Ген. Константин Попов: Любовта към родината не е угасвала в сърцата на  българските офицери, сержанти и войници

Ген. Константин Попов, народен представител и началник на отбраната до 19-ти януари, в интервю за празничното предаване „За честта и славата на България“

Водещ: В извънредното издание на радио „Фокус“ „За честта и славата на България“, посветено на деня, в който празнуваме Св. Георги Победоносец, Деня на храбростта и българската армия, наш гост е ген. Константин Попов, началник на отбраната от 19-ти януари тази година. Във военната си кариера е преминал от най-ниската пилотска длъжност до най-високата: от младши пилот изтребител на ескадрила до командир на военновъздушните сили и началник на отбраната. Сега е депутат в 44-то Народно събрание. Добър ден, ген. Попов, и честит празник.

Константин Попов: Добър ден и честит празник.

Водещ: Това е първият ви 6-ти май, когато го посрещате вън от военната кариера. Липсва ли ви армията?

Константин Попов: Аз съм в армията, аз съм за армията и аз ще бъда там. Няма как след 37 години с пагони да не бъда част от българската армия, да не бъда част от духа на тази българска победоносна армия, която чества празника си – Свети Георги Победоносец. Така че това е и мой личен празник, както е празник на всеки храбър българин, както е празник на всеки, който е в българската армия, както е празник и на всеки победител.

Водещ: Ген. Попов, вие сте сред първите висши български офицери, работили в щабове на НАТО. Българският войник, българският офицер съпоставим ли е по качества с колегите си от армиите на нашите партньори?

Константин Попов: Разбира се, че е съпоставим. Аз бих добавил не само съпоставим, българският офицер, българският сержант или войник има и едно много силно изразено качество – това е любовта към родината, която не е угасвала през годините. И това носи най-голямата му сила, и го води към победи. Както през миналото столетие, така и сега.

Водещ: Кои са най-силните страни на българската армия, вие бяхте началник на отбраната?

Константин Попов: Очевидно, че това са хората, защото всъщност хората правят армията. А ние имаме наистина прекрасни хора, българи със самосъзнание на победители. Хора, които могат да жертват себе си в името на родината така, както са го правили и нашите предци.

Водещ: А кои са най-неотложните за решаване проблеми, стоящи пред армията?

Константин Попов: Аз още като началник на отбраната казах кои са моите приоритети. Първо, това е грижа за личния състав, после модернизация и, разбира се, интеграция. Това е валидно и днес, и за това ще работя и в бъдеще.

Водещ: Като народен представител с какво ще бъдете полезен?

Константин Попов: Надявам се да бъда полезен във всички области, но най-вече в областта на отбраната и сигурност в страната.

Водещ: А на вашите бивши колеги?

Константин Попов: Те са част от отбраната и сигурността на страната, така че, ако съм полезен в първото, определено ще съм полезен и във второто.

Водещ: Предвиждате ли да предложите законодателни актове и по какви въпроси?

Константин Попов: Очевидно, в края на краищата това е работата на парламента. И като висша власт в България, като законодателната власт в България и вече има такъв план. Разбира се, това ще го координираме по съответния ред и ще работим в тясно сътрудничество с Министерството на отбраната. Заедно и в сътрудничество с военно-патриотичните организации, защото и там има по какво да се работи.

Водещ: Вие сте първият военен днес, който каза, че ще работи и с военно патриотичните организации, защото те са част от българското общество.

Константин Попов: Те са част от нас, част от българската армия. Поне аз така ги възприемам, и те си имат своята мисия, и те имат своята отдаденост и вяра, за това, че продължават да служат на България и на българската армия.

Водещ: Модернизацията на българската армия е в стратегическия дневен ред на държавата. Как ще продължите да работите по нея?

Константин Попов: Като началник на отбраната имах огромния шанс след много усилени години, аз да бъда този, който да представя в парламента,  пред групи два огромни организационни проекта: за модернизацията на Военновъздушните сили и ВМС. И разбира се, представихме и проекта за модернизация на Сухопътните войски. Мисля, че проекта за модернизацията на сухопътни войски  има всички основания да бъде приет от 44-тото Народно събрание, така както бяха приети и другите два проекта от предишното народно събрание. Така че това е като цяло. Това е фокусът и се надявам в края на краищата да постигнем и успех, и победа.

Водещ: Генерал Попов, питам ви и като експерт и като народен представител, постижими ли са тези 2% от брутния вътрешен продукт за изграждането и развитието на отбранителните способности на нашите въоръжени сили?

Константин Попов: Не само са постижими, те са наложителни. Те са наложителни, защото в края на краищата ние трябва да имаме способност да гарантираме суверенитета на България. България това очаква от нас.

Водещ: И в края на нашия разговор, моля ви да отправите вашите поздравления към военнослужещите от българската армия като техен бивш началник, дългогодишен колега и оставащ по дух военен.

Константин Попов: Това е най-трудното и най-приятното. Просто искам да им пожелая единствено и само победи. Победи, от които се нуждаем всички. Победи в личен план. Победи в името на България.

Водещ: На този Гергьовден вие какво си пожелавате?

Константин Попов: Повече светлина.

Водещ: Повече светлина?

Константин Попов: Това е достатъчно. Мисля, че това обхваща и желанието ми да бъда полезен, това показва и надеждата ми. Надеждата ми и като офицер и генерал, надеждата ми като представител от Народното събрание, надеждата ми за България.

Водещ: Чувствате ли се наследник на гениалните и храбри офицери от историята на Българската армия, на пълководците на българските бойци от Средновековието?

Константин Попов: Дай Боже, да съм способен да следвам техните стъпки.

Цоня Събчева