Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Надали ще постигнем повече консенсус или ще придобием нови способности за армията – ако не отхвърлим президентското вето върху договорите за F-16

Снимка: Министерство на отбраната

София. Надали ще постигнем повече консенсус или ще придобием бързо нови способности за армията – ако не отхвърлим президентското вето върху договорите за F-16. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов по повод президентското вето върху договорите за F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Първо, трябва да кажа, че в петък Народното събрание гласува закона за ратификация на четирите договора, в понеделник президентът е подписал връщането на закона със съответните мотиви, с които сме запознали. Те са 2 страници. Основно се свеждат до две важни неща. Първото, че се е приело по бързата писта на две четения в един ден и че нямало достатъчно обсъждания по темата. Второто, че няма необходимия консенсус. Това, което мога да кажа аз, е, че това е нормална практика – Законът за ратификация да се гласува на две четения в един ден, поради факта, че народните представители могат да гласуват само „за“ и „против“ без да променят договора, който вече е подписан от министър Каракачанов. Второ, смятам, че достатъчно много се говори в продължение на години за това какъв самолет ни трябва, как ни трябва и в Комисията по отбрана, и после в зала. Достатъчно много хора говориха. Изказаха своето мнение „за“ и „против“, бяха навлезли дълбоко в темата. Всеки си стоеше на своите позиции и те са ясни. Никой нямаше конкретни предложения. Що се отнася до консенсуса, смятам, че в България има консенсус за нашата евроатлантическа ориентация. Имаме консенсус за това, че трябва да се модернизират въоръжените сили. Имаме консенсус, че на нас ни трябва нов, модерен боен самолет. F-16 е един прекрасен самолет, една прекрасна възможност българските ВВС да бъдат модернизирани, модерни и това да промени начина на мислене за водене на въздушен, съвременен бой“, още каза ген. Попов. По думите му това ще има отражение и за другите видове въоръжаени сили. „Що се отнася до консенсус 123 народни представители гласуваха „за“, 80 бяха „против“ и „въздържал се“. Това е добро основание, за да се каже, че този закон не се приема на кантар. Какво ще постигнем, ако не отхвърлим президентското вето. Дали ще постигнем повече консенсус, надали. Дали ще можем да придобием тези способности в рамките на сроковете, в които ние искаме – надали“, каза Попов.
Деница КИТАНОВА