Ген. Кирчо Киров: Терористичната атака в Париж ще повлияе силно върху политическите и обществени настроения във Франция

Ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Отново терор във Франция. Един полицай загина, а двама бяха ранени при престрелка на булевард „Шанз-Елизе“ в центъра на Париж. Въоръжен с автоматично оръжие мъж откри огън срещу полицейска кола. Нападателят, който е ликвидиран, е 39-годишен гражданин на Франция. Той е бил осъден на 15 години затвор през февруари 2005 г. за три опита за убийство, включително срещу полицейски служители. Френската полиция предполага, че той е имал съучастник, който обаче все още се издирва. Още снощи групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за извършената атака. Поредното нападение в столицата на Франция коментираме сега с ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба. Ген. Киров, какъв е вашият коментар на поредната атака, насочена този път срещу полицейски служители. Тя се случва в центъра на Париж въпреки засилените мерки за сигурност?

Ген. Кирчо Киров: Независимо от сравнително малкият обем информация, която прониква чрез откритите източници по медиите, могат да се кажат най-малко три неща безспорни. Първо, видимо е и това по всички признаци е терористичен акт. Второ, видно е това, че този терористичен акт се извършва в особена предизборна обстановка във Франция и не е изключено да повлияе върху резултатите от изборите, които ще се състоят в неделя. Първия кръг на изборите ще се състои в неделя. На трето място, аз бих посочил и връзката, която по безспорен начин е установена, между криминогенните среди и радикализиращите се слоеве в конкретния случай във Франция. Извън всякакво съмнение трябва да се търсят съучастници и съмишленици на този изпълнител, защото предотвратеният терористичен акт само преди няколко дни в Марсилия показва, че призивите на някои от ръководителите на „Ислямска държава“, съмишлениците и симпатизантите на това „раково образование“ по своя инициатива да извършват терористична дейност там, където намерят за добре, с каквото намерят за добре и каквито цели преценят и набележат да атакуват, се изпълнява. В конкретния случай очевидно е, че имаме за изпълнител човек, който произлиза от криминалните среди, но по всичко личи, че се е радикализирал в затвора, където е лежал през 2005 г. Тази връзка между криминогенните среди и изпълнители на терористични действия очевидно занапред трябва да се проследява много внимателно. Прави впечатление също така, че този човек принадлежи към един контингент, който контингент във Франция е обозначен като хора, притежатели на досиета “S“, т.е. хора, склонни да извършват терористична дейност. По първоначалните данни, които проникнаха в медиите, този контингент надхвърля 10 хиляди до 13 хиляди човека. Това е нещо изключително сериозно и изключително тежко за контрол, защото не е известно извън тези 10-13 хиляди човека колко още хора има, които не са попаднали в полезрението на специалните служби, за да бъдат маркирани с такъв гриф „склонност към извършване на тероризъм“. Това показва, че терористичната заплаха във Франция, и не само във Франция, а в целия континент Европа и в целия свят продължава да остава изключително висока.

Водещ: В случая имаме стрелба срещу полицай, но атаката се случва в сърцето на френската столица. Атаката предизвиква разбира се паника, бягащи, уплашени хора, въпреки късния час е имало доста туристи на това място. Това ли е основната цел на терористите – всяване на паника, на тревога сред обществото?

Ген. Кирчо Киров: Без съмнение това е една от целите. Обикновено в такива случаи тази цел се постига там, където има големи маси от хора, там, където има възможност да бъдат предизвикани множество жертви. Очевидно е, че нанасянето на повече поражения е една от целите. Трябва да се има предвид, че действително тук в случая имаме удар по сърцето на Европа. Пределно ясно е, че какъв ще бъде резултатът от изборите е изключително важно не само за самата Франция, но и за бъдещето на Европа. От тази гледна точка аз нямам съмнение, че този терористичен акт ще повлияе по някакъв начин върху гласуването на френските гласоподаватели и най-вероятно ще повлияе в посока сплотяване и мобилизиране на крайната десница и национал-популистите във Франция. Този атентат има ясно изразен политически характер.

Водещ: Остава ли тревогата във Франция и в Европа и трябва ли да бъдат нащрек службите?

Ген. Кирчо Киров: Тревогата остава. Тревогата трябва да е на много високо ниво. Бойната готовност на службите трябва да е на много високо ниво. Дори последния случай у нас – задържането на петима германски граждани, показва, че терористичните организации, терористичните структури продължават да бъдат активни. В последния случай бих посочил така като един положителен ефект очевидно добрата комуникация между нашите и германските специални служби по обмена на информация, довел до задържането на тези петима германски граждани. Ето това е начинът, по който трябва да действат службите в целия свят – във висока степен на взаимодействие, висока степен на координация, във висока степен на готовност за обмен на разузнавателна информация в реално време.

Албена ИВАНОВА