Ген. Кирчо Киров: Терористичната заплаха остава и в страните от Западна Европа, и на Балканите

 

Ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на НРС в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Атентат срещу мюсюлмани. 10 души пострадаха, след като бус се вряза в група мюсюлмани пред джамия в Лондон. Нападателят бе заловен, но все още не са ясни точните мотиви за неговото нападение. Може ли това да бъде атентат на отмъщение за ислямистките нападения, за проявите на тероризма и рисковете, които явно дебнат отвсякъде – ще говорим с ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на НРС. Поканата ми към вас беше след нападението в Лондон, но вчера пореден случай и в Париж. Вашият коментар, какво означава познат и следен от службите за сигурност за тероризъм още от 2015 година и въпреки това напада полицейски служители?

Кирчо Киров: Бих искал като начало да отбележа 3 неща, първо, това е обстоятелството, че имаме нов по своята същност и смисъл атентат във Великобритания. На второ място, че имаме продължаване на терористичната дейност в условията на извънредно положение във Франция и на трето място, това е обстоятелството, че за такава терористична дейност нееднократно предупреждавахме аз и моите колеги, експерти в последните дни, седмици и месеци. Тоест, за да обобщя трябва да кажем, че терористичната заплаха остава, остава и в страните от Западна Европа, и на Балканите, остава и в целия свят, най-глобално казано. Какво значи това, че един от участниците, макар и вече не жив, той е загинал при извършването на атентата, е загинал при нападението на службите? Това означава, че за този човек специалните служби на Франция са разполагали с определена информация и че този човек е предизвикал тяхното внимание със своите действия или бездействие, или с участието си или неучастието си в определени групички в определени структури или по друг начин, който да укаже, да насочи това внимание към човек, който или изповядва определено радикално течение на исляма, защото ако говорим за Париж, тук става дума действително за атентат с ислямистките характеристики, но специалните служби на този етап, докато той не е извършил този атентат, не са разполагали с достатъчно информация, достоверна и конкретна, която да позволи този човек да бъде задържан, да бъде разследван или да бъде изправен пред съда. В този смисъл подобни лица като него, влизащи в списъците са хиляди, бих казал десетки хиляди за Великобритания се изчисляваха над 10 хиляди, вероятно и в не по-малки параметри във Франция, но не всяко от тези лица може да бъде репресирано, в кавички казано, за развиване на активна проислямистка или антиислямистка дейност.

Водещ: Безсилни ли са тогава службите пред тези хиляди в списъците, какво могат да направят, на фона на иначе засилени мерки и в Париж, и в Лондон?

Кирчо Киров: Така е, във Франция специално дори армията е изведена на улиците, но трябва с горчивина да признаем, че специалните служби не са всесилни, специалните служби са с ограничени възможности, те наблюдават ограничен кръг от лица, още по-ограничен е кръгът от лицата, които не просто се наблюдават, а се разработват от специалните служби по подозрения за активно участие в проислямистка или антиислямистка дейност, като привърженици на радикални крила на исляма. Oчевидно това не е целият кръг и винаги извън кръга на тези хора, които са наблюдавани и активно разработвани се намират лица, които не са попадали в полезрението на службите, които са останали извън техния интерес, и по този начин за тях непостъпва достатъчно информация, която да ги определи като общественоопасни и способни за извършване на терористична дейност. В този смисъл специалните служби продължават да работят, но за съжаление, както и аз, и моите колеги казваме, винаги работят на една стъпка или на една крачка зад ислямистите и зад инициаторите на терористична дейност. Това е така, защото тук става дума за получаване на изпреварваща информация. Единствено по този начин може да се предотврати извършването на един терористичен акт, но това е най-трудната дейност, тъй като всъщност хората, които замислят, които планират, и които подготвят и извършват такава дейност, на практика, както виждате, в последните седмици и месеци са единици. Тези хора много рядко споделят своите намерения и своите замисли с други хора, за да могат те да попаднат до информатори, до хора от агентурната мрежа на специалните служби или да попаднат на места, където се експлоатират специални разузнавателни средства, за да може тази информация да стигне до специалните служби. Поради тази причина придобиването на тази изпреварващата информация е най-трудно и усилията на разузнавателните и контраразузнавателните служби да привлекат към сътрудничество лица от тези мрежи, от тези структури, от този контингент най-общо казано, не са в състояние да покрият всички тези лица и да бъде получавана една информация, която да покрива целия този контингент.

Водещ: Доста по-различно е обаче нападението в Лондон от неделя, атаката е срещу мюсюлмани, може ли да разчитаме това нападение като атентат от отмъщение може би?

Кирчо Киров: Аз се опасявам, че в конкретния случай трябва да наблюдаваме с по-голямо внимание възможността за извършване именно на подобни атентати, защото за мен няма никакво съмнение, че това е един опит за отмъщение, но опасението ми е това, че подобни опити биха могли да нараснат в математическа прогресия и да се превърне обстановката специално във Великобритания, за където говорим в момента, в една ситуация на спеловидно нарастване на агресия и опити за отмъщение. От една страна извършване на терористични действия от лица, които изповядват радикален ислям, от друга страна лица, които са против радикалния ислям, и които се опитват да отмъщават за пораженията, за жертвите, нанесени в следствие на терористични актове от лица, изповядващи радикалния ислям. Мисля, че в случая ние сме може би в предверието на една война, на една война на терористична и антитерористична дейност на самодейна основа, от една страна на лица, които изповядват радикален ислям, но които са единици индивиди, които съгласно призивите на ръководството на „Ислямска държава“ и на другите терористични организации, имат свободата сами да определят обектите на своята терористична дейност,  начините на извършването на тази терористична дейност, средствата, с които тя да бъде извършвана, и от друга страна лица, които са вече индуктринирани от развихрящите се в пострадалите страни антиислямистка пропаганда и реторика, които са в състояние да извършват точно същата дейност, но по различни противни на терористите съображение и по този начин самите те да се оказват в ролята на терористи.

Водещ: Всъщност имаме борбата срещу тероризма в нейния глобален смисъл, в значението, което чуваме и по срещите на върха, срещите на високо ниво, тази борба срещу тероризма се прехвърля дълбоко в умовете и съзнанието на отделните индивиди и граждани на Европа.

Кирчо Киров: Точно така. За съжаление борбата в Европа се води на няколко фронта и за съжаление резултатите на този етап не са обнадеждаващи. Първият и най-важният фронт, това е ликвидиране на първопричините за тази терористична инвазия в страните от Западна Европа, пък и по целия свят, защото аз неизключвам в случая нито Русия, нито Афганистан, нито Пакистан, нито Филипините, нито други държави, но тъй като говорим за Европа, именно за това става дума тук. Тази борба, тази дейност се извършва на няколко нива, както вече казах, това е битката на територията на Сирия и на Ирак, с остатъците на „Ислямска държава“ и на другите терористични структури, това е битката срещу тероризма от специалните служби на държавите на Европейския съюз (ЕС), НАТО и всички останали, на чиято територия се извършва терористична дейност. И на трето място, но аз бих го определил като изключително важно, това е битката в средствата за масова информация, в мрежите, в обществените мрежи, информационни мрежи, преди всичко това е битката с идеологията на тероризма, идеологията на радикалния ислям, защото радикалния ислям по същество е политическата доктрина за извършване на терористична дейност и в този смисъл именно тази битка е битка за умовете и сърцата на хората.На този етап тази битка ние, хората, така наречените държави от цивилизования свят, изповядващи общи ценности, тази битка засега я губим.

Албена ИВАНОВА