Ген. Константин Попов: Над 15,5 милиарда лева ще бъдат инвестирани в отбраната за периода от 2018 до 2024 година

снимка: пресцентър на ГЕРБ - Пловдив област

Генерал Константин Попов, народен представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по отбрана в НС, в интервю за предаването „Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България” по Радио „Фокус”- Пловдив за приоритетите на Комисията по отбрана през този политически сезон.

Фокус: Ген. Попов, какви са приоритетите на Комисията по отбрана през този сезон?
Ген. Константин Попов: Преди да отговоря на този въпрос ми се иска да кажа, че Комисията по отбрана през изминалия сезон работи доста сериозно и беше една от най-работещите комисии. Проведохме 19 заседания, две от тях – изнесени. Приехме изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили, в Закона за военните паметници и доста ратификации. Но най-важното е, че комисията работи изключително ефективно, диалогично, без излишно напрежение и в добро разбирателство, което може да ни послужи като основа за добрата работа и през тази година. Така, че предстоят ни много важни неща. На заседание на комисията ще обсъждаме актуализираната Стратегия за национална сигурност. В раздела за отбрана наистина има доста изменения и поправки, свързани с изменения на средата за сигурност, със задачите, с бюджетирането, с визията, която преследваме за развитието на въоръжените сили и др. Това са неща, които трябва да огледаме добре. Сигурно ще има и интересен дебат, в който всеки може да си каже своето мнение, но това е само началото. Предстои ни, според мен, много тежка и отговорна задача да следим за модернизацията на армията, за въпросите за инвестиционни разходи, какво точно и доколко. Съответно, амбицията, която имаме, трябва да съответства на бюджета. Комисията имаше отношение и защитаваше в Народното събрание увеличението на бюджета, на личния състав, за  модернизацията на армията. Искам само да подчертая, че с приемането на решение на правителството, с което бюджетът за отбрана ще достигне до 2 % от БВП през 2024 година, всъщност за периода от 2018 до 2024 година в отбраната ще бъдат инвестирани над 15,5 милиарда лева. И наистина, трябва много сериозно да погледнем с този капитал какво можем да постигнем. И да, модернизацията е важна, но също така трябва да се погледне и за личния състав – кариерното му развитие, осигуряване, допълване. Доста интересни неща, свързани с развитието на европейската отбрана и процесите в НАТО. Това са доста сериозни неща, наистина.
Фокус: Да очакваме ли, че ще започне видима промяна през тази година в модернизацията на въоръжените сили и отбрана у нас, в зависимост от бюджета, с който ще се разполага всъщност? Дали този бюджет ще позволи това?
Ген. Константин Попов: Да, предвидени са финансови средства и за модернизация – между 400 милиона лева специално за проектите за модернизация на сухопътни войски, на военновъздушните сили, военноморските сили, поддръжката на МиГ-29. Предвидени са допълнително и над 100 милиона лева за личен състав. Така че, има финансовите условия да се започне. Но още по-важното е, че има перспективата, стабилността и увереността, че бюджетът ще расте. На тази база може да се строи нещо стабилно и това се очаква да се види и в прегледа на Програмата за развитие на отбранителните способности, и в Плана за развитие на въоръжените сили. Всичко това там ще намери отражение. Но важното е, наистина, всичко да се гледа като едно цяло, за да знаем каква армия строим и какви способности има, на какви заплахи може да отговаря тя и как наистина може да бъде в помощ на населението.
Фокус: Според Вас, идеята за доброволната казарма ще мине ли в парламента?
Ген. Константин Попов: Мисля, но всъщност сме още на етап идея. Няма нищо лошо да се говори по този въпрос, но там трябва да се изчистят доста неща. Една част е свързана с бюджета – колко пари, за какво, за сметка на какво. Другата част е какво искаме да постигнем. Но общо взето идеята е прогресивна и смятам, че като цяло намира поддръжка.
Фокус: Сега и един друг въпрос. Имаше наскоро един инцидент със самолет „Спартан“ при учебна маневра на летище Граф Игнатиево. По този повод искам да ви питам до каква степен е гарантирана сега сигурността на военнослужещите с оглед на техническото състояние на базата, която имаме?
Ген. Константин Попов: Да, за съжаление има сериозни проблеми по поддръжката на техниката. Проблеми, които ние сме ги видели, изживели сме ги, и проблеми, които надали ще се решат във всяка една сфера още утре. Да, имаше такъв инцидент, случват се такива неща. Разбрах, че министърът е назначил комисия, ще има обективната оценка. Но важното е, от това да не се прави голяма трагедия, а по-скоро да се извлекат необходимите изводи, поуки и наистина да се стабилизира положението, за да имат летците повече нальот, да могат да бъдат по-уверени. Но за съжаление се случи и това – несключването на договора за МиГ 29. Според мен това е една обеца на ухото на Министерството на отбраната, че не трябва да се решават нещата в последния момент.
Фокус: В контекста на европредседателството ни предстоят ли ви някакви интересни срещи с европейски ваши колеги, комисари?
Ген. Константин Попов: Аз вече имах среща с госпожа Федерика Могерини, върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност в ЕС. Поговорихме малко за европейска отбрана. Много е важно тук да кажа, че Комисията по отбрана, заедно с Комисията по външни работи ще домакинства на един от най-големите форуми. Това е интерпарламентарна конференция, на която ще присъстват по шест народни представители от 27-те европейски държави-членове на ЕС, 16 парламентаристи от Европейския парламент, парламентаристи от приятелски и партньорски държави. Така че, ние ще имаме над 200 парламентаристи тук, едно малко интернационално Народно събрание и всъщност ще обсъждаме визията за развитие на европейската отбрана и сигурност на външната политика.
Фокус: Кога ще се проведе този форум?
Ген. Константин Попов: На 15, 16, 17 февруари. Поканили сме доста високи гости, единият от които е самата госпожа Могерини, с която ще обсъждаме също какъв би трябвало да бъде бюджета за европейска отбрана, от къде ще се вземат тези средства, за сметка на кое, какво искаме да постигнем, по какъв сценарий да се развива Европа. Но всъщност, когато говорим за европейска отбрана, според мен, ние говорим за това, че „Съединението прави силата“. Отбраната е съединението, няма как да бъде по по-различен начин. Така, че това напълно отговаря и на мотото на нашето председателство.
Фокус: Един последен въпрос, който знам, че следите отблизо. Започна ли вече строежът на паметника на полковник Дрангов във Военната академия?
Ген. Константин Попов: Това, което знам е, че започна. Работи се сериозно по въпроса. Очаква се официалното откриване да бъде на 3 март. 3 март е една знаменателна дата за всички българи, но специално за Дрангов – това е рожденият му ден.
Цветана ТОНЧЕВА