Ген. Андрей Боцев: Радостното е, че бяха приети двата големи проекта за ВВС и Сухопътни войски за придобиване на ново въоръжение и техника

Снимка: Информационна агенция "Фокус". Ген. Андрей Боцев: На срещата на НАТО се очаква да бъде обсъден въпросът и взето решение за повишаване на бюджета за отбрана на страните членки на 2% от БВП

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „това е България“

 

Водещ: В Градската градина, пред Народния театър „Иван Вазов“ в столицата са подредени 32 пана със снимков материал, който разказва за миналото и настоящето на Българската армия. Какво показва Юбилейната фотоизложба под надслов „В кадър – Българската армия днес“ – разговаряме с генерал Андрей Боцев, началник на отбраната. Г-н генерал, Българската армия се създава след Освобождението със заповед №1 от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков. Какъв път е изминала оттогава до днес за 140 години?

Андрей Боцев: Както за много други събития в новата ни история, така и за армията ни 1878 г. е повратна точка в развитието й. След Освобождението и раждането на Третата българска държава мечтите на българите са попарени и те живеят разделени едни от други в етническото ни землище. Във върха на тези събития се ражда модерната ни Българска армия. Два епохални за народа ни мирни договора – Санстефанският и Берлинският се явяват с официални решения за нашата войска не само като шепа доброволци, но вече изградена на професионален принцип. Затова на 20 април 1878 г. е създадена Българската армия под наименованието Българска земска войска. Тя произлиза, както знаете, от българското опълчение, взело участие в боевете в Руско-турската освободителна война през 1877-1878-а. В края на 1879 г. Българската земска войска е преименувана на Българска войска. Заслугите на армията ни за единството и силата на българската нация всички знаем, че са много големи. Първата много голяма задача, която войската ни получава, е да се включи в Съединението през септември месец 1885 г. и тя го прави, като довежда до успешен край първата стъпка към национално обединение след неизгодните клаузи на Берлинския мирен договор. Следващи значими постижения са два месеца по-късно, всички знаем, когато Сърбия напада България, считайки, че страната и армията ни са слаби и са лесна плячка. До ноември месец 1885 г., както е известна войната между България и Сърбия – Войната на капитаните срещу генералите. И не случайно и великият български поет Вазов възпява героизма на българския войник в стиховете си, обединени под общото название „Новото гробище на Сливница“. Боевете са жестоки, решителни, българите печелят и принуждават сърбите да седнат на масата за преговори за ненападение. След това имаме също три големи и поредни изпитания за армията и три национални катастрофи. Двете Балкански войни, Първата световна война. Но истината е, че вместо да обединят всички българи на Балканите в една държава, ни нанасят удари, трудно заличими в народната памет и днес. Така че друг повод за национална гордост е фактът, че нито едно българско бойно знаме не е пленявано по време на военни действия. В огньовете на Втората световна война всички знаем, че българинът отново се хвърля безстрашно и постига успехи на чужда територия. Също така към момента съвременната ни армия участва в множество мисии на НАТО на различни конфликтни точки в света и това започва още държавата ни преди да стане член на Алианса. Както казахте, тази година се навършват 140 години от създаването на Българската армия. По този повод имаме много инициативи в тая насока, като първата по-голяма беше Гергьовденският парад на 6 май и поредица от престижни откривания на паметници, свързани с историята и героизмът на Българската армия. Също така не на последно място е и откритата в понеделник изложба, която чрез фотоси – картини показва пътя на Българската армия през изминалите 140 години.

Водещ: Г-н генерал, какви са предизвикателствата пред Българската армия днес?

Андрей Боцев: Предизвикателствата пред Българската армия са големи. Понеже ние сме лоялен член на Алианса, имаме много сключени споразумения и цели на способностите, където сме декларирали формирования и в които нашата армия трябва достойно да се представи пред нашите партньори, както и го прави до момента. Знаете, че Българската армия се готви по три мисии:  отбранителна – защита на териториалната цялост на страната; участие в международни мисии, мироопазващи и мироналагащи мисии; и не на последно място оказване помощ на населението при бедствия и стихийни аварии. В  момента радостното е, че бяха приети двата големи проекта на ВВС и Сухопътни войски за придобиване на ново въоръжение и техника. Също така в петък беше разгледан в комисията по отбрана проектът за многофункционален модулен патрулен кораб, който предстои до средата на този месец да бъде приет и от парламента, за да стартират процедурите. Също така голямо предизвикателство пред Българската армия е набиране на цивилен личен състав във въоръжените ни сили. Знаете, не за първи път говорим за големия некомплект в Българската армия. Тази година сме стартирали процедура за назначаване на 1300 човека и, дай Боже, успешно да я завършим.

Водещ: Снимките от изложбата представят боеспособността на видовете въоръжени сили на Българската армия. От тях какво ви впечатли?

Андрей Боцев: Българската армия, както знаете, има съвместно командване на силите с пряко подчинение на военните формирования: Сухопътни войски, ВВС , ВМС и от една година Бригада специални сили е пряко подчинена на началника на отбраната. В тези снимки ме впечатли бойната мощ на Българската армия, защото фотосите започват с битките, които е водела Българската армия за утвърждаване на държавността и последователно вървим към историята и към учения, провеждани в различни формати. Също така там са отразени и по-важните учения, занятия, национални учения, които военни формирования от Българската армия са участвали с нашите партньори от Алианса. И аз мисля, че се е получила много добра фотоизложба, която действително показва дългия път, 140 години на Българската армия, и всички по-значими събития са намерили място в нея.

Водещ: Тъй като 20 юли на практика е рождената дата на българската войска, на този ден какво ще организирате?

Андрей Боцев: Има национален план и те са някъде над 100  мероприятия през цялата година, които текат планомерно и са ангажирани различни военни формирования.

Водещ: До края на годината какво предстои?

Андрей Боцев: До края на годината предстоят празниците на видовете въоръжени сили. Там също така ще се организират, и то в  мероприятия в чест на 140-годишнината от Българска армия. Също значимо събитие, което от десетилетия е традиция да се прави, е Празникът на Сухопътни войски на 19-ти ноември, където едно от мероприятията е по стъпките на славната Българска армия в Сръбско-българската война: Сливница – Гургулят.

Водещ: На 12-ти юли, след дни е срещата на върха на НАТО. Какви са очакванията ви от нея?

Андрей Боцев: Аз ще участвам в официалната делегация на президента, министъра на отбраната и външния министър Захариева. Очакванията са да се постави въпросът за 2 % от БВП да се заделя за въоръжените сили на всяка държава от Алианса. По последна моя информация някъде около половината държави имат такива планове за нарастване на бюджета и за превъоръжаване. Защото процентът за превъоръжаване и модернизация трябва да стигне до 2 %. И очаквам, че САЩ, които са водещи в Алианса, ще поставят остро въпроса. Те нееднократно настояват всички членове на Алианса да допринесат за способностите на структурата. И предполагам, че това ще се иска от всички държави -те да поемат своята тежест и отговорност в определените направления, за които отговарят.

Водещ: Очаквате ли напрежение по линията ЕС – САЩ? Нищо, че срещата е на НАТО.

Андрей Боцев: Ами във връзка с това, че повечето от страните – членки в НАТО, са от ЕС, аз мисля, че е правилно колегите да поставят въпроса за достигане на 2 %, след като през 2014 г. на срещата на върха в Уелс те приеха тези предложения. Така че ние сме длъжни да ги изпълним. Както България е приела такъв план, в началото на 2018-та приехме план за нарастване поетапно до 2024 г. до 2 %  на военния бюджет, аз мисля, че са длъжни всички други държави от Алианса да го изпълнят. НАТО е колективна структура. Там решенията се вземат от целия колектив. И след като са приети тези решения, ние трябва да ги изпълним.

Цоня Събчева