Ген. Константин Попов: Европейската сигурност е наша обща задача и цел

Европейската сигурност е наша обща задача и цел. Това каза председателят на парламентарната комисия по отбрана генерал Константин Попов при откриването на Международна конференция „Европейската отбрана – една цел, много предизвикателства“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смятам, че с такива организатори конференцията е обречена на успех и това е видно още от началото с избора на темата и разбира се с участниците, които са наистина изявени, знаещи и могат наистина да направят интересна дискусия и да има реални резултати. Още в началото на конференцията си личи, че наистина имаме една обща цел. Предполагам, че много от нещата ще се повторят и потвърдят, но ще има и много неща, които ще са интересни за дискусията, особено когато става въпрос за европейската отбрана. Неслучайно по-голямата част от гражданите на ЕС считат, че ЕС трябва да изгради обща политика по сигурност отбрана“, допълни още той. Генерал Попов обобщи и предизвикателствата и рисковете, които стоят пред европейската отбрана, като сред тях посочи нестабилността и военните конфликти в периферията на Европа, радикализацията, тероризма и неконтролираната миграция. „И ние, европейците, трябва да търсим нашия общ отговор. И какво по-естествено от това ЕС да се стреми да изгради общи способности и да действа като глобален играч, за да могат европейските граждани да получат повече сигурност“, заяви той.
Генерал Попов припомни, че в последните години се е направило много в областта на отбраната. „След публикуването на Глобалната система за сигурност: Европейския фонд за отбрана, беше въведен процес за преглед на способностите, който цели да се оцени допълнителният потенциал на ЕС и да се набележат мерки за неговото подобряване“, отбеляза той.
По думите на Попов обаче остават и доста нерешени проблеми. „Бих поставил няколко принципни въпроса, които ще бъдат засегнати: изграждането на системата за сигурност на ЕС е функцията за развитие на самия ЕС като такъв, много внимателно трябва да се проведе дебата за бъдещето на ЕС като цяло, не трябва да допускаме да се създаде Европа на две скорости в областта на отбраната, всички държави трябва да участват в изграждането на тази система“, посочи той.
Генерал Попов обърна внимание и на важността на новите технологии в областта на отбраната. „Отсега следва да проучваме и отчитаме ролята на новите технологии: изкуствения интелект, роботизацията, изграждането на система за сигурност. Трябва да мислим и обхванем правните и моралните аспекти, свързани с тяхното прилагане“, допълни още председателят на Комисията по отбрана в НС.
Теодора ПАВЛОВА