Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: Амбициите ни за развитие на армията са съизмерими с възможностите на държавата

 С оглед на бюджета, който има Министерството на отбраната, Българската армия ще има минималното, за да не се отличават способностите ни от това, което ни е необходимо.

Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. По думите му 2019 година е била добра заради отделените пари за нов боен самолет, а през настоящата се очаква да приключат конкурсите за нов боен кораб и бойна машина.

„Благодарни сме за това, което се заделя, защото много ни помага. От 3-4 години започна да се дава нещо за армията, затова сме заложили минимални амбиции, за да си изпълняваме задачите. Затова правим план 2032, за да може разсрочено във времето да се придобиват способности. Затова толкова настоявахме да се направи този стратегически преглед на Българската армия, който се прави в много страни от НАТО“, обясни началникът на отбраната на Република България.

Ген. Андрей Боцев каза още, че доходите и самочувствието в Българската армия все още не са на ниво, но с времето ще се увеличават.
Цоня СЪБЧЕВА