Ген. Константин Попов: Българските военновъздушни сили показват изключителни качества, независимо от ограничените ресурси, с които работят

Българските военновъздушни сили показват изключителни качества, независимо от ограничените ресурси, с които работят. Това заяви в сутрешния блок на Радио „Фокус“ ген. Константин Попов, началник на отбраната в периода 2016 – 2017 г., настоящ председател на комисията по отбрана в НС по повод празника на авиацията и военно-въздушните сили.

„Българската авиация е преживяла какво ли не – огромни спадове след Ньойския договор, възходи през 30-те години и един качествен скок с въвеждането на реактивната авиация, сериозна авиация през 70-те и 80-те години и една криза от 90-те години до днес, която се превръща в хронично заболяване, което дай боже да се излекува. Независимо от безкрайно ограничените ресурси аз смятам, че българските ВВС и хората, посветили живота си на военно-въздушните сили работят изключително силно и по никакъв начин не трябва да имат чувство за малоценност. Напротив – те са се доказали в много учения и според мен струват много повече от всички онези, които са безкрайно добре осигурени, защото с изключително малкото ресурси,  които имат тези хора наистина правят чудеса от храброст и показват изключително сериозни качества и умения“, коментира  ген. Константин Попов. Ген. Попов коментира, че още от миналата година са били осигурени над 70 млн. лева за поддръжката на МИГ-29. По думите му в Бюджет 2018  са предвидени финансови средства, но травмите, нанасяни в продължение на десетилетия, според него, не могат да се възстановят за една година.