Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Полк. Дрангов е може би един от най-обичаните български командири

Ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана и народен представител от ПП ГЕРБ, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин по повод 103-годишнината от освещаването на военен паметник „Дрангова чешма“

 

Фокус: Безспорно целият живот на полковник Борис Дрангов е изпълнен с героизъм и жертвоготовност. Знаем ли обаче достатъчно за полковник Дрангов днес и с какво трябва да го помним? Кое е важно и кое трябва да ни служи като пример?

Ген. Константин Попов: Категорично не знаем достатъчно за полк. Дрангов и няма как да знаем достатъчно за него, не защото той не е публикувал и не е писал, не защото хората не го познават и обичат, а просто защото не можеш да опознаеш докрай една такава душевност и преданост към едно дело, една такава обич към България. Както и Вие споменахте, наистина има едно себераздаване и жертвоготовност. Нека не забравяме как завършва и неговият път – вървейки, изправен сред окопите. Това е полковник Дрангов – една необятност, нещо което човек трудно може да разбере, освен ако не желае наистина да бъде като него.

Фокус: Всъщност полк. Дрангов е бил не само блестящ офицер, но и любим командир на своите войници, които са го възприемали като баща. Такъв ли трябва да бъде един военначалник и можем ли да кажем, че наистина войниците и войската са били за Дрангов по-скъпи от семейството?

Ген. Константин Попов: Това е категорично всеизвестно. Дрангов е може би един от най-обичаните български командири. Между другото такъв е бил духът на българската армия – те са обичали своите командири, защото те са се отличавали със своя дух. Но наистина когато кажем Дрангов, той е олицетворение на всички, които изпитват безкрайна обич и с безкрайна отдаденост са воювали за България.

Фокус: Как според Вас легендите и разказите за полк. Дрангов успяват да оцелеят дори 102 години след неговата смърт, макар да знаем, че приживе той е имал известни проблеми с военните ръководства, защото е следвал максимата, че винаги трябва да защитава своите войници?

Ген. Константин Попов: Да, в никакъв случай той не е бил лесен и послушен. Той е имал своите виждания, за които се е борил и е укорявал тези, които според него не са били достатъчно активни и са били малодушни. Дрангов е ненавиждал такива хора. Полк. Дрангов е наистина един огън, който гори и свети и именно затова името му все още се помни, макар и след толкова много години.

Фокус: Дрангов е „влюбен в България до фанатизъм“. Разбираме ли този фанатизъм днес и как можем да си обясним тази жертвоготовност?

Ген. Константин Попов: Понякога в думата фанатизъм влагаме не особено добри чувства. Когато става въпрос за една такава отдаденост и безкористност, за един такъв висок идеал, какъвто е преследвал полк. Дрангов, за обичта му към войниците и грижата му към тях, наистина думата фанатизъм придобива своето положително значение и наистина полк. Дрангов е човекът, който отива докрай в своето дело, отдавайки живота си.

Фокус: Дори и последните думи на Дрангов са изключително вдъхновяващи – „Колко много исках още да служа на България“. Смятате ли, че той е продължил наистина да служи на Родината и Отечеството си, именно чрез уроците, които е завещал на своите войници?

Ген. Константин Попов: Определено, абсолютно съм съгласен с това. И аз самият си припомням как преди няколко години отидохме в село Дрангово, за да поднесем нашето уважение, цветя и почит към този знаменит български офицер, към този символ. Спомням си колко много хора дойдоха, колко много деца имаше и колко вълнуващо беше всичко това. По този начин полк. Дрангов продължава да служи на България.

Фокус: Кои от заветите му не бива да забравяме никога?

Ген. Константин Попов: Не знам, те са толкова много. Между другото в неговата творба „Помни войната“ всеки ред е скъпоценност. Там има толкова много истина, събрана в кратки изречения и послания. Хубаво е човек наистина да помни такива велики хора, а той е велик.

Фокус: И за финал на нашия разговор, защо днес на България са й необходими повече хора като полковник Дрангов?

Ген. Константин Попов: Дай Боже да има повече такива хора, защото  живеем в глобален свят, в който всеки човек има безкрайно много информация. Тази информация може и да те обърка и да загубиш посоката, а полковник Дрангов дава тази посока. Посоката е да се раздаваш, да бъдеш готов да дадеш живота си за едно свято дело – българите и България.

Натали СТЕФАНОВА