Ген. Андрей Боцев: Красимир Узунов бе изследовател на спомени, които ги възкресяваше, за да останат в съзнанието на българите

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната, в интервю за обзора на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Навършва се една година откакто по инициатива на Красимир Узунов в двора на Военна академия „Георги Стойков Раковски“ бе открит и осветен паметник на полк. Борис Дрангов. Полк. Борис Дрангов е талантлив воин, военен психолог и педагог, писател и публицист, блестящ командир и преподавател във Военното на Негово величество училище, днешната Военна академия „Георги Стойков Раковски“. Един от най-обичаните и уважаваните офицери на бойните полета на войните за национално освобождение и обединение през 1912-1918 година. Основна заслуга за осъществяването на проекта от началото до успешния му край има президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов, автор на книгата „Аз служих при Дрангов“. И други теми имаме подготвени за разговора със следващия събеседник, но избрахме като начало тази, не само защото свързва годишнината от осъществяването на патриотичната кауза и тъжната първа в годината Задушница, която отбелязва 6 дни без Красимир Узунов, а защото показва пътя, по който ние трябва да вървим. Наш гост е началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. Добър ден, г-н генерал.

Андрей Боцев: Добър ден.

Водещ: Ген. Боцев, какво означава за духа на Българската армия завръщането на полк. Борис Дрангов във Военна академия?

Андрей Боцев: Това беше голямо събитие. Аз също съм участник в инициативния комитет, който беше ръководен от моя много добър приятел и приятел на Българската армия Красимир Узунов – вечна му памет. Това е едно голямо събитие и бе крайно време отдавна да се случи. Защото полк. Дрангов е един от водещите български офицери, както и вие споменахте преди малко, той е един от великите българи, дал много за развитието на българските въоръжени сили. И неговото достойно място е там, където е преподавал и нашите военнослужещи са трупали опит и знание от самия него.

Водещ: Съчетава се таланта на големия военен педагог полк. Борис Дрангов с гения на визионерството на Красимир Узунов. Защо такива инициатива са необходими днес?

Андрей Боцев: Абсолютно са необходими, защото ние като че ли във времето позабравихме великите личности, които толкова много са допринесли за развитието не само на въоръжените сили, но и на България като държава, хора, които са допринесли за нашето развитие. Ние трябва да ги уважаваме и да са там, за да напомнят на нас, съвременниците за положения труд от тях относно развитието на различни инициативи. И ние трябва да сме достойни техни наследници и да следваме пътя им. Това са велики българи, които запазват българския дух за поколенията. А народ без памет не е народ.

Водещ: В смъртта няма нищо страшно, защото е сладко да се мре за България, казва полк. Борис Дрангов и тези негови думи могат да послужат и като епитафия на живота и делото на Красимир Узунов.

Андрей Боцев: Красимир Узунов е един много голям мой приятел. С негова кончина България загуби много. Той беше един от будителите в тази насока, непрекъснато да припомня българщината, подвизите на Българската армия във войните. Един изследовател на спомени, които ги възкресяваше, за да останат в съзнанието на българите. Един родолюбец, който до последния си дъх продължи да се бори за възстановяване на паметта и българщината, и за подготовка на младото поколение и посочи пътя, в който трябва да върви развитието на Българската армия и самата България.

Водещ: Приживе Красимир Узунов не обичаше да го наричат съвременен будител, а сега виждаме колко много неговото отсъствие ни липсва. И се питаме какво ще правим занапред. Какво ще правим занапред, г-н генерал?

Андрей Боцев: На мен лично и на Българската армия Красимир Узунов много ще липсва. Какво правим? Продължаваме делото. Ние толкова години сме се борили да си извоюваме това право, и ние трябва да продължим неговото дело, да продължим заветите, които ни остави.

Водещ: Как разчитате неговите завети?

Андрей Боцев: Думите на полк. Дрангов, които казахте, абсолютно важат за неговото достойно дело, това, което извърши, което вършеше и извърши. И ние сме длъжни да продължим по стъпките, които ни е предначертал и оставил да отстояваме българското, да издигаме култ, нашите съвременници да следват пътя на дедите ни, които са ни завещали, ние да постигнем още по-големи и високи резултати за признаване на България като стратегически партньор на НАТО.

Водещ: Животът не се мери по дължина, а по съдържание – още едни думи на Борис Дрангов, които са сякаш по кройката на Красимир Узунов. Да продължим със следващите въпроси. Водим този разговор след посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг – как оценявате неговата визита в България?

Андрей Боцев: Аз я оценявам като много навременна. Той е поканен преди няколко месеца лично от министър-председателя Бойко Борисов на посещение в България. Аз участвах в нашата делегация при работната вечеря, и на следващия ден участвах също така в срещата между двете делегации, и трябва да ви кажа, че много високо оценявам посещението на генералния секретар. Също така, знаете какво  изрази той в изказването си след като преминаха срещите с министър-председателя и президента, че ние сме един от най-активните и най-лоялните членове на НАТО. Основно бяха обсъждани нашата водеща роля като стратегически партньор на Алианса на Югоизточните Балкани и като стратегически партньор за спокойствието, сигурността на Черноморския регион. Също така бяха обсъждани приноса на българските въоръжени сили в мироопазващите операции на НАТО както в нашия регион, така и в Афганистан и много други точки на страната, където беше дадена висока оценка на българските войни за изпълнение на задачите и мисиите, които са им възложени, и то по категоричен начин беше казано и от генералния секретар на НАТО.

Водещ: Основна тема на срещата обаче за пореден път е била бюджета за отбрана. България пое ангажимент да отделя 2% от БВП за отбрана, но все още не го е изпълнила. Защо?

Андрей Боцев: Няма такова нещо. България прие национален план в началото на 2018 година, след като 2016 година се взе решение на срещата на върха във Варшава, прие се такъв национален план. Ние бяхме една от малкото държавите, които още в началото на 2018 година приеха такъв национален план. И в плана е предвидено до 2024 година бюджетът за отбрана да достигне 2% от БВП. Засега това твърдо заявявам, че от правителството се спазва, и необходимите средства, както е по пътната карта на плана, се изпълняват. Това беше и потвърдено и от генералния секретар, и потвърдено и от министър-председателя, че по най-ефективния начин ще се харчат тези средства и всяка година ще има отчет на отпуснати средства за въоръжение, бойна техника и подготовка.

Водещ: Докъде стигна реализацията на проектите за модернизацията на армията?

Андрей Боцев: Върви преговорният процес относно придобиване на многофункционален целеви самолет F-16 със САЩ. Удължен е срокът за многофункционалния модулен патрулен кораб по проекта на Военноморските сили, удължен беше срокът за представяне на оферти от фирмите до 15 април, така че след като получим офертите, ще започне работата на комисията по избор на фирма, която да достави многофункционалните модулни патрулни кораби. И понеже искаме прозрачно да се извърши изборът на фирма, доработва се методиката за оценка, защото това е математически модел, и се оказа, че проектът на Сухопътните войски е много по-сложен от другите два проекта, за да може и той в най-кратки срокове да стартира.

Водещ: Като казвате най-кратки срокове, какво имате предвид като време?

Андрей Боцев: Предполагам, че до две-три седмици ще стартира, защото следващата седмица беше поставена задача от министъра на отбраната да приключи методиката, да се приеме и да се пристъпи към изпращане на ERP-та към страните-производители.

Водещ: Ген. Боцев, кога техниката по различните проекти ще пристигне в България и вече ще е на разположение на Българската армия?

Андрей Боцев: Минимумът, когато трябва да пристигне техниката за корабите, е до 2 години след сключването на договора, говоря за първия договор, а за самолетите предстои да се  договори, ако се постигне съгласие с американската страна да се закупят F-16, защото има преговорен процес, вече там ще се определи срокът, но обикновено минимумът е 3 години от опита на нашите колеги на Алианса за доставка на бойна техника. А бойната машина също стартира, също така срокът за доставка на първите бойни машини е около 2 години, защото предстои обучение, усвояване на тази техника.

Водещ: Армията ще може ли да предостави кадри, които да работят с тази техника?

Андрей Боцев: Ние сме взели мерки в тази насока. И затова започва и ще се извършва обучение на хората, които ще работят, защото много неща в тази техника са високотехнологично ниво в момента, така че ще ни е необходим и квалифициран кадър. И нямаме намерение да намаляваме изискванията в това отношение при приема на граждански лица за военна служба.

Водещ: Много ви благодаря за времето, което ни отделихте, и за информацията, която ни предоставихте.

Андрей Боцев: Благодаря и аз.

Водещ: Благодаря ви и за топлите думи и за високата оценка, която дадохте за отишлия си от нас наш председател Красимир Узунов.

Андрей Боцев: Аз декларирах, че ние ще продължим неговото дело и можете да разчитате по всяко време в мое лице и на Българската армия.

Цоня Събчева