Ген. Константин Попов: Авиацията е начин на мислене, тя има свой собствен дух и изгражда свой модел на възпитание, затова ни е нужно възстановеното ВВВУ

Ген. Константин Попов, председател на парламентарната комисия по отбрана, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: До 6 май ще бъде възстановено Военновъздушното училище в Долна Митрополия. С това се ангажира министър-председателят Бойко Борисов при посещението във Факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Инициативата за възстановяването му започна през 2012 година на кръгла маса генерал Константин Попов, който тогава е командир на Военновъздушните сили (ВВС) и я продължи през следващите години като началник на отбраната и председател на парламентарната комисия по отбрана. Защо е необходимо възстановяването и кое го налага, ген. Попов. Вие всъщност сте негов възпитаник.

Константин Попов: Да. Много хора са завършили, не само аз. И мога да кажа, че Долна Митрополия извеждаше наистина страхотно подготвени кадри и се превърна в марка не само в България, но и в много други страни, понеже сме обучавали много други курсанти от други държави. Името на Долна Митрополия е широко известно с качеството на своята подготовка, с тези хора, които са излезли и са се реализирали в живота и в Гражданска авиация, и, разбира се, във Военната авиация най-вече. Сега се налага да се вземе въпросното решение, за което приветствам и оценявам това, което прави премиерът, за да се върне базата на ВВС, защото в края на краищата най-важни са хората. Защото ако имаме високо подготвени хора, да, те ще могат да се справят и със сложната техника, която тепърва предстои да дойде във военните сили. Но не само това. Тази база означава възпитание, дух. И всичко това е обвързано със знания, които ще дадат силата и мощта на бъдещите ВВС.

Водещ: Ген, Попов, училището като се възстанови, като Военновъздушен университет ли ще бъде, или ще запази старото си име?

Константин Попов: Ще бъде висше учебно заведение и ще се казва Висше военновъздушно училище. По същия начин така, както се казва и Висшето военноморско училище. Ще има факултет, департамент и ще изпълнява своите функции така, както ще му бъдат заложени и приети от Народното събрание. Защото знаете, че възстановяването трябва да стане и през парламента. Така че ще бъде военно училище в този статут и се надявам акредитационните процедури оттук-нататък да минат гладко. Говорили сме, правили сме кръгли маси, обсъждали сме го много. Има достатъчно сериозна подготовка, която да позволи сроковете да не бъдат безкрайни и да можем в кратко и разумно време, както каза и премиерът, да възстановим Военновъздушното училище.

Водещ: През какви етапи трябва да се премине до възстановяването на 6-ти май?

Константин Попов: Министърът на отбраната с министъра на образованието съгласувано трябва да представят пред Националната агенция за оценяване и акредитация документите. Тази оценка трябва да се извърши. Ако тя е положителна, в рамките на месец трябва да се върне при министрите, да го предложат в Министерския съвет и Министерският съвет да го гласува, след което вече ще дойде и в парламента, за да може да се открие новото висше учебно заведение.

Водещ: Ще разполага ли новото висше учебно заведение с необходимия бюджет така, че да подготвя висококвалифицирани пилоти?

Константин Попов: Естествено, че това е въпрос. Смятам, че още преди година, знаете много добре, се отпуснаха допълнителни средства от правителството за висшите учебни военни заведения. За Авиационния факултет, който се предвижда да стане Висше военновъздушно училище, са предвидени допълнително 4 милиона лева, за да се развие материалната база. Естествено, че ще трябват и допълнителни средства, но съм сигурен, че в Министерство на отбраната са направили съответните разчети. Между другото тук трябва да кажем и нещо друго и ще дам пример с Военноморското училище. Военноморското училище е отворено за обучение на граждански лица, за студенти, които наистина носят приходи. Военноморското училище тази година е на плюс с 3 милиона лева. Когато е създадена добра организация, когато има възможност, а знаем, че в авиацията има много сериозно търсене на кадри, очакваме Военновъздушното училище да бъде на печалба.

Водещ: Възстановеното Висше военновъздушно училище каква роля ще има в региона, защото в него могат да се обучават и пилоти от Балканите?

Константин Попов:  И бих добавил не само. Ние имаме богат опит за обучение на летци не само от Балканите. Между другото трябва да припомня, че и в годините преди това са идвали доста курсанти от чужди страни, които са обучавани. И дори днес като бях в Авиационния факултет видях снимка, където се подписва споразумение между германските ВВС и българските ВВС в частност тогава със съществуващото Военновъздушно училище за сътрудничество. Има много опции за изграждане на Център за подготовка, който да  е съвместен с колеги от други държави, включително САЩ, Германия. Има много идеи. Важното е наистина ние да можем да преминем тази законодателна част и след това тези идеи да се реализират. Ако ние сега не си свършим работата, тези идеи ще си останат отново единствено и само идеи.

Водещ: Какви възможности ще получи възстановеното Висше военновъздушно училище в системата на НАТО?

Константин Попов: На регионален принцип или на принцип на двустранни споразумения могат да се създадат много сериозни възможности, което да донесе и съответните приходи, разбира се.

Водещ: Има ли вече подготвена пътна карта за възстановяването на Висшето военновъздушно училище?

Константин Попов: Разбира се. Има достатъчно сериозен комплект документи, които са готови и в най-скоро време ще бъдат изпратени в Националната агенция за оценяване и акредитация. Това са програми, разчети за хора. Извършена е наистина много работа. Всичко е събрано, анализирано, достатъчно добре мотивирано и представено.

Водещ: Министър Каракачанов съобщи, че едно от предложенията на България при закупуването на изтребителите е от американска страна да се направи център за обучение на пилоти.

Константин Попов: Да. И аз ви казах за тази идея. Има такива предложения. Ще се обсъждат. Аз не казвам, че има стопроцентова гаранция точно в този момент точно това споразумение да се реализира. Но дай Боже да се реализира. Но дори и това да не стане, има достатъчно възможности и други опции. И затова подчертах и това, което беше и с Германия споразумението, и с други държави да се преговаря. Наистина има сериозна пазарна ниша и авиационните специалисти се търсят навсякъде. Знаете, че има, извинете ме за грубия израз, голям недоимък за кадри не само във военната авиация, но и в гражданската авиация.

Водещ: И оттук нататък мястото на възстановяването на Висшето военновъздушно училище би могло да се превърне в изключително успешна идея и от финансова гледна точка.

Константин Попов: Аз, разбира се, вярвам в това. Но все пак да се върнем на това, което казах в началото. Авиацията е начин на мислене, тя има свой собствен дух и изгражда свой модел на възпитание. Останах очарован от курсантите, които бяха в залата и които емоционално възприемаха и предаваха своето усещане за възстановяване на военновъздушното училище. ВВС заслужава и трябва да има своята школа. А те са бъдещите кадри на военновъздушните сили.

Водещ: Вие сте възпитаник на тази школа, пет години се борите, за да я върнете обратно към живот.

Константин Попов: Да. И се радвам, че достигнахме до този етап. Затова благодаря на всички, които участваха в процеса. И без да изглежда неприлично, благодаря на министъра на отбраната, на министъра на образованието, разбира се и на премиера.

Водещ: Трябваше ли да минат пет години, за да се възстанови ВВУ в Долна Митрополия? Защо не бе направено по-рано?

Константин Попов: Знаете, че при нас нещата невинаги се случват така, както ни се иска. Имаше много „за“, „против“, кръгли маси,  обсъждания колко пари ще трябват, трябват ли много пари, малко пари ли трябват, има ли достатъчно подготвени преподаватели и т.н. Знаете, при нас това е традиция дълго да се дискутира. Важното е, че наистина дойде 2 април.

Водещ: От 2002 година, когато ВВУ „Георги Бенковски“ се преобразува във факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“, явно мина доста време. Като ви слушам с какъв ентусиазма и дух говорите, се питам, генерал Попов, защо трябваше да бъдат затваряни тези военни училища, защо трябваше да бъдат преобразувани, обединявани?

Константин Попов: Аз не искам да се връщам в миналото и да търся причини, още по-малко пък виновни за това. Сигурно когато са обсъждали тези въпроси, хората са имали една идея, имали са едни цели, смятали са ги за правилни. Никой не е безгрешен. Но се видя, че е значително по-добре да има такава самостоятелност. И пак да кажа, пример е прекрасното ни Военноморско училище. Ето на, видя се как се развива Военноморското училище и как се развива факултет „Авиационен“. Разликата е от земята до небето. Така че поучихме се от грешките си, оправяме ги. И това е нашата сила.

Водещ: Ще върнете ли името му – „Георги Бенковски“? Много силно име, на един от най-силните българи – роден лидер-водач, точно каквото подхожда за патрон на пилоти.

Константин Попов: Да. Ние сме живели с това име и искрено вярвам, че това ще е името и на Военновъздушното училище, не само за да се спази традицията, но наистина хвърковатата чета на Бенковски има своя смисъл, когато говориш  и за авиация.

Водещ: И се га по този начин да се възвърне и славата на хвърковатата българска ескадрила.

Константин Попов: Дай Боже.

Водещ: Ген. Попов, виждате ли знак, че това се случва и в годината, когато се отбелязва 70  годишнината от създаването на НАТО? България винаги намира своя път. Лута се, лута се, но намира. Такива сме българите, може би това ни е съдбата. Важното е да си намерим пътя и да си носим факела напред.

Константин Попов: Да, това е важно за нас, че наистина може нещата да ни се случват трудно, може наистина да спорим, дори някой път не особено разумно, но в края на краищата българинът е доказал, че има здраво, консервативно мислене, което може да не го кара да върви много бързо напред, но винаги уцелва вярната посока. И възстановяването на военновъздушното училище е един добър пример за това.

Водещ: Какво е бъдещето на българската военна авиация в НАТО?

Константин Попов: Бъдещето? Аз искрено се надявам след възстановяването на военновъздушното училище да има договор за придобиване на нови самолети тази година. Знаете, вложиха се и ресурси за поддръжка на авиационна техника, това е бъдещето. Бъдещето е ние да запазим това, което са оставили тези преди нас и да го развиваме, и да го носим напред до следващите поколения.

Водещ: Нали ще направите всичко възможно този наш разговор да не остане една мечта? Вие сте председател на парламентарната комисия по отбрана, от вас много зависи и каквото трябва да се гласува в парламента, за да продължи материализирането на идеята.

Константин Попов: Ние сме доказали, че в комисията нямаме остри противоречия. Мисля, че имаме достатъчно опит и знание, и добра настройка, за да се прави нещо добро. Така че разговорът няма да приключи до тук, просто защото ние имаме грижата и отношението към Българската армия и българския войник.

Водещ: И да се поздравим с хвърковатата българска ескадрила, достойна за Георги Бенковски.

Константин Попов: Да, нека да се поздравим в днешния ден, но нека да има и дни занапред, в които пак ще можем да се поздравяваме.

Цоня Събчева