че винаги, когато се изпращат контингенти или пристигат тук контингенти за учение, за участие в мисии и т.н. ние военните си даваме становището, а тези участия се вземат с политическо решение. Както за всяко действие: дали ще се прекрати дадена мисия или тя ще бъде продължена с нови, допълнителни учения с нашите партньори винаги се взима политическо решение. Но трябва да знаете, че политическото решение  го вземат след като се съобразят с нашето становище и нашето мислене по въпроса. Така че, в това отношение нямаме проблем с правителството. Винаги се вслушват във военната експертиза.

Водещ: Кога трябва да приключи Стратегическият преглед на отбраната?

Андрей Боцев: Това е може би най-важния процес, който продължава в Българската армия – стратегическият преглед на сигурността и отбраната, той не е само за Българската армия, той е изцяло в службите за сигурност и отбрана в България. Такъв преглед за първи път се провежда от много години насам и се надявам да постигнем много добри резултати и, може би, някои мислят, че го забавихме този процес, но не сме го забавили, умишлено се работи по-бавно, защото трябва да знаете, че е страшно много работа и хората не ни достигат. А искаме да направим в дългосрочен план до 2032 г. развитието на въоръжените сили, да го направим така, че действително нашите наследници и нашите колеги, които ще дойдат след нас да имат много добър план за развитие на въоръжените сили, за да могат да постигнат всички цели, които се поставят пред нашата армия и от нашите коалиционни партньори. И се надявам да го постигнем, някъде в средата на 2020 г. трябва да приключим, да се приеме в парламента и след което от началото на 2021 г. да започне изпълнението му.

Водещ: А какви отбранителни способности следва да се придобият? Ще се разширява ли и в каква посока модернизацията на Българската армия?

Андрей Боцев: Ние затова искахме да го направим този стратегически преглед, за да можем много добре да си изясним, какво се иска от нас, какво предстои. Така че са направени много добри анализи, направени са от работните групи. Също така са направени на много високо ниво изискванията и какви способности трябва да придобием. Знаете, че в последните 2-3 години във връзка с борбата с тероризма, ни се поставиха допълнителни задачи на Българската армия, които ние трябва да изпълняваме. Така че ние правим абсолютно реални разчети по сценариите, които се предвиждат, по най-тежките сценарии, какво ще ни е необходимо и какви способности трябва да придобием, и в какъв период да ги придобием. Защото достатъчно закъсняхме, 30 години нищо не се правеше. И се надявам Българската армия да започне вече да излиза, то започна да се чувства, придобиването на договора за новите самолети и сега очакваме до 2-3 месеца да приключи работата на комисиите по другите два проекта, за да може да започне действително вече придобиването на ново въоръжение и техника от Българската армия и съответно използването й в по-нататъшната наша дейност. Така че ние ще имаме минималното за бюджета, който имаме. Но като способности те да не се отличават от това, което ни е необходимо.

Водещ: Стратегическият преглед дали ще бъде подплатен със съответното финансово измерение? Защото сме били свидетели през годините как много документи остават на хартия, именно поради отсъствието на пари или недомисленост в амбициите?

Андрей Боцев: Именно затова нивото на амбиция ние сме го поставили на такова място, където действително можем да го постигнем с по-малко средства. Напълно разбираме състоянието на държавата, така че ние не можем да й извиваме ръцете. Но относно бюджета, който ще се отпусне, моето мнение е, че не е достатъчен. Но…

Водещ: Няма да извивате ръцете на държавата?

Андрей Боцев: Не можем. Благодарни сме на това, което в момента се заделя, защото това също много ни помага и най-после от 3-4 години вече започна да се дава нещо за армията и да се случва. Трябва действително да сме благодарни, защото можеше и да не се случи. Затова сме заложили минимални амбиции, за да можем да си изпълняваме задачите.

Водещ: Българската армия го заслужава, господин генерал.

Андрей Боцев: Да, заслужава го. Това е болният въпрос. Затова го правим план 20-32, за да може разсрочено във времето да се придобиват тези способности. Защото то пари като имаш – е лесно, трудно е, като нямаш пари.

Водещ: Ще се промени ли организацията, числеността на армията и въоръжените сили? Имате нови задачи пред вас – киберсигурност, борба с тероризъм.

Андрей Боцев: Именно затова толкова настоявахме да се направи този преглед. Също трябва да се знае, че в момента повечето натовски страни или са в процес на стратегически преглед – нашите колеги от Алианса или правят стратегически преглед, или ще започнат да правят, защото това е изискване на НАТО. Знаете, че и доктрините започнаха да се променят, защото нещата вече са съвсем други. Естествено, че с увеличаване на задачите, ще искаме и повишаване на бройката на военнослужещите в Българската армия, за да можем с достойнство и чест да ги изпълняваме. Защото в момента в армията, знаете, некомплектът какъв е, въпреки че го задържахме и вече започнахме да вземаме повече военнослужещи, отколкото напускат. Знаете, че въпросът е много сложен. Ние сме на пазара на труда, трябва да се съобразяваме с изискванията и да предоставяме по-добри възможности на цивилните граждани да постъпват в армията. А също така, за да изпълняват длъжностите, те трябва да имат строго определени функции и задачи, които военнослужещите да тренират, да усвояват и да изпълняват. А в момента ние ги товарим, поради по-малкия личен състав и повечето задачи, които имаме по различните закони, по този начин ние се принуждаваме да претоварваме войниците на моменти и те да изпълняват доста повече задачи, отколкото им се полагат. Затова трябват сили, желание, също така и упоритост. В което не се съмнявам, че българският войник никога няма да се изложи.

Водещ: Господин Генерал, каква е числеността на Българската армия, и до каква тя трябва да достигне до 2032 година, до когато ще разработите проекта за програма за развитието на отбранителните сили?

Андрей Боцев: Ние проекта ще го разработим още тази година, но ви казах, че трябва да се приеме от правителството. Правителството с постановление на Министерския съвет трябва да го внесе в парламента. И след като парламентът го приеме, тогава започваме да го изпълняваме. Ние сме длъжни, според поставените задачи, да искаме необходимия личен състав, въоръжение, техника и способности, за да можем да си изпълняваме задълженията по закон – защита на териториалната цялост на Република България, а също така и при защита от тероризъм, кибератаки. Също така виждате, какво нашите колеги от почти всички държави започнаха да правят вече, даже на места има и министерства по киберотбрана. Повечето от нашите колеги правят щабове по киберотбрана. И това е в момента най-парещата точка във всички натовски армии. Защото виждате каква е обстановката и непрекъснато се съобщава за кибератаки срещу различни институции, което може да срине цялата система на една държава. Така че това е много важно за нас. Ние ще предложим увеличаване на личния състав, но минимално количество – това, което ще ни позволи да си изпълняваме служебните задължения съгласно гласуваните в закона задължения. Но, оттам нататък, правителството и парламентът трябва да преценят, дали ще го приемат или не.

Водещ: Бихте ли ни казали, какъв състав трябва да има Българската армия до 2032 година?

Андрей Боцев: Ще го уточняваме. Още не е свършил Стратегическият преглед. Изчислява се. Но би трябвало да имаме поне като нашите съседи, защото ние може би сме с най-малката армия след Македония.

Водещ: Това не е много утешително.

Андрей Боцев: Ами не е. Защото съкращавахме армията, за да може да се увеличат средствата. Нито средствата се увеличиха, нито армията може да си изпълнява задълженията като хората. Минимално искане имаме за личен състав, за да можем да си изпълняваме задълженията, които са допълнително поставени на армията.

Водещ: Какво си пожелавате за 2020-та?

Андрей Боцев: За 2020-та преди всичко пожелавам на себе си, на семейството, на военнослужещите и на всички български граждани преди всичко много здраве, здраве и пак здраве.

Водещ: Да се сбъднат пожеланията ви, господин Генерал. Радвам се, че бяхте наш пръв гост за годината.

Андрей Боцев: Благодаря. Живи и здрави, успех през годината.

Цоня Събчева